Korte uitleg

CoopStroom is een erkende burgercoöperatie, met als doel het lokaal produceren en leveren van duurzame energie aan een lage, vaste prijs. Wij doen dit via het plaatsen en uitbaten van zonnepaneelinstallaties voor organisaties en bedrijven, die niet over het nodige investeringskapitaal beschikken. 

Onze groene projecten worden volledig gefinancierd door onze aandeelhouders, die op hun beurt als de winst het toelaat een dividend uitgekeerd krijgen.

Daarnaast heeft CoopStroom de krachten gebundeld met Partago om ook in West-Vlaanderen een autodeelsysteem met uitsluitend elektrische voertuigen op poten te zetten. Gesteund door de Provincie West-Vlaanderen, is CoopStroom in een hoog tempo nieuwe wagens op nieuwe locaties aan het inzetten, om zowel burgers als personeel van lokale besturen te laten genieten van de voordelen van elektrisch rijden, zonder de kosten van een eigen wagen te moeten dragen.

CoopStroom is ervan overtuigd dat door samenwerken, ondernemen en zoeken naar constructieve oplossingen, we de overgang naar 100% hernieuwbare energie kunnen versnellen en er samen op vooruit gaan in een properder milieu.

Aanbod ondersteuner LEKP

Coopstroom zet zich in voor de ondersteuning van:

Werf 2 “verrijk je wijk”: energiebesparende renovatie en coöperatieve energieprojecten;

  • Doelstelling: 1 coöperatief/participatief hernieuwbaar energieproject per 500 inwoners tegen 2030 met een totaal geïnstalleerd vermogen van 216 MW vanaf 2021 t.e.m. 2030 (+12.000 projecten in 2030);
  • Ondersteuning opstart energiegemeenschappen of projecten rond energiedelen

Werf 3 “elke buurt deelt en is duurzaam bereikbaar”: elektrische deelwagens, laadpunten en fietspaden;

  • Doelstelling: per 1.000 inwoners 1 “toegangspunt” voor een (koolstofvrij) deelsysteem tegen 2030 (=6.600 toegangspunten);
  • Doelstelling: per 100 inwoners 1 laadpunt tegen 2030 (=66.000 laadpunten)
  • Doelstelling: 1m nieuw of structureel opgewaardeerd fietspad extra per inwoner vanaf 2021 t.e.m. 2030

Concreet voorziet Coopstroom de volgende ondersteuning:

  • Het organiseren van een kennisuitwisseling of training of netwerking of matchmaking over hernieuwbare energieprojecten, laadpunten en autodelen met lokale besturen.
  • Het ter beschikking stellen van begeleiding van de lokale besturen inzake hernieuwbare energieprojecten, laadpunten en autodelen.
  • Het afsluiten van een raamovereenkomst voor deelnemende gemeentes betreffende hernieuwbare energieprojecten, laadpunten en autodelen.