De VVSG kennisdatabank

Onze kennispagina's zijn geschreven door VVSG-experts en bieden actuele en betrouwbare informatie over diverse onderwerpen.

Verfijn resultaten

Pagina's 296

Resultaten

  • In de kijker

    Kwartaalblik lokale financiën

    Elk kwartaal analyseren Jan Leroy, senior expert in data en analyse, en Ben Gilot, stafmedewerker financiën, de meest opmerkelijke bewegingen in de Vlaamse lokale financiën van de afgelopen 12 maanden.

    Financiën
    Publicatiedatum
  • Beperking werkloosheidsuitkeringen in de tijd

    De VVSG is bezorgd over de effecten van de beperking van de werkloosheidsuitkeringen op de OCMW’s. Er zal een groep nieuwe cliënten instromen in de OCMW’s terwijl de werkdruk al lang te hoog is. Op deze pagina verzamelen en actualiseren we de beschikbare informatie over deze maatregel. Bekijk ook zeker onze rekenmodule. Die helpt je om de impact op je OCMW beter in te schatten.

    Maatschappelijke dienstverlening
    Lokaal sociaal beleid
    Werk, sociale economie en activering
    Publicatiedatum
  • Huren en delen

    Steeds meer lokale besturen ontdekken de kracht van deeleconomie. Op deze pagina lees je hoe je als gemeente delen mogelijk maakt en versterkt, met voorbeelden en handige tips.

    Circulaire economie
    Lokaal sociaal beleid
    Werk, sociale economie en activering
    Publicatiedatum
  • STEM: investeren in talent van morgen

    Werk, sociale economie en activering
    Economie
    Samenwerking
    Kinderen en gezinnen
    Publicatiedatum
  • Aanpak Aziatische Hoornaar in Vlaanderen

    De Aziatische hoornaar is een exotische wespensoort die vooral bekendstaat om zijn jacht op honingbijen, wat aanzienlijke schade veroorzaakt. Het uitroeien van deze invasieve soort is niet langer realistisch. Populatiebeheer en snelle opsporing van nesten zijn cruciaal. Als lokaal bestuur kun je instappen in de ANB-raamovereenkomst voor professionele verdelging. Ontdek hoe je dit aanpakt en waar je meer ondersteuning vindt.

    Integrale veiligheid
    Milieu
    Publicatiedatum
  • Samenwerking als drager van beleidsvoerend vermogen

    Kwaliteitsvolle kinderopvang realiseren, doe je niet alleen. Je werking staat nooit los van je omgeving. Een sterke organisatie werkt samen, deelt, stemt af en bouwt bruggen — met ouders, collega’s, lokale partners en beleidsinstanties. Samenwerking zorgt dat je er niet alleen voor staat en helpt om sneller duurzame kwaliteit op te bouwen.

    Publicatiedatum
  • Voeding in de kinderopvang

    Het aanbieden van gezonde en gevarieerde voeding in de kinderopvang lijkt een vanzelfsprekendheid. Toch komt er van alles bij kijken om zorgen dat de opvanginitiatieven regelgevend in orde zijn. Deze pagina bundelt de informatie die nodig is om een kinderopvanginitiatief in orde te stellen op gebied van voedselveiligheid, omgaan met allergenen en gezonde, gevarieerde voeding om zo een veilige en gezonde eetomgeving te creëren voor elk kind. De informatie wordt telkens opgesplitst per sector.

    Kinderen en gezinnen
    Publicatiedatum
  • Burgemeestersoverleg

    In elke regio overleggen burgemeesters regelmatig met elkaar. Ze wisselen ervaringen uit, maken afspraken en zoeken samen naar gedeelde standpunten. Steeds vaker groeit dit burgemeestersoverleg, onder impuls van de regiovorming, uit tot een strategisch platform. Werk je mee aan zo’n overleg – als voorzitter, deelnemer of ondersteuner? Dan weet je hoe belangrijk een goede aanpak is. Wat maakt het overleg waardevol? En hoe versterk je het? De VVSG helpt je op weg.

    Samenwerking
    Bestuur en burger
    Publicatiedatum
  • Innovatieve houding als drager van beleidsvoerend vermogen

    In kinderopvang wil je mee zijn met je tijd én vooruit durven kijken. De samenleving verandert, ouders hebben nieuwe verwachtingen, regelgeving evolueert, technologie biedt kansen, ... Kortom inzichten over opvoeding en ontwikkeling groeien elke dag.
    Een sterke kinderopvangorganisatie durft zich te spiegelen en integreert manieren van denken, organiseren en handelen gericht op leren, bijsturen en toekomstdenken. Je ziet kansen in verandering passend bij je visie, context en team.

    Kinderen en gezinnen
    Publicatiedatum
  • Sui generis- en werknemersstatuut onthaalouders

    Onthaalouders die samenwerken met een organisator gezinsopvang werken in een specifiek sociaal statuut. Dat is het sui generis statuut voor aangesloten onthaalouders. Geleidelijk schakelen onthaalouders gezinsopvang ook om naar het werknemersstatuut voor onthaalouders. Deze pagina bundelt de informatie over deze statuten. Verder vind je hier info over de vergoedingen en de subsidie in deze specifieke statuten.

    Kinderen en gezinnen
    Publicatiedatum