Vluchtelingen uit Oekraïne

naar de overzichtspagina

Humanitaire hulp

Heel wat burgers en lokale besturen willen zich solidair tonen met getroffen OekraIense burgers. Er ontspruiten heel wat hulpacties. Verschillende erkende hulporganisaties geven echter aan dat er momenteel niet zozeer nood is aan materiële middelen, maar aan financiële hulp zodat er beter ingespeeld kan worden op de noden en dat het nodige materiaal ter plekke aangekocht kan worden.

Wat kan je als lokaal bestuur doen?

  • Je kan je eigen budget voor noodhulp inzetten en/of burgers doorverwijzen naar erkende hulporganisaties zoals Consortium 12-12.
  • Indien gewenst kan op basis van reële noden een oproep worden gedaan op materiaal in te zamelen. Je baseert je hierbij het best op vragen en acties vanuit de Oekraïense gemeenschap of van de Oekraïense ambassade (zie de oproep op hun Facebookpagina voor vooral medisch materiaal).
  • Organisatie van stille betoging/protest/solidariteitsmoment tegen de oorlog
  • Hijsen van de Oekraïense vlag 
  • Ondersteun Oekraïense gemeenten via het Cities4Cities platform. Via deze tool kan je ingaan op hulpvragen van Oekraïense gemeenten. 

Mogelijk komen er ook vragen voor de opstart van jumelages met Oekraïense gemeenten. Hierbij is onze boodschap in eerste instantie dat samenwerkingsverbanden opgezet moeten worden in vredestijd en effectiever zijn in de periode van wederopbouw.

Ter info, de Vlaamse regering maakte begin maart 400.000 euro noodhulp vrij, waarvan 200.000 voor het Poolse Centrum voor Internationale Hulp en 200.000 euro voor het Rode Kruis Vlaanderen.