Personeelsbeleid_geknipt.jpg
Provider image

Een inclusief personeelsbeleid is een cruciaal onderdeel van lokaal diversiteitsbeleid. Een intern diversiteitsbeleid geeft alle medewerkers meer kans om zichzelf te zijn en te groeien. Daarnaast is het ook makkelijker om je dienstverlening af te stemmen op de burgers als je team de lokale, diverse realiteit weerspiegelt.

Categorie

Personeelsbeleid

Doelen

Mogelijke doelen zijn:

  • Meer instroom vanuit bepaalde doelgroepen genereren (daarom ook medewerkers uit bepaalde doelgroepen in kaart brengen)
  • Competentiegericht aanwerven
  • Drempels wegwerken in selectieprocedures
  • Leidinggevenden en teams ondersteunen in het omgaan met diversiteit en meertaligheid
  • Ondersteuning voor sollicitanten
  • Ondersteuning voor de doelgroepen na indiensttreding (intensieve sollicitatietraining, taalcoaching, vorming,…)
  • Ondersteuningstraject voor doorstroom van de doelgroepen na indiensttreding
  • Discriminatie en racisme op de werkvloer aanpakken

Doelgroep

  • (Kandidaat)-medewerkers van het lokaal bestuur
  • Teams en leidinggevenden van het lokaal bestuur
  • Soms is er een focus op specifieke doelgroepen, zoals personen met een (arbeids)beperking of chronische ziekte, LGBTQ+ en gender, en personen met een buitenlandse herkomst.

 

Beschrijving

Steden en gemeenten worden steeds diverser. Kort- en langgeschoolden, mensen met een beperking, 50-plussers en jongeren, en mensen met allerlei levenswijzen, genderidentiteiten en afkomsten... Stoom je gemeentebestuur klaar om hun potentieel te benutten, vacatures makkelijker in te vullen, je personeelsbestand diverser te maken en je hele team te leren omgaan met die realiteit.

Succesfactoren

Op diversiteitspraktijk.be vind je de volgende tips om een divers personeelsbestand uit te bouwen:

  • Schrijf een inclusieve vacature
  • Gebruik diverse wervingskanalen
  • Richt je op een specifieke doelgroep
  • Hou je sollicitatieprocedure neutraal
  • Gebruik diversiteit in je beeldvorming
  • Creëer een thuisgevoel voor iedereen

en ook tips om een intern draagvlak te creëren: 

  • Toon je medewerkers waarom het nodig is
  • Betrek je medewerkers
  • Communiceer, communiceer, communiceer
  • Zet interne ambassadeurs in
  • Creëer een stuurgroep
  • Zorg voor snelle winst
  • Je hebt nooit iedereen mee

Partners

Op de webpagina's van deze partners vind je meer informatie en ondersteuning:

Deze praktijk in

Antwerpen

Antwerpen heeft een inclusief personeelsbeleid, met onder andere stages voor hoogopgeleide anderstalige nieuwkomers, met taalondersteuning en coaching, en hanteert een aangepast rekruterings- en wervingsbeleid.

Contact projectleider hr/diversiteit

Beersel

De gemeente Beersel geeft kansen aan kansengroepen binnen de eigen organisatie. Dit versterkt de inclusiviteit van het lokaal bestuur, en kan als voorbeeld dienen voor andere organisaties. 

  • Beersel bouwt sociale tewerkstelling uit in eigen diensten via wijkwerking
  • Bij knelpuntberoepen in de organisatie maakt de gemeente een ruimere aanwerving van kansengroepen mogelijk (via vb. inzetten van taalbegeleiding op de werkvloer, stageplaatsen, enz.)
  • Beersel sensibiliseert medewerkers inzake diversiteit en discriminatie op de werkvloer
  • Beersel voert een actief taalbeleid. Door anderstaligen te binden aan de Nederlandstalige werking, versterkt Beersel de positie van het Nederlands in de gemeente. Een taal leer je meer op de werkvloer dan in de les. 

Contact projectleider (integratieambtenaar)

Genk

Bijna één op drie personeelsleden bij stad Genk is van niet-Belgische origine. Hoe hoger we stijgen in de organisatie, hoe lager dit aantal. 

Stad Genk voert een personeelsbeleid met ruimte en aandacht voor diversiteit, inclusie en positieve actie.

Zo kan je bij bepaalde vacatures naar een jobinfomoment. Daar krijg je niet alleen meer informatie over de jobinhoud, maar kom je ook te weten hoe de selectieprocedure zal verlopen.

Selectiejury’s bij stad Genk worden divers samengesteld (op vlak van gender, leeftijd en afkomst). Hiervoor werkt stad Genk aan een pool van deskundigen op vlak van HR maar ook op vlak van allerlei jobinhouden. Daarvoor breidt stad Genk haar netwerk uit met experten op vlak van bijvoorbeeld technologie, sociaal werk, communicatie, etc.

Springplank voor divers talent geeft mensen uit bepaalde kansengroepen de mogelijkheid om gedurende maximum zes maanden aan de slag te gaan bij stad Genk.

Gent

  • Stad Gent kiest voor positieve actie voor personen van buitenlandse herkomst of met een arbeidsbeperking. Dat betekent dat zij bij selecties de voorkeur krijgen op andere gelijkwaardige kandidaten, tot de beoogde instroom bereikt is. Tegen 2025 wil Stad Gent dat 30% van de nieuwe collega's een buitenlandse herkomst heeft, met expliciete aandacht voor functies op A- en B-niveau.Ten tweede streeft Stad Gent naar in totaal 2% collega's met een arbeidsbeperking.

Naast positieve actie staan er ook heel wat andere initiatieven in het nieuw, uitgebreid meerjarenplan. Zo wil de Stad ook af van het binaire man-vrouwdenken en wil men het hele spectrum aan genderexpressies een plek geven op de werkvloer.

Tot slot komen er acties gericht naar alle huidige medewerkers om samen aan de slag te gaan met diversiteit binnen de teams.

Stad Gent richt zich op al die doelgroepen maar erkent tegelijk het principe van intersectionaliteit: veel mensen behoren tot verschillende doelgroepen.

  • Strategisch kader voor een divers en inclusief personeelsbeleid 2021-2025
  • Contact Coördinator diversiteit en inclusie
  • Interview met HR-diversiteitscoördinator en schepen bevoegd voor personeel.

 

  • Gent Over Morgen : Een jaar lang hebben in 2017 meer dan 300 medewerkers van Groep Gent samengezeten om na te denken over de grootste uitdagingen voor de stad. Eén van deze uitdagingen was ‘superdiversiteit’. Deze grootschalige denkoefening resulteerde in een inspiratienota met concrete beleidsopties voor de Stad en de volgende bestuursploeg.

Contactannelore.raman@stad.gent

Hasselt

Stad Hasselt werkt aan een inclusief personeelsbeleid, met onder meer een focus op woonzorgcentra.

Leuven

De denktank inclusief personeelsbeleid telt 7 medewerkers van de personeelsdienst, dienst diversiteit en medewerkers uit verschillende andere stedelijke diensten met een hart voor het thema en dagdagelijkse praktijkervaring. Binnen deze denktank wordt het inclusief personeelsbeleid van de stad Leuven ontwikkeld. Tweemaandelijks komt deze denktank samen. In eerste instantie werd er vooral gebrainstormd over pijnpunten en mogelijke oplossingen. Ook gebeurde een visie- en missieoefening gedaan. Daarnaast werden ook verschillende operationele doelstellingen vastgelegd. Verschillende projecten zijn lopende (vb. LaboLokaal, nulmeting van diversiteit in het personeelsbestand, experimenten rond inclusiviteit van concrete selectieprocedure…)

Daarnaast is er ook een ‘stuurgroep inclusief personeelsbeleid’ waarbij directeurs en afdelingshoofden, samen met vertegenwoordigers van de vakbonden zesmaandelijks worden uitgenodigd om de voortgang van de denktank te bespreken.

Contact

Mechelen

Stad Mechelen werkt aan een personeelsbeleid dat zich kenmerkt door een positieve attitude ten aanzien van diversiteit. De stad werkt maximaal onnodige drempels weg in de werving- en selectieprocedures. Zo experimenteert ze met nieuwe selectieprocedures zoals speeddating, open sollicitatie of videoboodschap. Waar het kan, worden diplomavereisten los gelaten en kijken ze naar extern verworven competenties (EVC). Onder #2008werkt deelt de stad ook verhalen van verschillende medewerkers.

Daarnaast organiseert Stad Mechelen opleidingen voor haar personeel.

Medewerkers van de stad en lokale politie volgden in 2018 een diversiteitstraining ‘Brown Eyes Blue Eyes

Als vervolg kwam er een opleidingstraject rond het samenleven in verbinding, om het intern draagvlak voor diversiteit verder te versterken en een inclusieve mindset verder uit te rollen binnen de organisatie. Medewerkers van de stad en lokale politie volgen een training van Kazerne Dossin rond omgaan met de dynamieken van polarisatie. Sinds 2020 rolt Stad Mechelen dit denkkader verder uit binnen de organisatie. Het doel van dit traject is het ‘stille midden’ versterken.

  • Contact stafmedewerker strategie en ontwikkeling, dienst Diversiteit en Gelijke Kansen
  • Contact Projectmanager Samenleven AgII

Onder meer Boechout, Ardooie, Edegem, Antwerpen

  • Onder meer Ardooie, Edegem en Antwerpen gebruikten het Vormingsfonds Kinderopvang om vormingen omtrent interculturaliteit en diversiteit te organiseren voor de kinderbegeleiders.
  • In Ardooie  kwam men  tot verschillende acties:
    • De kinderbegeleiders gebruiken nu bij inschrijving van anderstaligen een pictogrammenwoordenboekje en zijn daar erg enthousiast over
    • In de zomervakantie wordt gewerkt met een themaweek ‘Wij vliegen naar…’ waarin diversiteit en cultuur ter sprake komen.
  • In Boechout organiseerde de coördinator buitenschoolse kinderopvang en de vzw Kinderopvang dienst (Hove)  een bezoek aan het asielcentrum. Als de kinderbegeleiders meer weten over de achtergrond van deze kinderen, zullen zij ook meer begrip voor hen tonen in de opvang. En als ze meer weten over de leefomstandigheden van die kinderen, kunnen ze ook beter aangepaste activiteiten plannen.

Roeselare

Elk Telt - Subsidies welzijnsbeleid: Deze subsidie biedt ondersteuning aan sociale projecten die gelijke kansen bevorderen in Roeselare, op vlak van opvoeding, onderwijs, werken, wonen, vrije tijd en sociale relaties, gezondheid en inkomen. Deze sociale projecten komen tegemoet aan noden en behoeften van mensen in maatschappelijk kwetsbare posities in Roeselare.

Contactsoetkin.neirynck@roeselare.be

 

Beleidsdomeinen

Personeelsbeleid

Staat jouw praktijk nog niet in de databank? Vul dan deze fiche in.

Deze databank bouwen we samen met jullie! Wil je een wijziging, foto, update of opmerking doorgeven? Mail samenleven@vvsg.be.