Herbestemming van de Citadel in Diest

De stad Diest transformeert de citadel tot een nieuw stadsdeel met aandacht voor erfgoed, fossielvrije energie, circulaire economie, biodiversiteit en (groene) publieke ruimte.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Kolonel Blondeellaan
3290 Diest
België
Wat is er gebeurd?
De stad Diest startte de herbestemming van de citadel, een erfgoedsite, tot een nieuw, duurzaame stadsdeel. De eerste fase omvat de duurzame ingrijpende restauratie van een deel van de courtines om plaats te bieden aan een toeristisch onthaalpunt, een gemoderniseerd museum over de geschiedenis van de citadel, een belevingscafé en een nieuwe gebouwen locatie voor de Hagelandse Academie voor Beeldende Kunst. Er woerdt een groendak ingericht als biodivers stadspark en er werden studies uitgevoerd voor een fossielvrije warmtenet verwarming gevoed door aquathermie, geothermie en riothermie. Er wordt ook voorzien in sociale betaalbare woningen, ruimte voor publieke diensten en participatie van bewoners. De gebouwen die nog geen definitieve invulling krijgen, werden via een concessie van diensten van 6 jaar ingevuld met jonge, circulaire ondernemers (recreatie, food, coworking, hospitality).
Waarom?
De site van de citadel biedt ruimte om klimaatuitdagingen, circulariteit, lokale economie en erfgoedzorg samen aan te pakken. Diest wil inzetten op fossielvrije energie, vergroening en lokale economie. Door de citadel te herbestemmen en ontwikkelen ontstaat een nieuw toekomstgericht stadsdeel met respect voor historisch karakter en oog voor leefbaarheid, klimaatneutraliteit en sociale meerwaarde voor de bewoners van Diest en omgeving.
Het beoogde resultaat
De resultaten van de voorbereidende studies en eerste stappen zijn veelbelovend. De volledige realisatie volgt in fases. Technische en financiële complexiteit vragen tijd en zorgvuldige opvolging. Fase 1 wordt uitgevoerd in 2026-2027.
Wat waren de uitdagingen?
- eerdere onoordeelkundige restauratie-ingrepen worden hersteld volgens de regels van de kunst
- vochtproblematiek in de daken/muren: door het afgraven van het massieve groendak wordt dit structureel opgelost
- gesloten militaire site: ingrepen nodig om verbinding met het stedelijk weefsel te maken
- de Citadel is een hotspot voor beschermde flora en fauna: een balans nodig met de nieuwe invullingen
De succesfactoren
De unieke combinatie van historisch erfgoed, innovatieve fossielvrije energie, circulaire materialen, lokale economie en biodiversiteit maakt dit project toonaangevend in Vlaanderen en daarbuiten.
Tips voor andere gemeenten
- Start met een gedragen langetermijnvisie.
- Benader de site als meerlagig erfgoedlandschap.
- Werk gefaseerd, met oog op een eindbeeld.
- Combineer tijdelijk en structureel gebruik.
- Zet in op samenwerking, cocreatie en inspiratie uit het buitenland.
- Veranker het project beleidsmatig en erfgoedkundig.
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.