Energiecoach voor de tertiaire sector

WVI ondersteunt een aantal steden en gemeenten om hun handelaars en dienstverleners te informeren over hoe hun zaak energie-efficiënter gemaakt kan worden.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Wat is er gebeurd?
Samen met het gemeentebestuur zet WVI een communicatietraject op, om handelaars en dienstverleners over het project te informeren. Ze kunnen een energiescan aanvragen, die gebruikt wordt om hen te informeren over hoe hun zaak energie-efficiënter kan worden gemaakt. Ze bespreken de scan met de intergemeentelijke energiecoach van WVI die hen begeleidt in de zoektocht naar quick-wins, maar ook naar technische innovaties. De energiecoach maakt hen bewust van de maatregelen die ze kunnen nemen voor meer energie-efficiëntie en/of het gebruik van hernieuwbare energie en dit steeds in functie van hun budget en verwachtingen. Tijdens een plaatsbezoek analyseert de energiecoach zowel het pand als de reeds aanwezige technieken op het vlak van energie-efficiëntie. Na afloop ontvangt de ondernemer een persoonlijk verslag met concrete aanbevelingen om energie te besparen en bijgevolg de energiefactuur te verlagen.
Waarom?
De tertiaire sector - horeca, detailhandel (zoals food en non-food winkels) en kleine zelfstandigen (kappers, bakkers, slagers, boekhouders, ...) - blijft door zijn diversiteit vaak onderbelicht als het gaat over energie-optimalisatie: te uiteenlopend voor een standaardaanpak, dan weer te kleinschalig om een eigen energiemanager te rechtvaardigen. Met de energiescans wil WVI ook inzetten op meer kennis rond energie-efficiëntie en energie optimalisatie bij deze onderbelichte sector.
Het beoogde resultaat
Deze dienstverlening ontstond uit een Europees project. Binnen dat project werden de doelstellingen behaald nl. 80 adviezen. Zo’n 70-tal bedrijven hebben quick-wins toegepast. Een 20-tal hebben ook duurdere investeringen gedaan. In de huidige dienstverlening bepalen de gemeenten een budget op jaarbasis waarbinnen energieadvies kan gegeven worden. Sommige gemeenten rekenen de kosten (deels) door aan de bedrijven die op basis van het advies toch geen maatregelen nemen.
Wat waren de uitdagingen?
Een belangrijke uitdaging is dat veel horeca-zaken het pand huren en dat de verhuurder geen incentive heeft om het energiezuiniger te maken. Het gebrek aan kennis van technieken in de verschillende sectoren is een andere uitdaging.
De succesfactoren
Een goed energieadvies met veel kennis van technische installaties. De energiecoach heeft veel ervaring met warmte en koeling en de betreffende installaties. Veel communiceren is belangrijk: we zien iedere keer een stijging in het aantal aanvragen als er gecommuniceerd is over het aanbod.
Tips voor andere gemeenten
Sommige gemeenten laten de bedrijven betalen voor het energieadvies. Als de bedrijven ook effectief maatregelen uitvoeren wordt het advies (deels) terugbetaald.
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.