De VVSG kennisdatabank

Onze kennispagina's zijn geschreven door VVSG-experts en bieden actuele en betrouwbare informatie over diverse onderwerpen.

Verfijn resultaten

Pagina's 29

Gekozen filters Thema:Energie en klimaat Wis alle filters

Resultaten

  • In de kijker

    Noodkoopfonds

    Onderzoek toont aan dat de helft van de woningeigenaren onvoldoende financiële middelen heeft voor een grondige energierenovatie. Noodkopers komen gemiddeld 50.000 euro of meer tekort, omdat ze vaak in slechtere woningen met structurele problemen en lage energieprestaties wonen Het noodkoopfonds biedt hulp via een renteloze- en aflossingsvrije lening.

    Energie en klimaat
    Publicatiedatum
  • Data en tools renovatie

    Het verminderen van het energieverbruik in gebouwen is een van de grootste klimaatuitdagingen in Vlaanderen. Veel woningen en andere gebouwen hebben dringend een renovatie nodig. Om deze uitdaging aan te pakken, is een efficiënte aanpak essentieel.

    Op deze pagina bundelen we tools waarmee je doelgerichter renovatieacties uitwerkt en beleidskeuzes onderbouwt.

    Energie en klimaat
    Publicatiedatum
  • Hernieuwbare energiebronnen

    De toekomstige energiemix bestaat zoveel mogelijk uit hernieuwbare energiebronnen. Wind en zon zullen daarin de belangrijkste zijn. Het zijn ook de energiebronnen die in snel tempo steeds goedkoper worden. Als lokaal bestuur kan je heel wat doen om de hernieuwbare energieproductie op je grondgebied te maximaliseren. Foto ©Roeselare

    Energie en klimaat
    Publicatiedatum
  • Energie besparen en een gezond binnenmilieu

    De winter brengt extra uitdagingen voor energieverbruik en binnenmilieu. Met deze tips zorg je voor een zuinige, veilige en gezonde woning. Ontdek hoe je energie kan besparen, CO-vergiftiging voorkomt en je huis brandveilig maakt. Lokale besturen kunnen deelnemen aan projecten en hulpmiddelen inzetten om de gezondheid en veiligheid van bewoners te bevorderen.

    Armoede
    Wonen
    Energie en klimaat
    Brandweer en hulpverleningszones
    Zorg en gezondheid
    Publicatiedatum
  • Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0

    Vlaanderen en de lokale besturen slaan sinds 2021 de handen in elkaar om samen de nodige transitie in het energie- en klimaatbeleid waar te maken. Het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) maakt enkele belangrijke klimaatacties concreet en tastbaar. Dat moet helpen om burgers en andere doelgroepen warm te maken om hier een bijdrage aan te leveren. 294 (van de toen nog 300) steden en gemeenten ondertekenden deze eerste versie van het LEKP.

    Energie en klimaat
    Publicatiedatum
  • Simulator voor hernieuwbare energie en flexibiliteit in publieke gebouwen

    Ontdek het potentieel van jouw gebouwen met de gratis simulator in Terra! Analyseer energieopwekking, piekverbruik en capaciteitstarieven op basis van reële data. Ontvang kerncijfers en een uitgebreid rapport als basis voor verdere stappen, zoals detailstudies of offertes voor PV-installaties en batterijen.

    Energie en klimaat
    Publicatiedatum
  • Renovatie publiek patrimonium

    De uitdagingen voor het publieke patrimonium zijn groot. We moeten snel investeren in fossielvrije, comfortabele en gezonde gebouwen. Dat vraagt zowel om een langetermijnvisie en -planning als om korte termijnacties, beiden ondersteund door actieve energiemonitoring en energiebeheer.

    Energie en klimaat
    Publicatiedatum
  • Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.1

    In het najaar van 2022 brak een energiecrisis uit. Deze crisis maakte duidelijk dat we nog te afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Daarom keurde de Vlaamse regering op 16 december 2022 het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) 2.1 goed als aanvulling op het LEKP 2.0. Dit pact helpt lokale besturen om de energie-armoede aan te pakken en de energiekosten te delen. Lokale besturen die intekenen op het pact, kunnen rekenen op een totaalsubsidie van 16 miljoen euro, verdeeld over twee jaar.

    Energie en klimaat
    Publicatiedatum
  • OCMW's pakken energiearmoede aan

    Iedereen heeft het recht op een menswaardig bestaan, zoals een degelijke woonst, energie en water. Het zijn onze sociale grondrechten. De OCMW's en hun energieteams of energiecellen werken elke dag hard om mensen deze rechten te verzekeren.

    Armoede
    Energie en klimaat
    Wonen
    Maatschappelijke dienstverlening
    Lokaal sociaal beleid
    Publicatiedatum
  • Woningskwaliteitsbewaking

    Veel woningen in Vlaanderen zijn goed onderhouden. Toch zijn er heel wat woningen die een opknapbeurt nodig hebben, niet meer voldoen aan de huidige normen of zelfs verkrotten. Sommige woningen zien er aan de buitenzijde verwaarloosd uit, andere zijn binnenin niet aangepast aan de hedendaagse normen. Dat kan leiden tot gevaarlijke situaties, zoals vochtproblemen, elektrocutiegevaar of CO-vergiftiging. De woonkwaliteit bewaken is een belangrijke taak van het lokaal bestuur.

    Wonen
    Energie en klimaat
    Publicatiedatum