

Inhoud van deze pagina
Tools
Toolbox Mensgericht ontwerpen
De toolbox Mensgericht ontwerpen biedt methodieken en tools die lokale besturen helpen om gebruikersonderzoek en gebruikerstesten te integreren in hun dienstverlening, en zo gebruiksvriendelijke, inclusieve oplossingen te ontwikkelen. Wat biedt de toolbox?
- Een breed overzicht van praktijkgerichte werkvormen voor elke fase van het ontwerpproces.
- Inspiratie via concrete voorbeelden van andere gemeenten.
- Oriënterende methodieken voor een eerste onderzoeksplan en om teams te motiveren om mensgericht te werken.
Ontdek de online toolbox Mensgericht ontwerpen(opent nieuw venster).
Er is ook een fysieke versie van de toolbox gratis beschikbaar voor ieder lokaal bestuur.
De fysieke toolbox bestellen doe je in twee stappen:
- Reserveer eerst via dit formulier(opent nieuw venster) de toolbox voor jouw lokaal bestuur. Jouw reservatie wordt nagekeken en je krijgt een melding of er nog een toolbox voor jouw lokaal bestuur beschikbaar is. Na beoordeling van je aanvraag ontvang je per e-mail een bestelcode.
- Bestel met deze bestelcode je fysieke toolbox via de webshop van Mediawijs(opent nieuw venster).
Mobiele escape game 'Superco'
Naast de toolbox is er een mobiele escape game ‘Superco’, die teams spelenderwijs de impact van (on)vriendelijke digitale diensten laat ervaren. Na afloop krijgen de deelnemers een nabespreking om inzichten direct te vertalen naar hun werk. Deze escape game stimuleert het bewustzijn over het belang van inclusieve digitale dienstverlening en vergroot lokaal de betrokkenheid bij mensgericht ontwerpen.
Wil je de mobiele escapegame spelen binnen jouw gemeente of stad? Je kan een exemplaar ontlenen bij één van de centrumsteden uit het project.
Meer lezen over de escape game en hoe deze te ontlenen(opent nieuw venster).
Beeldbank digitale inclusie
Om je te ondersteunen bij het communiceren over activiteiten en initiatieven voor digitale inclusie, kan je gebruik maken van de beeldbank digitale inclusie.
De beeldbank is beschikbaar voor VVSG-leden en leden van het netwerk digitale inclusie. Het gebruik van de beelden is verbonden aan een aantal voorwaarden.
Beleidstool digitale inclusie
De beleidstool digitale inclusie voor lokale besturen inspireert en ondersteunt lokale besturen om een beleid en acties rond digitale inclusie op te stellen of om een bestaande werking uit te breiden. De beleidstool is opgebouwd uit de pijlers:
- toegang;
- competenties;
- ondersteuningsnetwerk;
- dienstverlening;
- lokale regierol.
Toolbox toegankelijke steden en gemeenten
Digitale toegankelijkheid van websites, toepassingen en inhoud is noodzakelijk om iedereen de kans te geven om zelfstandig gebruik te maken van het internet en de eigen administratie te regelen.
Websites en mobiele apps van steden en gemeenten moeten wettelijk voldoen aan de toegankelijkheidsvereisten van de Europese normen.
In de toolbox toegankelijke steden en gemeenten van Inter vind je een groot luik over digitale toegankelijkheid. Je ontdekt er hoe je digitale inhoud toegankelijker kan maken, je vindt er de richtlijnen voor toegankelijkheid van webcontent (WCAG 2.1) in begrijpelijke taal en verschillende goede voorbeelden.
Inspiratiegidsen
Werken met vrijwillige digihelpers
In deze inspiratiegids kom je te weten hoe je een werking met vrijwillige digihelpers kan opzetten of uitbreiden. Je vindt er tips and tricks over:
- Waarom wel of niet werken met vrijwillige digihelpers?
- Verschillende types digihelpers
- Wat moeten digihelpers kennen en kunnen?
- Digihelpers werven
- Omkadering van vrijwillige digihelpers
- Een werking van vrijwillige digihelpers coördineren
- Waardering
Zo start je een openbare computerruimte
Een openbare computerruimte is een belangrijke eerste stap in een digitale-inclusiebeleid. Maar hoe begin je hieraan? In deze inspiratiegids kom je alles te weten over de infrastructuur, de begeleiding die je moet bieden, een overzicht van partners enzovoort.
Download(opent nieuw venster) de inspiratiegids of bestel een gedrukt exemplaar(opent nieuw venster) bij Mediawijs.
Inspiratiegids Aan de slag met digitale prikkels
Veel mensen ervaren de digitale wereld als groot en ingewikkeld: ze hebben het gevoel niet mee te kunnen, zijn bang om fouten te maken en laten het digitale liever links liggen. Via digitale prikkels kan je hen op een informele en vrijblijvende manier een positieve ervaring met de digitale wereld bieden.
Ook vanuit verschillende werkingen van je lokaal bestuur kan je digitale prikkels aanbieden. In de inspiratiegids lees je wat digitale prikkels zijn, waarom ze nodig zijn en hoe je prikkels vindt die passen bij jouw dienst en doelgroep.
Inspiratiegids Digistarters bereiken
Veel lokale besturen organiseren een aanbod om digistarters online te krijgen en te versterken. Toch blijft het een uitdaging om voor iedereen een aanbod te voorzien. Dat je een deel van de doelgroep niet bereikt, betekent niet dat deze mensen geen nood hebben aan ondersteuning. In deze inspiratiegids vind je tips om na te gaan hoe je een ruimere doelgroep kan bereiken, maar ook hoe je kan inzetten op het bereiken van een specifieke doelgroep.
Zoek je nog meer tools en inspiratie?
Op de hoogte blijven?
Sluit je aan bij het netwerk digitale inclusie en ontvang per e-mail als eerste alle informatie over belangrijke ontwikkelingen, tools en oproepen rond het thema digitale inclusie. Je krijgt ook uitnodigingen voor de bijeenkomsten.
Advies en ondersteuning bij je digitale-inclusiebeleid
Zet je als lokaal bestuur of intergemeentelijk samenwerkingsverband in op digitale inclusie? De VVSG staat klaar om je te ondersteunen! Of je nu een snelle vraag hebt of nood hebt aan diepgaand advies en expertise, wij helpen je graag op weg. Hoe we dit doen, lees je hier
Expert
-
JokeVan DyckStafmedewerker digitale inclusie
Meer info over deze kennispagina?
Contacteer onsMeer weten over
Praktijkvoorbeelden
-
-
Digihulp voor stadsmedewerkers
Digitale transformatieDiversiteit en gelijke kansenPersoneelsbeleid -
Regenboogbanken in Brakel
Diversiteit en gelijke kansenPublieke ruimteRadicalisering en polarisering -
Traject ‘Digitaal Inclusieve Wijk’
Digitale transformatieDiversiteit en gelijke kansenLokaal sociaal beleidSamenwerking -
Digicoaches Stad Gent
Digitale transformatieDiversiteit en gelijke kansenWerk, sociale economie en activering -
Werken met Bulgaarse Roma in Genk
AfvalArmoedeBestuurlijke politie en handhavingCommunicatieDiversiteit en gelijke kansenEconomieGemeentelijke administratieve sancties (GAS)Integrale veiligheidKinderen en gezinnenLokaal sociaal beleidMaatschappelijke dienstverleningSamenwerkingVreemdelingenVrije tijdWerk, sociale economie en activeringWonenZorg en gezondheid -
Inloophuis KomAf met digipunt
Digitale transformatieDiversiteit en gelijke kansenMaatschappelijke dienstverlening -
Verjaardagsbezoekjes aan 75-plussers door OCMW Kortenaken
Diversiteit en gelijke kansen -
Bellefleur - coöperatieve cohousing
Circulaire economieDiversiteit en gelijke kansenDuurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's)Energie en klimaatMaatschappelijke dienstverleningRuimtelijke ordeningSamenwerkingArmoedeWonen -
Iedereen Digitaal
PersoneelsbeleidDigitale transformatieDiversiteit en gelijke kansen -
Spontane gebruikerstesten
Digitale transformatieDiversiteit en gelijke kansen -
Met card sorting bouwt Gent een nieuwe structuur om meldingen te doen
Digitale transformatieDiversiteit en gelijke kansen
Kennispagina's
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Lokale integrale veiligheidscel inzake radicalisme, extremisme en terrorisme (LIVC R)
Radicalisering en polariseringIntegrale veiligheidSamenwerkingLokaal sociaal beleidKinderen en gezinnenDiversiteit en gelijke kansen -
-
Lokaal Levensbeschouwelijk Beleid
Integrale veiligheidDiversiteit en gelijke kansenRadicalisering en polarisering