zonnepark !mpuls Lauwe

Status
Nieuw
Startdatum
Budget
1.000.000 - 10.000.000 euro
luchtfoto van het zonnepark

Woonmaatschappij !Mpuls Menen – Wervik en ASTER bouwden op een perceel bouwgrond van vier hectare dat vandaag niet kan worden ontwikkeld voor sociale woningbouw een tijdelijk zonnepark van 5 MWp. De opgewekte zonnestroom wordt vanaf midden 2026 gedeeld met sociale huurders. 

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
ASTER
Woonmaatschappij !Mpuls Menen-Wervik
Adres

Waterhoenstraat
8930 Menen
België

Financiering
Met eigen middelen

Wat is er gebeurd?

Woonmaatschappij !Mpuls Menen-Wervik en ASTER bouwden in Lauwe (Menen) een tijdelijk zonnepark met een vermogen van 5 MWp op een perceel grond van 4 hectare dat eigendom is van de woonmaatschappij. Het perceel is gelegen in een zone bestemd als woonuitbreidingsgebied en is bedoeld voor de bouw van 116 sociale woningen. Vandaag is de bouw van bijkomende sociale woningen op deze locatie niet aan de orde. De prioriteit van de woonmaatschappij is de verduurzaming van het bestaande patrimonium door middel van renovatie en vernieuwingsbouw om zo te voldoen aan de doelstellingen van de EPC-regelgeving. Met de bouw van het zonnepark wordt de grond gevaloriseerd ten voordele van de sociale huurders van de woonmaatschappij door de productie van zonnestroom. 

Waarom?

Met de bouw van het zonnepark wordt de grond gevaloriseerd ten voordele van de sociale huurders van de woonmaatschappij door de productie van zonnestroom. De tijdelijke invulling met een zonnepark behoudt de mogelijkheid tot een latere invulling als woonuitbreidingsgebied. Met het inzetten van dit terrein voor de bouw van een tijdelijk zonnepark zet Woonmaatschappij !Mpuls Menen – Wervik zich actief in voor het behalen van de Vlaamse klimaatdoelstellingen en het zo snel mogelijk onafhankelijk te worden van fossiele brandstoffen.

Het beoogde resultaat

Het Zonnepark Lauwe is operationeel sinds 31 maart 2025. De verkoop van de geproduceerde stroom aan sociale huurders is voorzien vanaf midden 2026.

Wat waren de uitdagingen?

Open ruimte is schaars in Vlaanderen. Het is dan ook van groot belang om deze ruimte verstandig in te vullen. Het Zonnepark in Lauwe is tijdelijk vergund voor een periode van 20 jaar. Met het behoud van de mogelijkheid tot een latere invulling als woonuitbreidingsgebied wordt de grond gedurende 20 jaar ingezet voor de productie van duurzame, lokaal geproduceerde energie ten voordele van de sociale huurders, de woonmaatschappij, en op termijn, ook van de omwonenden.

De succesfactoren

Nauw overleg tussen de gemeente, de woonmaatschappij en de bouwheer 

Tips voor andere gemeenten

Gronden kunnen tijdelijk worden gebruikt voor de productie van duurzame energie. Deze tijdelijkheid garandeert dat een toekomstige bestemming niet wordt gehypothekeerd.

Algemeen contact

Video's

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op