Digihulp voor stadsmedewerkers

Status
Nieuw
Startdatum
Budget
Niet bekend
2 mensen aan een laptop

Vanuit onze visie ‘de mens centraal’, willen we de stadsmedewerkers ondersteunen bij hun digitale taken. Om zicht te krijgen op de noden, voert team digitale inclusie een praktijkonderzoek met digihulp-experimenten op maat van de diensten. Resultaat is een rapport met aanbevelingen per dienst.

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
District09
Adres

Jubileumlaan 217
9000 Gent
België

Financiering
Met eigen middelen
Met Vlaamse subsidies

Wat is er gebeurd?

We zoeken we uit welke types medewerkers er zijn in welke diensten, en denken samen met de dienst manier uit om digihulp voor de medewerkers te voorzien. Als aanleiding nemen we telkens een actuele digitale nood. Bij diensten met veel niet-pcwerkers is dit momenteel de nieuwe security-maatregel dat medewerkers halfjaarlijks hun wachtwoord moeten veranderen, en voor meer en meer toepassingen MFA vereist is.

We houden het niet bij praten, maar zetten concrete experimenten op. Er is een groot verschil tussen de diensten: er zijn medewerkers die al hun werk op de computer doen, terwijl anderen maar af en toe een digitaal toestel gebruiken voor hun werk. De problemen waar collega’s mee kampen, verschillen van dienst tot dienst. Ook de manier waarop digihulp kan geboden worden verschilt enorm. 

Waarom?

Ook voor veel stadsmedewerkers is de digitale sneltrein soms moeilijk te volgen. Met nieuwe tools leren werken of security-maatregelen toepassen, vraagt digitale vaardigheden, digitaal zelfvertrouwen en begrip van de digitale wereld. 

Een one-size-fits-all oplossing voor alle stadsmedewerkers, bestaat niet. Daarom proberen we verschillende acties uit, om aanbevelingen te kunnen doen over wat werkt voor een bepaald type medewerker of dienst, en wat niet. Het eindresultaat is een rapport op basis waarvan het management en de politiek gefundeerde beslissingen kunnen maken waar ze in investeren en waarin niet.

Het beoogde resultaat

We zijn pas in oktober 2024 begonnen, maar de experimenten die we tot nu toe opzetten zijn geslaagd. 

  • 'Verander je paswoord'-week bij de Groendienst.
  • Digihulp per locatie bij de Kinderopvang.
  • Opleiding voor digihelpers die collega's helpen.
  • Aanpassen van de security-awareness campagne naar medewerkers uit de sociale economie.

Wat waren de uitdagingen?

  • Zicht krijgen op de verschillende types medewerkers en de situatie in elke dienst, vergt tijd. 
  • Staf of directie hebben vaak een onvolledig beeld van de situatie op de werkvloer. Bevragen van de medewerkers is noodzakelijk en geeft veel inzichten.

De succesfactoren

De combinatie van onderzoek en experimenten slaat aan bij de diensten: het is voor hen niet enkel een tijdsinvestering die misschien op lange termijn zal lonen, maar ze krijgen ook concrete hulp waarmee acute problemen opgelost worden. Die concrete acties leveren bovendien heel waardevolle info die niet via gesprekken te bekomen is.

We lieten IT-medewerkers van onze Servicedesk langsgaan bij locaties van de kinderopvang. Dat was voor hen een echte eye-opener en reality check, en zorgt ervoor dat ze beter begrijpen wat de noden zijn. 

Samenwerken met de vormingsdienst en HR is een must. In digitale inclusie zijn digitale maturiteit en digihulp nauw verbonden.

Tips voor andere gemeenten

Betrek je IT-medewerkers, bvb. door hen digihulp te laten bieden aan collega's die voor hun werk geen pc gebruiken. Dat is een echte eye-opener en reality check.

Vraag (ook) aan de mensen op de werkvloer wat hun noden zijn en niet enkel aan staf of leidinggevenden.

Fail fast: probeer nieuwe ideeën uit op kleine schaal, verbreed wat werkt, laat vallen wat niet werkt.

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op