SDG-cirkeloefening

Via deze interactieve oefening kan je bestuursleden, ambtenaren, adviesraden en anderen interactief begeleiden in een analyse van hoe de eigen gemeente reeds bijdraagt en nog verder kan bijdragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen

De SDG-cirkeloefening kan gebruikt worden voor bewustmaking en draagvlak rond de SDG’s maar is ook een effectieve tool voor beleidsplanning. Pas de oefening bijvoorbeeld toe in het kader van je omgevingsanalyse (beleidsplannen, acties en projecten linken aan de SDG’s + bijkomende acties uitdenken) of in het kader van beleidsuitvoering en -evaluatie (beleidsplannen, acties en projecten verduurzamen of hun impact op de SDG’s in kaart brengen).

Je kan gebruiken maken van verschillende spelborden:

  1. Spelbord waarbij je het beleid van jouw stad / gemeente / dienst in het midden van de cirkel plaatst en aftoetst aan de 17 SDG’s.
  2. Spelbord waarbij je het beleid van jouw stad / gemeente / dienst in het midden van de cirkel plaatst en zoekt naar bijdrage aan de 17 SDG’s op 3 niveaus: intern, lokaal en mondiaal.
  3. Spelbord waarbij je het beleid van jouw stad / gemeente / dienst in het midden van de cirkel plaatst en aftoetst aan de 5 pijlers van duurzame ontwikkeling.

Raadpleeg deze handleiding wanneer je de cirkeloefening wil maken.

All game boards are also available in English, and some also in French and Spanish. See our webpage with SDG documents in foreign languages (awareness raising).