Auteur:

Gepubliceerd op: 01-09-2021

Zoals ook te lezen was in de brief van Bart Somers, is het Lokaal Energie- en Klimaatpact sinds 4 juni officieel. Dit pact werd uitgerold om zo de nodige transitie in het energie- en klimaatbeleid waar te maken. Het Pact focust op vier werven: vergroeningenergie, (deel)mobiliteit en ontharding. Tegelijk is het doel om deze werven te realiseren met een minimum aan administratieve lasten. Dat betekent onder andere dat lokale besturen vrij zijn om de middelen zo efficiënt mogelijk te besteden.

"Meer bomen, minder papierwerk, luidt het motto." 

Minister Bart Somers licht toe: “Zeer concrete en duidelijke doelstellingen staan daarbij centraal. Wervend voor zowel lokale besturen, als hun burgers, verenigingen en ondernemingen zodat iedereen mee op de kar springt. Zo streeft het Pact tegen 2030 onder meer naar één boom per Vlaming, een halve meter haag of gevelgroen per inwoner, één extra natuurgroenperk per 1.000 inwoners, 50 collectieve renovaties per 1.000 wooneenheden, één participatief hernieuwbaar energieproject per 500 inwoners, één laadpunt per 100 inwoners, één deelsysteem per 1.000 inwoners, één meter fietspad per inwoner, één vierkante meter ontharding per inwoner en één kubieke meter extra regenwateropvang per inwoner. We beklemtonen de sleutelrol die lokale besturen in handen hebben voor het behalen van onze gezamenlijke klimaatdoelstellingen. In ruil hiervoor kunnen ze rekenen op ondersteuning en financiering van de Vlaamse regering.” 
 

Samen werken we aan het klimaat


Lokale besturen staan echter niet alleen in de opdracht, verschillende organisaties nemen een engagement op als ondersteunende partner. Zij staan klaar om met hun expertise de steden en gemeenten te begeleiden in de transitie. Deze organisaties zijn vanaf nu te vinden op onze website. In de komende weken zullen nog meer organisaties toegevoegd worden. Op de individuele pagina’s kan je kennismaken met hun werking en aanbod. Lokale besturen die gebruik willen maken van een aanbod kunnen de contactgegevens op de website terugvinden, zo kunnen we samen de 4 werven realiseren.  Onderstaande organisaties maakten zich al bekend als ondersteuner:

Ondersteunt jouw organisatie ook het LEKP? Vul dan zeker het ondersteunersdocument in en bezorg dit aan het Netwerk Klimaat samen met onderstaande gegevens, dan nemen we jou ook op in deze lijst.

Benodigde informatie:

  • naam organisatie
  • korte uitleg over de organisatie
  • contactgegevens
  • logo

Minister Somers, de VVSG, de ondersteunende partners en het Vlaams agentschap Binnenlands Bestuur roepen alle lokale besturen op om het Lokaal Energie- en Klimaatpact te ondertekenen. Dit kan nog tot 29 oktober 2021 om recht te hebben op de middelen die dit jaar ter beschikking worden gesteld!  

Praktische informatie vind je op de pagina van het Lokaal Energie- en Klimaatpact. Heb je vragen? Raadpleeg dan onze FAQ-pagina of neem contact op via mail.
 

Litse Depuydt