Vanaf 28 juni 2025 gelden er in alle EU-lidstaten nieuwe toegankelijkheidseisen op basis van de European Accessibility Act (EAA). Die Europese richtlijn moet producten en diensten toegankelijk maken voor personen met een handicap. Het gaat vooral om producten en diensten die belangrijk zijn om zelfstandig aan de samenleving te kunnen deelnemen. In sommige gevallen geldt de verplichting ook voor lokale besturen.
Wanneer geldt de EAA voor je lokaal bestuur?
Websites en mobiele apps
Voor websites en apps van lokale besturen verandert er niets. Die vallen al onder een andere Europese richtlijn: de webtoegankelijkheidsrichtlijn (EU 2016/2102). In Vlaanderen is die omgezet via het Bestuursdecreet(opent nieuw venster). De digitale communicatiekanalen van lokale besturen moeten dus al toegankelijk zijn volgens de bestaande regels.
Online ticketverkoop
Verkoop je online tickets voor een museum, zwembad, sporthal of evenement? Dan geldt de EAA. Niet alleen de website of app moet toegankelijk zijn, maar ook het betaalproces en het e-ticket. Je volgt daarvoor het best de Europese standaard EN 301 549(opent nieuw venster).
Herlaadbare cadeaukaarten of stadspassen
Bied je een kaart aan die gebruikers vooraf opladen en gebruiken als betaalmiddel bij lokale handelaars? Dan bied je elektronisch geld aan. Dat komt nog weinig voor, maar als je het doet, geldt de EAA. Ook hier volg je het best EN 301 549.
Zelfbedieningstoestellen voor betaling
Veel lokale besturen gebruiken toestellen zoals:
parkeerautomaten
ticketkiosken
betaalautomaten
publieke laadpalen met een aanraakscherm of betaalterminal
Deze vallen onder de EAA. Je mag bestaande toestellen blijven gebruiken tot maximaal 20 jaar na aankoop. Bij vervanging moet je een toegankelijk toestel kiezen.
Verwijs in je bestek naar EN 301 549 als minimale toegankelijkheidsnorm.
Meer weten?
Je vindt een uitgebreide toelichting over de EAA(opent nieuw venster) op de website van Inter, het Vlaams expertisecentrum toegankelijkheid. Let op: De gevolgen van de EAA zullen de komende jaren geleidelijk duidelijker worden. Zodra blijkt dat er bijkomende verplichtingen zijn voor lokale besturen, hoor je dat via de VVSG en Inter.