
Week van de Duurzame Gemeente
De Week van de Duurzame Gemeente zet elk jaar duurzame helden en lokale acties in de kijker die bijdragen aan een betere wereld. Van 18 tot 25 september vieren gemeenten met burgers, organisaties, scholen en bedrijven de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties, het moment om te tonen hoe lokale initiatieven wereldwijd impact hebben.
Inhoud van deze pagina
Week van de Duurzame Gemeente 2025: SDG 11
SDG 11 is dé doelstelling op maat van steden en gemeenten. Lokale besturen bepalen het ruimtelijk beleid, mobiliteit, huisvesting en sociale voorzieningen – allemaal domeinen binnen SDG 11. Zonder een sterke inzet van lokale besturen blijft de ambitie om de SDG’s tegen 2030 te realiseren een verre droom.
In 2025 vieren we 10 jaar Agenda 2030 en daarmee ook de vooruitgang die lokale besturen hebben geboekt om de SDG’s te verankeren in hun beleid en praktijk. Tijdens de Week van de Duurzame Gemeente sturen we een enthousiaste ambassadeur op pad om al die lokale verwezenlijkingen op de gevoelige plaat vast te leggen. We nodigen alle duurzame helden van voorbije edities ook uit op een feestelijk live event.
Tegelijk is 2025 een cruciaal kanteljaar om extra te gaan inzetten op versnelling en concrete acties, want de tijd dringt om de doelstellingen te halen. Steden en gemeenten kunnen het verschil maken in de eindspurt naar 2030, niet in het minst op vlak van alle kerntaken die onder SDG 11 vallen. Tijdens de campagneweek delen we inspirerende lokale praktijken die de uitdagingen onder SDG 11 aanpakken. Samen leren we dit jaar bij over duurzame mobiliteit, betaalbaar wonen, groene open ruimte, luchtkwaliteit, cultuur, vrije tijd & erfgoed.
- Schrijf je in: maandag 5 mei 2025: praktisch webinar over deelname aan de campagne
- Binnenkort op deze pagina: campagnehandleiding met meer info over het jaarthema en campagnemateriaal
Schrijf je gemeente alvast in via www.duurzamegemeente.be(opent nieuw venster).

Week van de Duurzame Gemeente gaat internationaal
We sporen gemeenten ook aan om hun buitenlandse partnergemeenten te betrekken in de campagne. Gezamenlijk campagnevoeren zet de centrale rol van lokale besturen voor de Agenda 2030 extra in de verf. Tegelijk worden inwoners in beide gemeenten gesensibiliseerd rond de SDG’s.
Video met getuigenissen
Vlaamse gemeenten en hun stedenbandpartners uit onder andere Senegal, Bolivia en Kameroen vertellen hoe ze gezamenlijk deelnemen aan de Week van de Duurzame Gemeente en welke impact dit heeft op het lokaal bestuur en de lokale gemeenschap in beide landen. Bekijk de video met ondertitels in het Nederlands(opent nieuw venster), Engels(opent nieuw venster), Frans (opent nieuw venster)of Spaans(opent nieuw venster).
Inspiratiebrochure
In een korte brochure motiveren we buitenlandse gemeenten om deel te nemen aan de Week van de Duurzame Gemeente. Waarom deelnemen aan de campagne? Welke materialen zijn (gratis) beschikbaar in andere talen? Welke creatieve activiteiten kan je samen op poten zetten? En hoe pakten stedenbanden zo'n gezamenlijke deelname de voorbije jaren al aan? De inspiratiebrochure is ook beschikbaar in het Engels, Frans en Spaans.
Campagnemateriaal
De volgende campagnematerialen werden vertaald. Je partnergemeente kan ze downloaden en naar eigen wens afdrukken. Het logo en/of de website van de gemeente kunnen op de meeste materialen zelf ingevuld worden (openen in Acrobat > invullen onder 'meer informatie').
- Campagnebeeld in het Engels, Frans en Spaans
- Raamsticker ‘Ik ben een duurzame held’ in het Engels, Frans en Spaans
- Roll-up banner Week van de Duurzame Gemeente in het Engels, Frans en Spaans
- Banners voor sociale media in het Engels(opent nieuw venster), Frans(opent nieuw venster) en Spaans(opent nieuw venster)
- Wenskaartjes voor kinderen (duurzame dromen voor 2030) in het Engels, Frans en Spaans
- Wenskaartjes voor volwassenen (duurzame dromen voor 2030) in het Engels, Frans en Spaans
- SDG-mastvlag in het Engels, Frans, Spaans en Duits
- Interactieve SDG-cirkeloefening: spelborden in het Engels, Frans en Spaans en spelhandleiding in het Engels, Frans en Spaans
- SDG-kleeftattoo
Over de campagne
De Week van de Duurzame Gemeente wordt georganiseerd sinds 2018 en is een publiekscampagne om enerzijds de bekendheid van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) te vergroten en anderzijds lokale besturen handvaten aan te reiken voor een duurzaam lokaal beleid. Tijdens de campagneweek hangen deelnemende gemeenten de SDG-vlag uit aan het gemeentehuis en zetten ze hun 'Duurzame Helden' in de kijker. De helden zijn lokale burgers, scholen, bedrijven en verenigingen die dagelijks bijdragen aan één of meerdere SDG('s) en daarom de lokale gezichten van de 17 mondiale doelstellingen worden. De campagne gaat elk jaar door van 18 tot 25 september.
Bekijk getuigenissen uit 5 gemeenten(opent nieuw venster) die meededen aan de campagne in 2021, of andere filmpjes over de campagne op het youtubekanaal van de VVSG(opent nieuw venster).
In 2022 schreven we een inspiratienota over het format van onze campagneweek. We vertellen over de gebruikte aanpak en strategieën, en de geleerde lessen die we de voorbije jaren trokken. Met deze publicatie willen we wereldwijd koepels van lokale besturen inspireren, maar even goed andere organisaties en overheidsinstanties die inzetten op de realisatie van de SDG’s. De Week van de Duurzame Gemeente is een format waarin zowel lokale besturen als SDG-ambassadeurs op een creatieve en activerende manier tonen hoe de Agenda 2030 lokaal gerealiseerd kan worden. [De inspiratienota is ook beschikbaar in het Engels, Frans en Spaans.]
Campagnewebsite
De website duurzamegemeente.be(opent nieuw venster) is de draaischijf van de campagne. Je vindt er de lijst van alle deelnemende gemeenten aan vorige edities, een voorstelling van al hun duurzame helden en een overzicht van alle lokale activiteiten die de gemeenten ondernemen om de SDG’s en de helden in de kijker te zetten. Gemeenten met een login kunnen de digitale formats van de meeste campagnematerialen (ook van voorbije edities) hier downloaden.