

Inhoud van deze pagina
Op zoek naar materiaal in het Engels, Frans of Spaans? Ontdek ze hier.
Expo Duurzame Helden
In het kader van de campagne 'Week van de Duurzame Gemeente' maakte de VVSG in 2021 een portrettenreeks van 17 Vlaamse 'Duurzame Helden'. Elke held geeft een gezicht aan één van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s). Via sprekende foto's, quotes en een korte beschrijving van de activiteiten van elke held, leren toeschouwers de 17 SDG's kennen op een laagdrempelige en heel concrete manier.
De expo bestaat uit 18 kubussen (één per SDG + één kubus met algemene info over de Agenda 2030), gemaakt uit gerecycleerd hout en duurzame inkt. De kubussen zijn gemakkelijk te (de)monteren en daardoor vervoerbaar in een gewone personenwagen. Lokale besturen kunnen de volledige expo (of een selectie van enkele kubussen) gratis ontlenen bij de VVSG, om te gebruiken als sensibiliseringsmateriaal op een lokaal evenement. De ontlener moet de expo zelf ophalen en terugbrengen naar Brussel (kantoren VVSG). De uitleentermijn is bespreekbaar. Contacteer ons voor alle informatie en afspraken.
Je kan de zeventien portretten ook apart afdrukken als affiche. Download de affichereeks(opent nieuw venster).
Publicaties
Lokale schouders voor globale uitdagingen
Over de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen bestaat al heel wat informatie, maar via deze publicatie willen we in de eerste plaats een voorzet geven voor de lokale vertaalslag van de doelstellingen vanuit beleidsmatig oogpunt. Hoe kunnen deze globale doelstellingen vorm krijgen binnen het gemeentebestuur? Welke initiatieven kunnen de verschillende gemeentelijke diensten nemen om bij te dragen aan de doelstelling rond gender, water of klimaat?
Download de publicatie (update 2020) 'Lokale schouders voor globale uitdagingen'.
50 sensibiliserende praktijkvoorbeelden
Vlaamse lokale besturen worden wereldwijd beschouwd als voorlopers wat betreft de lokale vertaling van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals of SDG’s). Desondanks klinkt de vraag ‘De duurzame wat?’ nog vaak, zowel binnen het gemeentebestuur als bij de burgers. Sensibilisering over de SDG’s blijft dan ook belangrijk.
Om echt werk te kunnen maken van de SDG’s, is het belangrijk dat medewerkers, partners en burgers deze doelstellingen kennen, maar ook weten hoe zij eraan kunnen bijdragen. Zo kan je het draagvlak creëren voor de nodige beleidsmaatregelen die bijdragen aan de SDG’s.
De VVSG verzamelde in 2018 al 50 praktijkvoorbeelden uit binnen- en buitenland om de SDG’s kenbaar te maken aan een breder publiek, zowel binnen je gemeentelijke organisatie als in je externe communicatie en op evenementen. Begin 2021 lanceerden we een tweede volume met opnieuw 50 concrete praktijkvoorbeelden. Van SDG-pralines en SDG-straatkunst, tot SDG-radioprogramma’s en het samenwerken met lokale duurzame helden: in beide portfolio’s van sensibiliserende voorbeelden vind je een mooie verzameling van campagnes, activiteiten en materialen. Laat je dus inspireren en aarzel niet om ook in jouw gemeente de SDG’s in de schijnwerpers te plaatsen!
Download de catalogus ‘De SDG's in je gemeente: 50 sensibiliserende praktijkvoorbeelden: volume 2’
SDG's in internationale samenwerking
Deze publicatie schuift 40 voorbeelden naar voren van hoe jouw gemeente de SDG's kan integreren in haar internationale activiteiten.
De publicatie heeft tot doel lokale overheden, en bij uitbreiding iedereen die op internationaal vlak samenwerkingen aangaat, te inspireren. De publicatie bevat ideeën en praktijken over hoe de SDG’s binnen internationale partnerschappen kunnen worden geïntegreerd, respectievelijk via sensibiliseringsactiviteiten, via beleidsoefeningen, via inhoudelijke vormgeving van het samenwerkingsprogramma of via werkbezoeken.
SDG-magazine
Naar aanleiding van de Week van de Duurzame Gemeente 2021 bracht de VVSG in samenwerking met Politeia éénmalig het magazine 'Lokale helden voor globale doelen' uit. Na een voorwoord door SDG-ambassadrice Koningin Mathilde, worden de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen uitgelegd aan de hand van praktijkvoorbeelden en handige tips en weetjes.
Digitale verspreiding van het magazine brengt de SDG's dichter bij je burgers en inspireert hen om zelf hun steentje bij te dragen. Het gedrukte magazine kan niet meer besteld worden bij de VVSG. Er zijn nog een paar exemplaren op voorraad, dus indien je slechts een beperkte oplage nodig hebt (bijvoorbeeld voor een lokaal evenement), neem dan contact op met ons.
Inspiratiegids SDG's in het meerjarenplan
De inspiratiegids Je meerjarenplan verduurzamen via de SDG's toont hoe je de SDG’s kan integreren in de volgende stappen van het meerjarenplan:
- Opmaak: voorbereidende documenten zoals omgevingsanalyse; visie en missie; beleidsprioriteiten bepalen; doelstellingen; actieplannen en acties; indicatoren; budget; einddocument en communicatie
- Implementatie: o.a. SDG-check op projecten, SDG in de kijker en burgerparticipatie
- Monitoring en rapportage
Bij elke stap geven we suggesties en tools om de SDG's mee te nemen, een aantal concrete gemeentelijke praktijkvoorbeelden en tips voor verkenner-bouwer-pionier.
Video's
Introductie op SDG's voor mandatarissen
Wat zijn de SDG's?
Waarom zijn ze relevant voor lokale besturen?
Hoe kan je er lokaal mee aan de slag, ook als mandataris?
Herbekijk de webinar SDG's voor mandatarissen(opent nieuw venster), 1 april 2025.
Gemeentelijke praktijken
Hoe creëer je draagvlak voor de SDG's? En hoe gebruik je de SDG's als beleidskader?
Animatievideo over de SDG's
De SDG-animatievideo geeft op een laagdrempelige manier informatie over de SDG's, waarom lokale besturen zo cruciaal zijn voor de realisatie ervan en hoe je er als gemeente aan kan werken. Gebruik de video bijvoorbeeld als introductie bij een toelichting of speel het af in het gemeentehuis.
Materiaal
In de beknopte SDG-basisflyer van de VVSG lees je:
- Wat is de Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling met de 17 SDG's?
- Wat is de meerwaarde voor een lokaal bestuur?
- Hoe kan je als gemeente het SDG-kader gebruiken?
En doe de SDG-bingo!
Via deze interactieve oefening kan je bestuursleden, ambtenaren, adviesraden en anderen interactief begeleiden in een analyse van hoe de eigen gemeente al bijdraagt en nog verder kan bijdragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen.
De SDG-cirkeloefening kan je gebruiken voor bewustmaking en draagvlak rond de SDG’s, maar is ook een effectieve tool voor beleidsplanning. Pas de oefening bijvoorbeeld toe in het kader van je omgevingsanalyse (beleidsplannen, acties en projecten linken aan de SDG’s + bijkomende acties uitdenken) of in het kader van beleidsuitvoering en -evaluatie (beleidsplannen, acties en projecten verduurzamen of hun impact op de SDG’s in kaart brengen).
Je kan gebruik maken van verschillende spelborden:
- Spelbord waarbij je het beleid van jouw stad/ gemeente/ dienst in het midden van de cirkel plaatst en aftoetst aan de 17 SDG’s.
- Spelbord waarbij je het beleid van jouw stad/ gemeente/ dienst in het midden van de cirkel plaatst en zoekt naar de bijdragen aan de 17 SDG’s op 3 niveaus: intern, lokaal en mondiaal.
- Spelbord waarbij je het beleid van jouw stad/ gemeente/ dienst in het midden van de cirkel plaatst en aftoetst aan de vijf pijlers van duurzame ontwikkeling.
- Raadpleeg deze handleiding wanneer je de cirkeloefening wil maken.
Onze SDG-bingokaarten zijn leuk materiaal om mensen kennis te laten maken met de SDG's en hen te inspireren tot persoonlijke, haalbare acties. Er bestaan versies voor:
Naar aanleiding van de Week van de Duurzame Gemeente 2019 maakten we SDG-bierviltjes met telkens drie concrete tips voor persoonlijke actie per SDG. Wil jij je burgers of collega's inspireren om zelf hun steentje bij te dragen aan de SDG's? Verspreid dan deze bierviltjes.
Tip: Laat de viltjes drukken op gerecycleerd karton.
De VVSG organiseert jaarlijks in september de campagne Week van de Duurzame Gemeente. Deelnemende gemeenten communiceren over de SDG's en zetten lokale 'duurzame helden' in de kijker.
In 2023 lag de focus van de campagne op het thema onderwijs (SDG 4). Je leest alles over dat jaarthema en het beschikbare campagnemateriaal in de campagnehandleiding van 2023 (opent nieuw venster) en op www.duurzamegemeente.be(opent nieuw venster).
Ketnet-actrice Sali Haidara was ambassadrice van de Week van de Duurzame Gemeente 2023. In de video 'Een duurzame wereld in 2030'(opent nieuw venster) spreekt ze leerlingen en leerkrachten toe over de SDG's en hoe ze zelf actie kunnen ondernemen om er concreet aan bij te dragen. Die video mag vrij vertoond worden in klassen. Leerkrachten die naar aanleiding van de video verder rond de SDG's willen werken, kunnen zich laten inspireren in deze lesfiche(opent nieuw venster).
Aan de slag met de SDG's in jouw klas? De volgende materialen werden ontwikkeld in het kader van de campagneweek. Je kan ze vrij gebruiken (wel zelf af te drukken).
Een mastvlag of beachvlag met de 17 SDG-logo's is leuk sensibiliseringsmateriaal voor interne en externe evenementen. Download een SDG-mastvlag (150x100cm) of SDG-beachvlag (60x230cm).
TIP: Verschillende producenten kunnen vlaggen afdrukken op gerecycleerde PET-flessen of ander duurzaam materiaal.
In het kader van de Week van de Duurzame Gemeente schakelden verschillende gemeenten hun burgers, scholen of duurzame helden(opent nieuw venster) in om duurzame dromen voor de toekomst te verzamelen en nadien te overhandigen aan het lokaal bestuur. Wil jij een gelijkaardige actie opstarten? Gebruik dan dit droomkaartje voor kinderen of dit kaartje voor volwassenen. Lees tips hoe je wensen verzamelt en opvolgt.
De SDG-pin is ondertussen welbekend. Lokale mandatarissen en medewerkers, in Vlaanderen maar ook ver daarbuiten, dragen de pin om hun engagement voor de SDG's te tonen en om aandacht en draagvlak voor de Agenda 2030 te vragen.
Tot voor kort kon je SDG-pins aankopen via de VVSG. We beslisten echter om deze service stop te zetten. Gemeenten die alsnog SDG-pins willen aankopen, kunnen hiervoor rechtstreeks terecht bij verschillende leveranciers. We geven een aantal mogelijke contacten mee in dit document, maar bekijk zeker of er ook in jouw regio een aanbieder is.
Voor geïnteresseerden vanuit Nederland: Je kan bij SDG Charter SDG-pins per 100 stuks bestellen. Mailen voor meer informatie naar info@sdgcharter.nl.
De VVSG heeft zelf ook drie banners laten maken: een staand model (200x100cm), liggend model (160x120cm) en een interactieve banner "Ik omarm de SDG's" (200x120cm). Je kan de PDF-bestanden (staand, liggend en interactief) downloaden en aanleveren aan de drukker. Pas je liever nog de banner aan, door bijvoorbeeld het logo van je gemeente toe te voegen, dan kan je de InDesign-bestanden bij ons opvragen.
Ook het SDG-wiel is een leuke manier om de SDG's zichtbaar te maken in je gemeente. Je kan de cirkel gebruiken tijdens evenementen van de gemeente, personeelsfeesten...
We beschikken over contactgegevens van producenten waar je de poefjes kan bestellen. De prijs varieert naargelang ontwerp, kwaliteit, service, etcetera. De afmetingen van de poefjes zijn meestal 50x50cm. Je kan de poefjes laten personaliseren door het gemeentelogo telkens op één kant te laten plaatsen. De hoezen kan je eraf halen en wassen. Ben je geïnteresseerd? Laat het ons snel weten en we geven jou de gegevens door van de producenten, zodat je zelf de praktische afspraken rond lay-out, betaling en levering kan maken.
De VVSG heeft een overzichtsposter (groot format, in NL, FR, EN en ES) en een poster voor elk van de 17 doelstellingen ontwikkeld, in A3 en A4.
In 2021 lieten we ook een affichereeks maken met per SDG het portret van een lokale 'duurzame held'.
Deze wist-je-datjes gerelateerd aan de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen kan je gebruiken als laagdrempelig en leuk sensibiliseringsmateriaal. Hang ze op in de toiletten, verspreid ze via nieuwsbrieven, ... Je kan het VVSG sjabloon gebruiken of de versie van gemeente Berlaar.
Download de afzonderlijke logo's van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen in jpg of eps formaat. Daarnaast is er ook een overzichtsposter met alle SDG logo's (in jpg).
Download ook de cirkel met de vijf pijlers van duurzame ontwikkeling.
Op de website van de VN(opent nieuw venster) kan je ook afzonderlijke logo’s downloaden voor elke subdoelstelling (elk thema) onder een SDG.
Deze twee ontwerpen kan je gebruiken om SDG-kleeftattoos te laten drukken, bijvoorbeeld voor evenementen, jongerenactiviteiten of als geboortegeschenkje voor nieuwe ouders in je gemeente.
Instructies voor de drukker: eenzijdig bedrukken, het wit in het midden mag doorzichtig zijn.
Met dit ontwerp kan je stencilsjablonen (laten) afdrukken en uitsnijden op A3 of A2, om vervolgens met krijtspray of een verfspuitbus de SDG-logo's aan te brengen op een speelplaats, marktplein of andere plaats in jouw gemeente.
Experts
-
HeleenVoetenStafmedewerker SDG's en internationale samenwerking
-
HanneAlbersStafmedewerker lokaal mondiaal beleid en SDG's
-
JulesDe WinterStafmedewerker Internationaal
Meer info over deze kennispagina?
Contacteer onsMeer weten over
Praktijkvoorbeelden
-
-
Halnet energiegemeenschap
Duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's)Energie en klimaatSamenwerking -
BEReSLIM: Boilers en ruimteverwarmers elektrisch slim sturen
ArmoedeDigitale transformatieDuurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's)Energie en klimaat -
#SAMEN DORP MAKEN brengt inwoners samen voor de toekomst van Vorselaar
Bestuur en burgerArmoedeCommunicatieDuurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's)Energie en klimaatKlimaatadaptatieLokaal sociaal beleidMaatschappelijke dienstverleningMilieuMobiliteitPublieke ruimteSamenwerkingWonenZorg en gezondheid -
L-budget Lanaken
Bestuur en burgerCommunicatieDigitale transformatieDiversiteit en gelijke kansenDuurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's)MilieuPublieke ruimteVrije tijd -
Wijkprikkels Oostende
Bestuur en burgerCommunicatieDiversiteit en gelijke kansenDuurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's)Kinderen en gezinnenKlimaatadaptatieMilieuPublieke ruimteSamenwerkingVrije tijd
Kennispagina's
-
-
-
-
-
-
-
-
Lokale voedselstrategie
AfvalCirculaire economieEnergie en klimaatDuurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's)