Internet of Things - Internet of Everything

Computerchips zijn de voorbije jaren steeds krachtiger geworden én kleiner, waardoor ze sneller geïntegreerd kunnen worden in allerlei apparaten.  Er is ook een steeds betere connectiviteit waardoor het uitwisselen van gegevens makkelijker wordt. Steeds meer apparaten raken dan ook met elkaar geconnecteerd. 

De vele smart home-apparaten zijn daar mooie voorbeelden van. Met je smartphone kan je je favoriete muziek laten afspelen op de bluetooth luidspreker in de huiskamer. Je kan vragen aan je slimme huisassistant (denk aan Alexa of Google Home) om de slimme verlichting in de kamer te dimmen of om zich te verbinden met de slimme thermostaat en de verwarming aan te passen....  Denk ook aan de opkomst van smart wearables: slimme fitnesstrackers, smart watches, smart glasses... Ook in kledij komen er soms computerchips die allerlei zaken gaan monitoren en kunnen communiceren met andere apparaten. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Het Internet of Things (IoT) is de verzamelnaam voor alle geconnecteerde apparaten en het is in opmars. Het aantal geconnecteerde apparaten kende de voorbije jaren een grote groei.  Als er in 2017  8,4 biljoen geconnecteerde apparaten waren, dan zullen we in 2020  wereldwijd maar liefst 20,4 biljoen IoT-apparaten tellen,  zo voorspelt het Amerikaans IT-bureau Gartner.

We maken ook steeds meer een shift van het Internet of Things naar het Internet of Everything. Het zijn immers niet enkel meer digitale apparaten die met elkaar verbinden en informatie uitwisselen. Ook wij mensen geraken steeds meer verbonden met de technologie.

Die geconnecteerde apparaten zijn zeker niet alleen leuk en trendy. Er bestaan inderdaad heel veel gadgets en gimmicks die "nice to have" maar daarom niet "need to have" zijn. Maar toch is de beweging van het Internet of Things meer dan een hype. Het zal onze verwachtingen van technologie voorgoed veranderen.

Het Internet of Things wordt ook wel eens de motor van een slimme stad genoemd. Want niet alleen bij ons thuis, ook in het straatbeeld, zijn er veel toepassingen mogelijk.

Leuke praktijkvoorbeelden zijn de fietsregistratiesystemen die in verschillende gemeenten opduiiken (Harelbeke, Bonheiden, Oostende, Leuven...) de slimme parkeerplaatsen met ondergrondse sensoren in steden zoals Kortrijk, Oostende, Waregem, Brugge..., de vuilnisbakken met sensoren in steden als Kortrijk, Gent,Antwerpen...

Geconnecteerde apparaten verzamelen ook heel wat data, die interessant kunnen zijn voor een lokaal bestuur. De gemeente Knokke-Heist monitort een zestigal sensoren in de gemeente via het City Dashboard. De stad Kortrijk monitort de luchtkwaliteit in de stad...

De stad Antwerpen heeft de ambitie om dé city of things van Europa te worden en experimenteert met slimme technologie in de smart zone.

Ook de stad Genk maakt gebruik van IoT-technologie in hun testzone in en rond het voetbalstadion.