Sectoraal akkoord 9 juni 2021

De VVSG is samen met de vakbonden ACV-OD, ACOD, VSOA (met opmerkingen) en VVP (met opmerkingen) in het Vlaamse comité C1 van 9 juni 2021 tot een sectoraal akkoord gekomen voor een koopkrachtverhoging van 1,1% voor het niet-VIA-personeel vanaf 2021. De loonsverhoging vindt plaats via de verhoging van de eindejaarstoelage.  Het personeel werkzaam in de Vlaamse zorgsectoren ontving vanaf 2020 al een hogere eindejaarstoelage, dus waarvan het variabele bedrag met 1,1% opgetrokken was. 

De verhoging van de eindejaarstoelage voor het niet-VIA-personeel maakt deel uit van een bredere deal:

  • Er wordt slechts één sectoraal akkoord afgesloten over loon- en arbeidsvoorwaarden per gemeentelijke legislatuur. Het sectoraal akkoord vangt aan op dezelfde datum als het gemeentelijk meerjarenplan en heeft een looptijd die gelijk loopt met het gemeentelijk meerjarenplan. De sociale partners vatten daartoe de onderhandelingen aan in het jaar volgend op de gemeente- en provincieraadsverkiezingen. Dit moet de lokale besturen in staat stellen om tijdig rekening te houden met de budgettaire weerslag van sectorale akkoorden.
     
  • De plafonnering van de eindejaarstoelage tot een twaalfde van het jaarsalaris wordt vanaf 2021 opgeheven. Dat heeft vooral gevolgen voor personeelsleden met een laag salaris, wiens eindejaarstoelage al (bijna) een volledige dertiende maand bedraagt.
     
  • De publieke socio-culturele sector zal niet meer de koopkrachtafspraken volgen die in het toekomstige Interprofessioneel Akkoord (IPA) 2023-2024 worden afgesproken. De afspraak hierrond in het VIA6-akkoord van 30 maart 2021 over de uitkanteling van de publieke socio-culturele sector vanaf 2026, wordt hiermee aangepast. Voortaan - en dus niet pas vanaf 2026 - gelden voor het personeel werkzaam in de publieke socio-culturele sector enkel de loon- en arbeidsvoorwaarden afgesproken in het Vlaamse Comité C1.  
     
  • Het budget van de publieke socio-culturele sector dat de Vlaamse regering vrij zou maken voor de toepassing van de loonnorm die in het toekomstige Interprofessioneel Akkoord (IPA) 2023-2024 zal worden afgesproken, wordt toegevoegd aan de 30 miljoen euro. Stel bijvoorbeeld dat er voor 2023-2024 een IPA over een loonnorm van 0,5% zou komen, dan voegt de Vlaamse regering een bijkomend budget toe van 0,5% op de budgettaire loonmassa van 645.472.310 euro, of 3.227.362 miljoen euro. Ook dit punt houdt een wijziging in van het genoemde VIA6-akkoord.

Lees het VVSG-nieuwsbericht. 

Sectoraal akkoord 8 april 2020

Op 8 april 2020 sloten de VVSG, de VVP, de drie vakbonden en de Vlaamse regering een nieuw sectoraal akkoord af voor de personeelsleden van de lokale en provinciale besturen. Het betreft zowel de VIA-personeelsleden (de zorg, de culturele sector en de sociale economie) als de andere personeelsgroepen. Politie en brandweer vallen niet onder het akkoord omdat voor hen federale regels gelden.

Het akkoord bevat twee grote luiken: een engagement van de sociale partners om verder werk te maken van een hedendaags personeelsbeleid en een koopkrachtverhoging voor het personeel van globaal 1,1% vanaf 1 januari 2020: 

  • verhoging van de maaltijdcheques met 100 euro per voltijds equivalent (VTE), voor zover het maximum bedrag van de maaltijdcheque nog niet bereikt was,
  • allerhande cheques ter waarde van 200 euro/VTE,
  • een minimale bijdragevoet tweede pensioenpijler 2,5%.

Lees het VVSG-nieuwsbericht.

Sectoraal akkoord 2008-2013

Op 19 november 2008 sloten de VVSG en de VVP een akkoord met de Vlaamse overheid en met één vakbondsorganisatie, het ACV-OD voor de periode 2008-2013. Het akkoord mag historisch worden genoemd:
- er komt een tweede pensioenpijler voor de contractuelen,
- er is voor het eerst een akkoord gesloten voor meerdere jaren,
- het akkoord is ook redelijk in kostprijs omdat het gespreid wordt over verschillende jaren.

Wetgeving

Wet Vakbondsstatuut van 19 december 1974 en de erbijhorende uitvoeringsbesluiten, in het bijzonder de KB's van 28 september 1984 en van 29 augustus 1985 (over de grondregelingen).

Bevoegde directie

De directie Vakbondsstatuut van de Federale Overheidsdienst Beleid & Ondersteuning.
Contactpersoon: Bruno Neckebroeck (02/790.53.77)

Sociale partners

De VVSG maakte een nota op over de onderhandelingspartners langs werkgeverszijde en langs vakbondszijde. We focussen in de nota op de samenstelling van de overheidsdelegatie en van de vakbondsdelegatie.

Bij de start van elke nieuwe gemeentelijke legislatuur duidt de burgemeester, als voorzitter van het bijzonder (onderhandelings)comité en het hoog overlegcomité, de andere leden van de overheidsdelegatie aan. In de zes Randgemeenten rond Brussel en in Voeren is de OCMW-voorzitter (uitvoerend mandataris) de ondervoorzitter in het bijzonder (onderhandelings)comité. Bekijk onze lijst met nieuw te nemen beslissingen naar aanleiding van een nieuwe gemeentelijke legislatuur.

Sociaaloverlegorganen

De VVSG maakte een verduidelijkende nota over de onderhandelingscomités en overlegcomités op lokaal, Vlaams en federaal niveau.

In de nota geven we ook toelichting over het verschil tussen onderhandelen en overleggen, het verschil tussen een protocol (resultaat onderhandelingsprocedure) en een advies (resultaat overlegprocedure) en het verschil met de sociaaloverlegorganen in de private sector.

Sectorale akkoorden

 

De loon- en arbeidsvoorwaarden van de Vlaamse lokale besturen zijn in belangrijke mate vastgelegd bij sectoraal akkoord, afgesloten in het Vlaamse onderhandelingscomité C1. Dat Comité is bevoegd voor het lokaleoverheidspersoneel in Vlaanderen. In tegenstelling tot collectieve arbeidsovereenkomsten zijn sectorale akkoorden niet rechtstreeks afdwingbaar voor een rechtbank, maar moeten ze eerst omgezet worden in een wet, een decreet of een besluit. De sectorale akkoorden die sinds 1993 afgesloten zijn, hebben een juridische basis gekregen met het Rechtspositiebesluit voor het Gemeente- en Provinciepersoneel van 7 december 2007 en het Rechtspositiebesluit OCMW-personeel van 12 november 2010.

Intersectorale akkoorden

 Er worden ook afspraken gemaakt over de loon- en arbeidsvoorwaarden die gelden voor al het overheidspersoneel in België. Het bevoegde onderhandelingscomité is het zogenaamde Comité A. De lokale besturen worden niet betrokken bij de onderhandelingen in het Comité A. Pas wanneer het akkoord omgezet wordt in wetgeving, kennen we de draagwijdte. De intersectorale akkoorden in het Comité A worden steevast te laat afgesloten en hebben bijna altijd terugwerkende kracht. Dat geeft bijgevolg zeer veel administratief werk.

Recente items

Kennisitem - 21-04-2022
Loon- en arbeidsvoorwaarden (VVSG-enquête februari 2020)
# Salaris, toelagen en vergoedingen, Sociaal overleg, Bestuur Lees meer