Torwoud

Status
Nieuw
Startdatum
Einddatum
Budget
500.000 - 1.000.000 euro
Brug over water

Avontuur en waterbeheersing komen samen in het speelbos van Torhout! In Groenhovebos vind je nu een avontuurlijk speelbos, een natte speelzone én een natuurlijk bufferbekken dat 16.000 m³ water opvangt. 

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Torhout
Adres

Torwoud
8820 Torhout
België

Financiering
Met eigen middelen
Met provinciale subsidies
Met Vlaamse subsidies

Wat is er gebeurd?

Er werd een multifunctioneel gebied gecreëerd als vervanging voor het bestaande speelbos in Groenhovebos waar natuur, klimaatadaptatie en recreatie elkaar versterken. Een ruim bufferbekken vangt bij hevige regenval tot 16.000 m³ water op en beschermt zo de wijk Torhout-Oost tegen overstromingen. Het bekken werd landschappelijk ingepast met flauwe oevers, moeraszones, rietvelden en een wandelpad, wat niet alleen bijdraagt aan de veiligheid, maar ook aan biodiversiteit en natuurbeleving.

De vrijgekomen grond uit de uitgraving werd ter plaatse verwerkt, wat de ecologische voetafdruk van het project aanzienlijk verlaagde. Rond het bufferbekken ontstond een groene ontmoetingsplek met verschillende speelzones: een onthaalzone met speelheuvels, een avontuurlijk speelbos met natuurlijke elementen zoals een tipiconstructie en balanspalen, en een natte speelplaats met een poel en strandje die verbonden is met het bufferbekken en zo extra water opvangt.

Waarom?

Het project kwam er om twee belangrijke redenen: de stad wilde al langer een nieuwe, aantrekkelijke speelboslocatie als vervanging voor het verouderde speelbos in Groenhovebos. Tegelijk was er nood aan extra waterberging om de wijk Torhout-Oost te beschermen tegen overstromingen. 

Het beoogde resultaat

In 2018 werd de landschappelijke en recreatieve inrichting succesvol afgerond. Niet alleen werd een kwalitatieve speelomgeving gecreëerd in combinatie met effectieve waterberging, maar ook het draagvlak bij de bevolking werd versterkt. Ouders konden mee bomen planten in het geboortebos, en dankzij een publiekswedstrijd kreeg het gebied de toepasselijke naam “Torwoud”. Sinds de officiële opening in september 2018 is het speelbos populair bij bezoekers en leeft het ook sterk online, met #Torwoud als vaste waarde op sociale media. De plek is zo uitgegroeid tot een geliefde en betekenisvolle ontmoetingsplaats voor jong en oud.

Wat waren de uitdagingen?

De grootste uitdaging was wellicht de onteigeningsprocedure van een perceel bestaand bos dat deel uitmaakt van het speelbos. Gezien het feit dat de realisatie een samenwerking was met de VLM via het landinrichtingsproject Groenhove-Vrijgeweid, nam de VLM deze procedure op zich zodat de stad hiervan werd gevrijwaard. 

De succesfactoren

Het succes van dit project is de samenwerking tussen de provincie West-Vlaanderen, de VLM en de stad. We sloegen de handen in elkaar en creëerden zo een unieke kans om twee maatschappelijke vragen te beantwoorden: nood aan waterbuffering en de nood aan een speelbos. Naast deze samenwerking werden ook de burgers betrokken (inwoners van de stad, jeugdbewegingen, kinderen, scholen, verenigingen …). Dit zorgde voor een groot draagvlak bij de bevolking. TORWOUD is van hen.  

Tips voor andere gemeenten

Probeer samen te werken met andere instanties zoals de provincie, Regionale Landschappen, de VLM, … op die manier sta je veel sterker zowel qua knowhow als financieel. Betrek zeker en vast jouw burgers. Zo zorg je voor een groot draagvlak.

Algemeen contact

Afbeeldingen

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op