Campagne 'Zorg jij ook mee voor een gezonder Genk'?

Status
Afgelopen
Startdatum
Einddatum
Budget
0 - 5.000 euro

Copyright stad Genk.

Via de campagne ‘Zorg jij ook voor een gezonder Genk’, gekoppeld aan subsidies voor het ontharden en vergroenen stimuleert Genk om samen de stad groener en klimaatrobuuster te maken.

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Genk
Adres

Stadsplein 1
3600 Genk
België

Financiering
Met eigen middelen

Wat is er gebeurd?

In maart 2025 lanceerde Stad Genk de campagne 'Zorg jij ook mee voor een gezonder Genk?', om bewustwording rond klimaatverandering en gezondheid te verhogen én inwoners aan te zetten tot actie. Via workshops, subsidies, sociale media, advertenties en content rond vergroening, ontharding, regenwateropvang, etc. werden inwoners actief betrokken.

Waarom?

Genk wil als groenste centrumstad tonen dat vergroening en klimaatmaatacties niet alleen goed zijn voor het milieu, maar ook voor onze gezondheid. De campagne had als doel mensen te informeren én te motiveren om zelf bij te dragen aan een gezonde stad.

Het beoogde resultaat

Grotendeels wel. De campagne bereikte +110.000 mensen met > 6.000 landingspagina-klikken. Advertenties scoorden boven benchmark (CTR tot 1,34%). Wel bleken generieke campagnebeelden minder effectief te werken dan herkenbare gezichten, wat de impact in het begin wat beperkte.

Wat waren de uitdagingen?

Beperkt budget beperkte het gebruik van meerdere kanalen (zoals Google). Inhoudelijk was het zoeken naar de juiste tone of voice en beelden: te abstracte visuals of boodschappen werkten minder goed, waardoor tussentijdse bijsturing nodig was. Timing met externe partners vormde ook soms een knelpunt.

Bij een volgende, gelijkaardige campagne raden we aan om opnieuw in te zetten op losse contentposts (zoals reels, foto’s of updates) naast de advertenties. Deze zorgen voor extra zichtbaarheid, helpen om de boodschap op verschillende manieren te brengen en versterken de campagne als geheel.

Beelden maken een groot verschil. We raden aan om vooral te kiezen voor foto’s waarin het publiek zich makkelijk herkent (bijvoorbeeld gezinnen, jongeren/kinderen, diverse doelgroepen).

De succesfactoren

De combinatie van heldere, toegankelijke communicatie met lokale voorbeelden en praktische tips werkte sterk. De campagne bracht het klimaatverhaal op een toegankelijke manier tot bij een breed publiek. Door te combineren tussen advertenties, organische content en concrete lokale voorbeelden ontstond veel bereik en betrokkenheid. De grote respons – zowel positief als kritisch – toont aan dat het thema leeft en dialoog uitlokt, wat essentieel is voor gedragsverandering.

Tips voor andere gemeenten

Werk met beelden waarin mensen zich herkennen. Combineer advertenties met inspirerende en concrete organische content. Durf bij te sturen op basis van tussentijdse cijfers. Zorg voor herkenbare beelden en concrete handelingen die makkelijk op te nemen zijn in het dagelijks leven. Verlaag drempels door subsidies en praktische hulp. Benoem voordelen voor de gezondheid en leefomgeving, en speel in op gewoontes die mensen al hebben of elementen waar de doelgroep beter van wordt. Houd ruimte voor dialoog: zelfs kritische reacties laten zien dat mensen met het thema begaan zijn. 

Algemeen contact

Afbeeldingen

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op