Werking Netwerk Klimaat
Het VVSG Netwerk Klimaat ondersteunt de lokale besturen op vlak van klimaat in samenwerking met tal van betrokken partners. Geen praatbarak, maar een hands-on aanpak gericht op concrete resultaten op het terrein. Die moeten dan op hun beurt als voorbeeld dienen voor andere lokale besturen.
Inhoud van deze pagina
Basisprincipes Netwerk Klimaat
Voor en door gemeenten
Open netwerkorganisatie
Complementair werken
Actiegericht
De VVSG kreeg in 2020 van de Vlaamse regering het vertrouwen om de ondersteuning van de lokale besturen op vlak van klimaat vorm te geven. Het regeerakkoord bevat doelstellingen om het energieverbruik en de uitstoot van broeikasgassen op hun grondgebied te verminderen en de hernieuwbare energieproductie te verhogen.
Het Netwerk Klimaat zorgt sindsdien voor een professionele ondersteuning in samenwerking met tal van betrokken partners. Geen praatbarak, maar een hands-on aanpak gericht op concrete resultaten op het terrein. Die moeten dan op hun beurt als voorbeeld dienen voor andere lokale besturen.
Jaarlijks stelt het Netwerk een werkingsprogramma dat de werking concretiseert. Het Netwerk Klimaat bestaat uit een strategisch overleg, een operationeel overleg en een klankbordgroep.
Teamvoorstelling
Netwerk Klimaat bestaat uit een team van acht enthousiaste medewerkers die, samen met de partners, klaarstaan om de lokale besturen te ondersteunen bij de klimaatuitdagingen.
Maarten Tavernier - Coördinator
Als coördinator zorgt Maarten ervoor dat lokale besturen op een efficiënte manier ondersteund worden om hun klimaatdoelstellingen te behalen met specifieke focus op energie. Maarten leidt de verschillende stuurgroepen en is het eerste aanspreekpunt.
Voordien was hij diensthoofd milieu in de gemeente Wevelgem en is dus heel vertrouwd met de werking van lokale besturen.
Anna De Boeck - stafmedewerker energie en klimaat
Anna is als stafmedewerker Energie & Klimaat van de VVSG verantwoordelijk voor de belangenbehartiging, netwerking en projectontwikkeling. Ze is de link tussen de algemene werking van de VVSG en de specifieke werking vanuit het Netwerk Klimaat. Voor de VVSG was Anna in dienst bij de European Landowners Organization waar ze verantwoordelijk was voor dossiers rond de Europese klimaatdoelstellingen.
Kris Moonen - Regisseur energie efficiëntie patrimonium
Kris richt zich enerzijds op het thema energie-efficiëntie binnen het patrimonium. Denk daarbij aan gebouwen, openbare verlichting en het publieke wagenpark. Hiervoor mikken we op efficiëntere toepassingen en snellere elektrificatie. Op deze manier ondersteunt hij de gemeenten om de 55% CO₂(opent nieuw venster)-reductie tegen 2030 te behalen.
Anderzijds volgt Kris ook de Technische Assistentie Hubs (TEAH) op. De TEAH kwam er op initiatief van Agentschap Binnenlands Bestuur. De TEAH loopt tot eind 2026 en is een samenwerking tussen de twaalf VLINTER streekontwikkelingsintercommunales, het Energiehuis Limburg en VVSG-VLINTER ter ondersteuning van lokale besturen, KMO's en burgers bij de opstart van activiteiten die een energiegemeenschap kan uitvoeren.
Leen Van Der Meeren - Projectmedewerker financiering & projecten
Leen brengt de subsidiekanalen voor lokale besturen in kaart. Zij biedt daarnaast ook ondersteuning aan bij het schrijven van projecten. Zo verhoogt ze de slaagkansen van lokale besturen om een project binnen te halen en detecteert ze mogelijke synergieën.
Daarnaast gaat zij na hoe het Netwerk Klimaat ondersteuning kan bieden aan doorbraakprojecten die een meerwaarde hebben voor alle Vlaamse lokale besturen.
Anneleen Tilburgh - Projectmedewerker communicatie, data & tools
Anneleen volgt de communicatie van het Netwerk Klimaat op en bevordert de dialogen en kennisdeling met en tussen lokale besturen. Dit doet ze enerzijds door verschillende soorten evenementen te organiseren zoals de energieke vrijdagen, de VVSG-klimaatdag, inspiratiedagen of overlegtafels. Anderzijds is er de praktijkendatabank waardoor je je als lokale bestuur kan laten inspireren door andere steden en gemeenten. Zo hoef je zelf het warm water niet uit te vinden en schalen we succesvolle praktijken op. Daarnaast volgt ze ontwikkelingen over data en tools mee op.
Gawein Van Daele - Regisseur warmte & ruimte
Gawein richt zich op het thema duurzame warmte en de ruimtelijke aspecten daarvan. Hij zet zich in voor een stroomversnelling in de duurzame warmtetransitie, bijvoorbeeld aan de hand van lokale warmteplanning, en ondersteunt gemeenten en steden daarbij.
Voordien timmerde hij gedurende zeven jaar aan het klimaatbeleid van de gemeente Zaventem.
Wim De Geest - Projectmedewerker klimaatprojecten
Wim zet zich in voor projecten die zowel een lokale als een internationale impact hebben. In het kader van LIFE BE FREE zet hij rondetafelgesprekken op poten waarbij op zoek wordt gegaan naar innovatieve financieringsoplossingen die nodig zijn om investeringsbelemmeringen in energie-efficiëntie weg te nemen. Daarnaast maakt hij via LIFE AT LAST ook deel uit van een Europees netwerk om collectieve wijkrenovatie toegankelijk te maken.
Roel Vanhee - Regisseur renovatie
Roel richt zich op het thema renovatie met als doel de energievraag structureel te minderen. Als regisseur renovatie is hij het aanspreekpunt en de inspirator voor lokale besturen om renovatiestrategieën uit te werken en te helpen realiseren.
Hij staat mee in voor het wegwerken van drempels en het grijpen van de mogelijke kansen. Roel heeft ervaring als medewerker bij een Energiehuis.
Contactpersoon per gemeente
We geloven in een duidelijk aanspreekpunt per regio. Daarom heeft iedere gemeente, intercommunale of provinciebestuur een eerste contactpersoon binnen het team. Hij of zij volgt de ontwikkelingen binnen de gemeente, intercommunale of provincie op. Zit je met vragen? Of heb je interessante praktijken die je wil delen? Neem dan gerust contact op met je aanspreekpunt in ons team.
Contactpersoon per regio
- Centrumsteden: Maarten Tavernier
- Provincie West-Vlaanderen, WVI, Leiedal: Anna De Boeck
- Provincie Oost-Vlaanderen, Veneco, SOLVA, DDS, Interwaas: Leen van Der Meeren
- Provincie Antwerpen: Voor IGEAN en IGEMO is Wim De Geest de contactpersoon, voor regio IOK is dat Roel Vanhee.
- Provincie Vlaams-Brabant: Voor Haviland is Anneleen Tilburgh de contactpersoon, voor InterLeuven en IGO is dat Kris Moonen.
- Provincie Limburg: Gawein Van Daele
Partners Netwerk Klimaat
Een lokaal klimaatbeleid voer je niet alleen. Het Netwerk Klimaat bestaat dan ook lang niet alleen uit de VVSG. Er zijn tal van partners betrokken bij de werking, gericht op het ondersteunen van lokale besturen. Zij leveren op verschillende manieren een bijdrage aan je klimaatuitdagingen. Deze partners maken deel uit van het operationeel overleg van het Netwerk Klimaat en komen (met uitzondering van de zomermaanden) maandelijks samen.
Publieke partners
- Agentschap Binnenlands Bestuur(opent nieuw venster)
- Departement Omgeving(opent nieuw venster)
- Fluvius(opent nieuw venster)
- Kenniscentrum Vlaamse Steden(opent nieuw venster)
- Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen(opent nieuw venster)
- Vereniging Vlaamse Provincies(opent nieuw venster)
- Vlaams Energiebedrijf(opent nieuw venster)
- Vlaams Energie- en Klimaatagentschap(opent nieuw venster)
- Vlinter(opent nieuw venster)
Niet-publieke partners
VVSG Netwerk Klimaat biedt inspiratie
Webinars
VVSG Netwerk Klimaat organiseert regelmatig webinars en evenementen. Tijdens deze webinars brengen we telkens een relevant thema aan bod, gaande van inspirerende voorbeelden tot concrete toepassingen.
Herbekijk al onze webinars (opent nieuw venster)
Evenementen
Je kan ook regelmatig deelnemen aan evenementen, gaande van inspiratiedagen volgens thema tot de VVSG-klimaatdag. De laatste Klimaatdag vond plaats op 2 mei 2024 in Heusden-Zolder. Met meer dan 600 aanwezigen was het een topeditie. Zo'n 80 sprekers gaven er sessies over energie, renovatie, beleid en communicatie, circulariteit, ruimtegebruik, mobiliteit en adaptatie. De presentaties die gegeven werden staan boordevol inspiratie, praktische tips en interessante praktijkvoorbeelden die je helpen om de doelstellingen uit het Lokaal Energie- en Klimaatpact en Burgemeestersconvenant 2030 te realiseren.
Bekijk de presentaties van de Klimaatdag(opent nieuw venster)
Praktijkendatabank
Het Netwerk Klimaat heeft een praktijkendatabank ter ondersteuning van lokale besturen. Deze dient enerzijds als inspiratie, maar lokale besturen kunnen hier zelf ook een project aan toevoegen.
Werkprogramma
Jaarlijks stellen we een werkingsprogramma op dat onze werking concreet maakt. Wil je graag meer weten over onze werking van de afgelopen jaren? Download de jaarverslagen van Netwerk Klimaat.