Auteur:

Gepubliceerd op: 29-02-2024

Afgelopen vrijdag heeft de Vlaamse regering een decreet goedgekeurd dat het verbod op winst op zorg regelt en tegelijkertijd het financieel toezicht op woonzorgcentra en centra voor kortverblijf uitbreidt. Dit betekent dat deze instellingen geen winst mogen maken met het verlenen van zorg, zoals vermeld in het ontwerp van wijzigingsdecreet dat momenteel bij het Vlaams Parlement wordt ingediend.

De concrete invulling en definitie van 'winst' en 'zorg' moeten nog worden vastgesteld door de volgende Vlaamse regering. De VVSG staat open voor een grondig debat over wat winst op zorg is en hoe een verbod hierop de maatschappelijk verantwoorde zorg voor ouderen in Vlaanderen kan versterken.
 

Transparante boekhouding 

Het verbod op winst op zorg is niet het enige initiatief van de Vlaamse regering over de financiën van woonzorgcentra (WZC). Vlaanderen vernieuwt ook de dagprijscontrole en voert extra maatregelen in om de financiële weerbaarheid van de woonzorgcentra te versterken.

Vanaf het boekjaar 2025 gaan de woonzorgcentra met een sectorspecifieke boekhouding aan de slag. Hiermee bieden ze financiële transparantie over hun vier kerncomponenten: de woon, zorg, leef en organisatiecomponent. Dit initiatief vereist een stevige inzet van de initiatiefnemers. De VVSG houdt dit nauwlettend in de gaten en neemt deel aan verschillende werkgroepen.

Evi Beyl