Dekoloniseringstraject in Diest

Status
Afgelopen
Startdatum
Einddatum
Budget
5.000 - 10.000 euro

Stad Diest gaf, als onderdeel van het lokaal mondiaal beleid, een koloniaal eerbetoon een nieuwe context via Atelier Dekolonisé: een participatief kunstproject dat ontmoeting, dialoog en herstel centraal stelt. Het resultaat is een mozaïekkunstwerk vol betekenis, te zien in het stadhuis.

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Dienst Diversiteit Diest
Dienst Museum Diest
Diest
Erfgoedcel Diest
Adres

Grote Markt 1
3290 Diest
België

Financiering
Met eigen middelen

Wat is er gebeurd?

Stad Diest ging de confrontatie aan met een koloniaal eerbetoon in het stadhuis. In plaats van het te verwijderen, koos men voor een artistiek antwoord. In Atelier Dekolonisé brachten de diensten Diversiteit en Erfgoed een diverse groep samen: mensen met wortels in ex-kolonies én (oud-)kolonialen. 

Onder begeleiding van kunstenares Angélique Baeyens werkten ze een half jaar aan een mozaïekkunstwerk. Het resultaat is een blijvend symbool van erkenning, dialoog en gedeeld verleden, zichtbaar in de inkomhal van het stadhuis.

Waarom?

Onze stad wil bewust ruimte maken voor een gedeeld verleden, en de bewustwording vergroten over dekolonisatie en de impact van kolonisatie in de samenleving. Door samen een kunstwerk te creëren rond de koloniale gedenkplaat op het stadhuis, brengen we verschillende stemmen samen: oud-kolonialen, mensen uit ex-kolonies, buurtbewoners en kunstenaars. In dialoog delen ze verhalen, doorbreken ze stereotypen en bouwen ze aan wederzijds begrip. Zo groeit het kunstwerk uit tot een blijvend symbool van verbinding, respect en bewustwording over de impact van kolonialisme toen én nu.

Het beoogde resultaat

Ja, het kunstwerk is publiek te bezichtigen in het stadhuis. Het proces bracht herkenning, heling en verdieping. Het verhoogde het bewustzijn over koloniale geschiedenis en haar impact vandaag, met ruimte voor kritische reflectie. Ook ontstond er dialoog tussen gemeenschappen en interactie met scholen, verenigingen en het Pegasusmuseum. Tenslotte deelt de bijhorende podcast de verhalen en inzichten uit het traject met een breder publiek.

Wat waren de uitdagingen?

Een veilige dialoogruimte creëren tussen mensen met zeer verschillende ervaringen en perspectieven vergde veel zorg en begeleiding. Ook de interne samenwerking tussen stadsdiensten vereiste afstemming.

De succesfactoren

Deze praktijk slaagde erin om maatschappelijke samenhang en inclusie te versterken via veilige dialoogruimtes en duurzame netwerken. De oprechte betrokkenheid van deelnemers en het delen van persoonlijke verhalen vormden bruggen tussen werelden. Het kunstwerk, zichtbaar in het stadhuis, draagt bij aan blijvende impact en stimuleert reflectie over ons gedeelde verleden. Het project vergrootte het bewustzijn over mondiale solidariteit en de blijvende impact van kolonialisme. Tegelijk versterkte het het lokale erfgoed en de stedelijke identiteit.

Tips voor andere gemeenten

Zorg voor professionele begeleiding bij gevoelige dialogen. Combineer artistieke expressie met actieve participatie. Creëer ruimte om emoties te uiten én kennis te delen. Zet in op opvolging en blijvende zichtbaarheid. Betrek intern verschillende diensten en extern diverse partners vanaf het begin van het traject.

Algemeen contact

Afbeeldingen

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op