SDG-graffiti en uitdagingen voor jeugd

Status
Afgelopen
Startdatum
Einddatum
Budget
5.000 - 10.000 euro

De Pinte ontving een subsidie van de Provincie Oost-Vlaanderen om het draagvlak voor lokaal mondiaal beleid te versterken. Inwoners maakten via co-creatie kennis met de SDG’s en FairTrade. Onder begeleiding van Wallin’ werkten jongeren en graffiti-artiesten samen aan muurschilderingen in de tunnel van de Kunstschildersweg. 

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Lokaal bestuur Nazareth-De Pinte
Wallin'
Cultuurregio Leie Schelde
Adres

Koning Albertlaan 1
9840 Nazareth-De Pinte
België

Financiering
Met provinciale subsidies

Wat is er gebeurd?

Lokaal bestuur De Pinte (Nazareth-De Pinte) ontvingen steun van de Provincie Oost-Vlaanderen voor een project dat het draagvlak voor de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) en FairTrade vergroot. In samenwerking met graffiti-collectief Wallin’ werden creatieve workshops georganiseerd waarbij 22 inwoners tussen 11 en 65 jaar deelnamen. Jongeren en andere deelnemers dachten na over duurzaamheid en hun eigen rol daarin, en leerden vervolgens graffiti-technieken om hun ideeën visueel vorm te geven. Het resultaat was een kleurrijke muurschildering in de tunnel van de Kunstschildersweg, geïnspireerd op thema’s zoals klimaat, gendergelijkheid, duurzame energie en eerlijke handel. De mural maakt de SDG’s op een laagdrempelige manier zichtbaar in het straatbeeld en sensibiliseert blijvend voorbijgangers, zoals schoolgaande jeugd. Het project bracht niet alleen generaties samen, maar ook verschillende gemeentelijke diensten: jeugd, cultuur en duurzaamheid sloegen de handen in elkaar. Deze kruisbestuiving versterkte het lokale engagement voor mondiale thema’s en maakte van het project een inspirerend voorbeeld van co-creatie en gemeenschapsversterking.

Waarom?

Met dit project wilden we de persoonlijke betrokkenheid bij deze thema’s vergroten en laten zien hoe deze thema’s hun dagelijks leven beïnvloeden. Dit werd visueel zichtbaar gemaakt in het straatbeeld door middel van een mural in de tunnel aan de Kunstschildersweg. De tunnel wordt veel gebruikt door schoolgaande jeugd en inwoners van De Pinte. Door de SDG’s en FairTrade op een speelse, kleurrijke en toegankelijke manier in het stadsbeeld te integreren, worden de inwoners van De Pinte op een laagdrempelige manier met de doelstellingen in contact gebracht. Het feit dat De Pinte een FairTrade-gemeente is, betekent dat de gemeente actief betrokken is bij het bevorderen van eerlijke handel en duurzame consumptie. Dit toont het engagement van De Pinte voor duurzame ontwikkeling en het ondersteunen van producenten in ontwikkelingslanden door eerlijke handel te bevorderen.

Het beoogde resultaat

Het doel werd volledig bereikt. De beoogde output, het betrekken van inwoners bij de creatie van een muurschildering rond de SDG’s en FairTrade via co-creatieve workshops, is succesvol gerealiseerd. Via een brede communicatiecampagne (flyers, infoblad, sociale media en scholen) werden inwoners opgeroepen om deel te nemen. De interesse was groot: verschillende leeftijden (11 tot 65+) namen actief deel aan beide workshopdagen. Ze werden op een laagdrempelige en interactieve manier ondergedompeld in de SDG’s, onder meer via een zelf ontwikkeld bingospel. Onder professionele begeleiding van Wallin’ leerden de deelnemers graffiti-technieken en werkten ze samen aan een ontwerp dat uiteindelijk werd gerealiseerd in de tunnel van de Kunstschildersweg. De workshops combineerden inhoudelijke verdieping met artistieke expressie en resulteerden in een kleurrijke, blijvende mural in de publieke ruimte.

Het project bereikte dus niet alleen de voorziene output, maar stimuleerde ook intergenerationele samenwerking en vergrootte de betrokkenheid bij mondiale thema’s op lokaal niveau

Wat waren de uitdagingen?

Er werden geen noemenswaardige uitdagingen ervaren tijdens dit project. De samenwerking tussen de verschillende gemeentelijke diensten (jeugd, cultuur en duurzaamheid) verliep zeer vlot. Dankzij een goede voorbereiding, duidelijke communicatie en het gedeelde engagement voor de inhoudelijke doelstellingen, kon het project zonder problemen worden uitgevoerd. Ook de samenwerking met Wallin’ en de betrokkenheid van de deelnemers verliepen bijzonder positief.

De succesfactoren

De praktijk was succesvol dankzij de creatieve en blijvende output in het straatbeeld, de sterke interne samenwerking tussen de diensten jeugd, cultuur en duurzaamheid, en de actieve betrokkenheid van inwoners van verschillende leeftijden. De workshops combineerden inhoudelijke verdieping met artistieke expressie rond de SDG’s.

Tips voor andere gemeenten

Zorg voor een sterke interne samenwerking tussen verschillende diensten en betrek partners met expertise (zoals een kunstenaarscollectief). Kies voor een laagdrempelige, creatieve aanpak die iedereen aanspreekt en ruimte laat voor inspraak. Werk met een zichtbaar eindresultaat in de publieke ruimte om blijvende impact te creëren.

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op