In de kijker

Energiearmoede en de OCMW's 

Eenieder heeft het recht op een menswaardig bestaan en ook eenieder heeft het recht op een degelijke woonst, Energie en Water. (cfr. sociale grondrechten)

De OCMW's en hun energieteams of energiecellen werken elke dag hard om mensen deze rechten te verzekeren. Ze doen dit door aan schuldbemiddeling te doen inzake energiefacturen of door 

Men zorgt ook lokaal voor ondersteuning van mensen bij hun effectieve noden op vlak van energiegebruik. Dit kan gaan om besparingsmaatregelen of om inversteringen in de woning, zodat ook de factuur mee daalt. Vaak zijn dit mensen met huurwoningen, waardoor ook bemiddeling met de eigenaar een opdracht is. We proberen op dit deeltje van onze kennispagina's de kennis, actualiteit maar ook de parktijken te delen. Er zijn ook linken met het woonbeleid, klimaatbeleid, gezondheid,.... 

Samen met de partners in het middenveld en de verschillende overheden en leveranciers en netbeheerders probeert de VVSG de juiste noden voor de OCMW's te detecteren en te signaleren en mee aan het beleid te sleutelen. We horen dus graag ook wat jullie vragen en noden zijn om verder hieraan te werken. 

Tijdens de 2de helft van 2021 werd het al duidelijk dat de energieprijzen in stijgende lijn evolueerden. De OCMW's merkten toen nog geen stijging maar gezien de stijging van de factuur zijn vele besturen al onmiddelijk tot actie overgegaan om hun praktijk bij te sturen. Hieronder een overzicht van de actuele maatregelen stijgende energieprijzen relevant voor de OCMW's en hun klanten en een overzicht van een aantal inspirerende praktijken. 

We willen ook de vinger aan de pols houden en weten van onze leden wat jullie  aanpak is ten aanzien van energiearmoede zodat wij dit ook kunnen delen met andere lokale besturen. Contacteer ons gerust. 

Recente items

Financiering energiehuizen verhoogd tot 2026 1
Nieuws - 04-07-2023
Financiering energiehuizen verhoogd tot 2026
# Energiearmoede, Energie en klimaat, Samenleving, gezin & welzijn, Milieu, klimaat & duurzaamheid Lees meer
Wijziging voorwaarde kortingsbon energiezuinige huishoudtoestellen vanaf juli 2023 2
Nieuws - 06-04-2023
Wijziging voorwaarde kortingsbon energiezuinige huishoudtoestellen vanaf juli 2023
# Energiearmoede, Armoede, Samenleving, gezin & welzijn Lees meer
Presentaties Studiedag Energiearmoede OCMW's 3
Kennisitem - 07-12-2022
Presentaties Studiedag Energiearmoede OCMW's
# Armoede, Energiearmoede, Samenleving, gezin & welzijn Lees meer
VVSG brengt knelpunten bij energiedelen/ gemeenschappen in klimaatcommissie Vlaams Parlement 4
Nieuws - 08-12-2022
VVSG brengt knelpunten bij energiedelen/ gemeenschappen in klimaatcommissie Vlaams Parlement
# Energie en klimaat, Energiearmoede, Milieu, klimaat & duurzaamheid Lees meer