De VVSG kennisdatabank

Onze kennispagina's zijn geschreven door VVSG-experts en bieden actuele en betrouwbare informatie over diverse onderwerpen.

Verfijn resultaten

Pagina's 289

Resultaten

  • In de kijker

    Sui generis- en werknemersstatuut onthaalouders

    Onthaalouders die samenwerken met een organisator gezinsopvang werken in een specifiek sociaal statuut. Dat is het sui generis statuut voor aangesloten onthaalouders. Geleidelijk schakelen onthaalouders gezinsopvang ook om naar het werknemersstatuut voor onthaalouders. Deze pagina bundelt de informatie over deze statuten. Verder vind je hier info over de vergoedingen en de subsidie in deze specifieke statuten.

    Kinderen en gezinnen
    Publicatiedatum
  • Straatnaamgeving en huisnummering

    Straatnaam kiezen of huisnummer toekennen? Daar komt meer bij kijken dan je denkt. Je volgt een wettelijke procedure, betrekt adviesraden én denkt na over duidelijke, inclusieve namen. Ontdek hoe je dat als lokaal bestuur correct en doordacht aanpakt.

    Ruimtelijke ordening
    Publicatiedatum
  • Racisme en discriminatie

    In een superdiverse samenleving ervaren inwoners soms racisme en discriminatie op basis van onder andere genderidentiteit, leeftijd, levensbeschouwing of religie, seksuele oriëntatie, nationale of etnische origine, sociale afkomst of toestand, handicap. Als lokaal bestuur kan je veel initiatieven nemen om inwoners te beschermen tegen verschillende vormen van discriminatie en racisme. Op deze pagina vind je inspiratie, goede praktijken, partners en beleidsinfo om dat aan te pakken.

    Diversiteit en gelijke kansen
    Publicatiedatum
  • Beperking werkloosheidsuitkeringen in de tijd

    De VVSG is bezorgd over de effecten van de beperking van de werkloosheidsuitkeringen op de OCMW’s. Er zal een groep nieuwe cliënten instromen in de OCMW’s terwijl de werkdruk al lang te hoog is. Op deze pagina verzamelen en actualiseren we de beschikbare informatie over deze maatregel.

    Maatschappelijke dienstverlening
    Lokaal sociaal beleid
    Werk, sociale economie en activering
    Publicatiedatum
  • Kwartaalblik lokale financiën

    Elk kwartaal analyseren Jan Leroy, senior expert in data en analyse, en Ben Gilot, stafmedewerker financiën, de meest opmerkelijke bewegingen in de Vlaamse lokale financiën van de afgelopen 12 maanden.

    Financiën
    Publicatiedatum
  • Regelgeving groepen van assistentiewoningen

    Als groep van assistentiewoningen (GAW) ben je erkend door het Departement Zorg en moet je voldoen aan de erkennings- en kwaliteitsnormen. Welke zijn die? En wat zijn de voorwaarden op het vlak van personeel en infrastructuur? Op deze pagina bundelen we de belangrijkste regelgeving.

    Zorg en gezondheid
    Publicatiedatum
  • Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid – Individuele hulpverlening

    Op deze pagina kan je lezen hoe de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid (KSZ) gebruikt kan worden in het kader van individuele hulpverlening binnen de sociale dienst van een lokaal bestuur/OCMW.

    Maatschappelijke dienstverlening
    Armoede
    Vreemdelingen
    Publicatiedatum
  • NIS2 - praktische zaken voor lokale besturen

    NIS2 legt strengere eisen op voor cyberbeveiliging bij lokale besturen. Wat betekent dat voor je bestuur? Op deze pagina vind je duidelijke antwoorden over de toepassing van NIS2: van verplichtingen en verantwoordelijkheden tot praktische stappen om te voldoen aan de nieuwe regels.

    Digitale transformatie
    Veiligheid en technologie
    Publicatiedatum
  • De kracht van co-creatie om duurzame steden te realiseren

    Co-creatie wordt gezien als een krachtige aanpak voor complexe stedelijke uitdagingen, van voedselzekerheid tot stedelijke ontwikkeling en burgerparticipatie. Tussen september en november 2023 organiseerde het Platform Sustainable Cities een reeks meertalige webinars om inzichten te delen over co-creatie-instrumenten, concepten en perspectieven.

    Samenwerking
    Publicatiedatum
  • Vaststelling schade bij landbouwrampen

    Gemeenten krijgen vaak de vraag om teeltschade vast te stellen via een schattingscommissie. Maar is dat nog nodig? De samenstelling van de commissies loopt spaak, en federale en Vlaamse overheden gebruiken de vaststellingen nauwelijks nog. Ontdek op deze kennispagina waarom gemeenten niet verplicht zijn om deze taak op zich te nemen en hoe schade efficiënter afgehandeld kan worden.

    Milieu
    Klimaatadaptatie
    Publicatiedatum