Leefbuurt De Posthoorn

Status
Lopend
Startdatum
Budget
500.000 - 1.000.000 euro
Tekening van hoe de wijk er zal uitzien

De Posthoorn, een wijk met een eigen identiteit in Wevelgem, is één van de wijken die geselecteerd werd voor het project Leefbuurten van Team Vlaams Bouwmeester. Met inspraak van bewoners, enkele gerichte ingrepen en buurtinitiatieven groeit de wijk uit tot een veiligere en aangenamere plek om te wonen.

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Wevelgem
Adres

Vanackerstraat 16
8560 Wevelgem
België

Financiering
Met eigen middelen
Met Vlaamse subsidies

Wat is er gebeurd?

Onder de slogan ‘Jullie leefbuurt kan je niet bouwen, maar moet groeien. Plan(t) je mee?’ werden in 2023 ontwerpcafés georganiseerd waar buurtbewoners hun ideeën kwijt konden. Zo’n 50-tal mensen namen deel aan één of meerdere van deze ontwerpcafés. Het ontwerpteam verwerkte deze dromen tot een inspiratiebundel en creëerde samen met het gemeentebestuur zeven werven die door middel van inspraakcafés, projecten zullen worden. De werven focussen op een specifiek thema, zo is er bijvoorbeeld een werf die een groene en verkeersluwe woon- & speelzone wil creëren, maar evengoed is er een werf die focust op bomen in de straat.

Waarom?

De Posthoorn is een uitgestrekte buurt in Wevelgem met een eigen karakter, mede dankzij haar ligging. Om de wijk veiliger en klimaatrobuuster te maken, schreven we ons in voor een project van de Vlaamse Bouwmeester. Dit bood ons de kans om de buurt vanuit een frisse, externe en deskundige blik te laten bekijken.

Het beoogde resultaat

De visie is opgebouwd rond verschillende ‘schillen’: pas wanneer infrastructuur wordt aangepast, beleidsmaatregelen genomen worden én buurtinitiatieven gestimuleerd worden, kan een leefbuurt echt groeien. Met het project De Zorgzame Buurt werd ingezet op het versterken van buurtinitiatieven. De zeven werven focusten op infrastructurele ingrepen. Grote beleidskeuzes zijn voorlopig nog niet gemaakt.

Wat waren de uitdagingen?

Het participatieve proces blijft het moeilijkste. Mensen willen betrokken en geïnformeerd worden, maar tegelijkertijd is er weinig opkomst op participatiemomenten. 

De succesfactoren

Het selecteren van de zeven specifieke werven maakt het duidelijk voor iedereen. De werven zijn ook gespreid in de buurt wat maakt dat iedereen ‘voordeel’ heeft bij de geplande zaken.

Tips voor andere gemeenten

Inzetten op communicatie en participatie. Het vereenvoudigt het proces wanneer je de buurtbewoners van bij de start mee hebt in het verhaal.

 

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op