LOKAAL CIRCULAIR VOEDSELBELEID

INTRODUCTIE

Lokale besturen hebben zowel bottom-up als top-down voeling met de uitvoering van het voedselbeleid. Die neutrale rol maakt ze een belangrijke strategische speler in het verbinden van de verschillende voedselactoren in een lokaal voedselsysteem. Lokale besturen zijn een belangrijke motor voor de ontwikkeling van de huidige voedselsystemen, vooral met betrekking tot de lokale productie met sterke stad-platteland relatie, de voedselomgeving, de (alternatieve )toeleveringsketens, duurzame inkopen, toegang tot grond, voedingsvoorkeuren en burgerparticipatie waarbij burgers mede-eigenaar worden van het gemeentelijk voedselbeleid. 

 

Ook Vlaanderen erkent sinds 2016 de regierol van de lokale besturen en ondersteunt daarom vanuit de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) de VVSG via een subsidie voor een stafmedewerker lokale voedselstrategie. (2020-2022) Om hun versterkende regierol op te nemen faciliteert de VVSG de lokale besturen bij het voeren van een transversaal en Lokaal Circulair Voedselbeleid.

INFORMATIE

In mei 2020 is de EU “Van boer.in tot bord” (Farm to Fork) strategie gelanceerd. Vlaanderen wil in 2022 landen met een Vlaamse voedselstrategie. Die twee evoluties creëren politieke en maatschappelijke ruimte om te werken rond duurzame voeding. Maar hoe schrijf je een voedselvisie neer ? Hoe koppel je je voedselbeleid aan de SDG’s en andere beleidsdomeinen ? Welke thema’s neem je mee in een voedselstrategie ? Deze nota’s zetten je alvast een eindje op weg.

 

EDUCATIE

Wissel kennis uit met andere lokale besturen of leer van faciliterende experts via onze lerende netwerken of voedseldagen. De thema's van al onze activiteiten zijn afwisselend lokale voedselstrategie, ruimte voor voedsel, gezonde & duurzame voeding, voedselverspilling, duurzame aanbestedingen, kortere ketens. 

 

ACTIE

Welke partners kunnen je helpen bij het opzetten van een lokale voedselstrategie. Waar kan je middelen vinden ?

Steven Desair, Adviseur Lokale Voedselstrategie (VVSG)
Dankzij een samenwerking tussen de Vereniging van Vlaamse Steden & Gemeenten (VVSG) en De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) kan je bij mij terecht voor kennisuitwisseling rond de uitbouw van projecten in je stad of gemeente.

  • E: steven.desair@vvsg.be
  • T: 0032 2 211 55 80

VVSG EVENEMENTEN VOEDSELBELEID

Recente items

Lokale voedselstrategie Roeselare 1
Kennisitem - 21-04-2022
Lokale voedselstrategie Roeselare
# Lokale voedselstrategie, Milieu, klimaat & duurzaamheid Lees meer
Lokale Voedselstrategie Eeklo 2
Kennisitem - 21-04-2022
Lokale Voedselstrategie Eeklo
# Lokale voedselstrategie, Milieu, klimaat & duurzaamheid Lees meer
Lokale Voedselstrategie Erpe-Mere 3
Kennisitem - 21-04-2022
Lokale Voedselstrategie Erpe-Mere
# Lokale voedselstrategie, Milieu, klimaat & duurzaamheid Lees meer
Valorisatie matten, mattenboeren.innen en mattenwei - Geraardsbergen 4
Kennisitem - 21-04-2022
Valorisatie matten, mattenboeren.innen en mattenwei - Geraardsbergen
# Lokale voedselstrategie, Milieu, klimaat & duurzaamheid Lees meer