BABBELBANK-DEEL-1-4 kennisnetwerk.png
Provider image

SINT-TRUIDEN – Om de 25ste verjaardag van vzw Gastvrij Sint-Truiden te vieren werd op vrijdag 9 oktober de eerste BabbelBank ingehuldigd aan de Sint-Gangulfuskerk, een zitbank waarop mensen die zin hebben in een praatje elkaar kunnen vinden. Met dit originele initiatief wil de vzw Gastvrij Sint-Truiden, in samenwerking met de stad, mensen samenbrengen die wat gezelschap kunnen gebruiken. Uiteraard met inachtneming van de veiligheidsafstand van anderhalve meter.

De vzw Gastvrij Sint-Truiden zet zich met de hulp van vrijwilligers in voor vluchtelingen die in de stad Sint-Truiden verblijven. Ze houden een inloophuis ‘Masala’ en een alternatieve weggeefwinkel ‘Bazar Bizar’ open. De organisatie bestaat al 25 jaar, deze verjaardag hebben ze in de verf gezet met de BabbelBank, een symbool voor de verbinding tussen mensen. ‘In een stad heb je veel mensen die gezelschap kunnen gebruiken, maar niet weten waar ze dat kunnen vinden. Anderzijds zijn er veel mensen die wat tijd en aandacht willen geven, maar het niet aandurven zomaar op iemand af te stappen.

Met de BabbelBank willen we tegemoetkomen aan deze behoefte aan sociaal contact zonder drempels of vooroordelen,’ zegt schepen van Lokaal Sociaal Beleid Pascal Monette. Omdat de BabbelBank aan de SintGangulfuskerk in het oog mag springen, kregen verschillende mensen de kans om een bijdrage te leveren aan dit project. Een stel creatieve breinen stak de koppen bij elkaar om een basisidee uit te werken en vervolgens werden alle inwoners van de stad SintTruiden aangespoord om simpele, pakkende of treffende woorden in te sturen waaraan ze denken bij een babbelbank.

Jongeren hebben de doodgewone stadsbank dan opgefleurd tot een uitnodigende BabbelBank. ‘Mensen van alle culturen en leeftijden hebben samengewerkt aan deze bank en zullen elkaar hier zeker nog vaak treffen voor een praatje,’ zegt schepen van Integratie Johan Mas. Voor burgemeester Veerle Heeren is de BabbelBank logisch in een stad als Sint-Truiden. ‘Mensen ontmoeten hier elkaar graag. Met de BabbelBank hebben we er een interculturele ontmoetingsplaats bij, want jong en oud, inwoners van alle culturen kunnen hier met elkaar komen praten en naar elkaar luisteren.’ •

 

Persbericht Sint-Truiden
Voor Lokaal 11 | 2020