Leve de Korte Keten
Korte keten betekent rechtstreeks bij de boeren of producenten kopen. Op die manier kunnen landbouwers of producenten de prijs en het aanbod zelf bepalen. Korte keten heeft dan ook alleen maar voordelen. Ten eerste eet je volgens de seizoenen, wat minder impact op onze natuur heeft. Het komt daarnaast je gezondheid ten goede, want de seizoensgebonden fruit en groenten bevatten de vitamines die je op dat moment nodig hebt. Verder betaal je een eerlijke prijs, omdat er geen winstmarges naar tussenpartijen gaan. Het is ten slotte veel smakelijker doordat het in het seizoen geteeld is en je leert daarbovenop je boeren weer kennen.
Korte keten helpt ook de verloren connectie met voeding en de mensen achter de voedselproductie te herstellen. Veel initiatieven gaan niet enkel over lokaal en vaak kleinschalig voedsel verbouwen, maar evenzeer over organische landbouw met aandacht voor bodem en milieu, en over nieuwe sociale netwerken die ontstaan.
Cruciale rol in de transitie naar een duurzamer voedselsysteem
Het korte-keten-proces kan dan ook een cruciale rol spelen in de transitie naar een ander voedselsysteem. Alleen hebben deze pioniersboeren ondersteuning in hun groei nodig. Overheden, onderzoeksinstellingen, burgers en bedrijven: allen kunnen meedenken met onze boeren en hen dus helpen ons van smakelijke, gezonde en lokale voeding te voorzien op een duurzame manier voor hen, onze maatschappij, onze natuur én onze centen.
Een Korte Keten verhaal in je gemeente goed is voor de lokale economie, de kwaliteit van het eten en het milieu. Ontdek welke troeven je als gemeentebesturen in handen hebt om de Korte Keten te stimuleren en te promoten.
Begin alvast met je lokale seizoensboer(en) op te zoeken. Waardeer hun beroepsfierheid en passie. Ze beoefenen ten slotte een van de oudste beroepen ter wereld, co-creëren onze natuur en ons landschap, stimuleren toerisme en de horeca door de typische streekproducten en bepalen de identiteit van een regio. Denk maar aan de Noordzeegarnaal, caviaar van de Belgen, de Boechoutse appelstreek, de Mechelse asperges, de mattetaarten van Geraardsbergen, Brabants grondwitloof, …
De andere thema's waar VVSG op inzet vind je via deze link