Rechtspositieregeling als strategisch instrument voor groei van regio Neteland

Regio Neteland optimaliseert het personeelsbeleid met een gemeenschappelijke rechtspositieregeling en creëert via regiomobiliteit een interne arbeidsmarkt voor 1400 medewerkers.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Augustijnenlaan 30
2020 Herentals
België
Wat is er gebeurd?
Met dit doorbraaktraject wil regio Neteland het personeelsbeleid van de lokale besturen afstemmen en zonale personeelsmobiliteit realiseren. Dit omvatte de ontwikkeling van een gemeenschappelijke rechtspositieregeling en het verkennen van een interne arbeidsmarkt voor 1400 medewerkers. Concrete doorbraken zijn onder andere de opname van regiomobiliteit in het regiodecreet, een ontwerp van beheersovereenkomst voor regiomobiliteit, en een gezamenlijk hoofdstuk over werving en selectie.
Waarom?
Regio Neteland wilde de kansen en mogelijkheden voor personeelsmobiliteit maximaliseren en een duidelijk kader en toekomstperspectief bieden aan de 1400 personeelsleden. Door een gemeenschappelijke rechtspositieregeling en interne arbeidsmarkt te creëren, wordt samenwerking bevorderd en de dienstverlening aan inwoners verbeterd.
Het beoogde resultaat
De projectgroep 'RPR Neteland' werkte stapsgewijs, vanuit een visieoefening en thematische analyse van de wetgeving. Via een projectmatige aanpak werden projectfiches, planning, periodieke projectoverleggen, en stakeholdersanalyses uitgevoerd. Draagvlak werd gecreëerd via visie workshops, tussentijdse rapporteringen, afstemmomenten, en gezamenlijke managementteam bijeenkomsten.
Wat waren de uitdagingen?
Zonale personeelsmobiliteit was juridisch nog niet mogelijk. Een innovatief project vraagt om sterk leiderschap en open debatten. Afstemming tot in detail maakte het project tijdsintensief. Zeker wanneer het niveau en stakeholders die eindbeslissingen nemen over HR verschillen per bestuur, vraagt dit om verschillende afstemprocessen binnen elk bestuur, met een eigen (soms langere) timing. Dat gemeente en OCMW twee juridische werkgevers zijn, blijft een pijnpunt.
De succesfactoren
- Sterk leiderschap zodat de durf er is om te experimenteren
- Neteland is een netwerkorganisatie bestaande uit evenwaardige partners. De aanwezigheid van alle partners bij projectbijeenkomsten was daarom essentieel.
- Open debatten en samenwerking, geen verborgen agenda’s of vage veronderstellingen.
- Duidelijke visie zodat bij kritische momenten telkens kon teruggegrepen worden naar goedgekeurde en gedragen uitgangspunten.
- Projectmatige aanpak met gedetailleerde planning (i.f.v. duidelijkheid) en stakeholderanalyse (i.f.v. draagvlak)
Tips voor andere gemeenten
- Betrek open-mindend projectmedewerkers die doorzetten bij tegenslag. Zorg voor sterk leiderschap: durf doorgaan ook al zijn effecten pas op langere termijn zichtbaar.
- Door te sleutelen aan HR-beleid raak je aan de kern en het DNA van je organisatie. Creëer daarom een samenwerkingsklimaat waarin geen taboes bestaan en alles kan/mag besproken worden. Investeer in formele én informele bijeenkomsten.
- Concretiseer het besluitvormingsproces en communicatieplan van bij de start. Verfijn op periodieke momenten.
- Hou ‘the bigger picture’ en het algemeen belang voor ogen.
- Houd rekening met de tijdsintensiviteit van de aanpak
- Benut de positieve neveneffecten en opportuniteiten van de samenwerking.
Algemeen contact
- NeleDe MunterDiensthoofd HR-ICT-Communicatie en stafmedewerker dienstverlening, Lokaal bestuur Olen
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.