2022Lokaal03 - Estafette.png
Provider image

Inge Lenseclaes, burgemeester van Overijse, kreeg het estafettestokje van schepen Silke Beirens uit Oostende, om een vragenlijstje à la Proust te beantwoorden. Aan het eind geeft zij het door aan een andere lokale politica/ politicus, van een andere partij en ver van Overijse.

Wat betekent je politieke functie voor jou? Ik vind het mijn plicht om politiek, beleidsmakers en burgers dichter bij elkaar te brengen, zodat iedereen de kans heeft deel te nemen aan het debat dat onze gemeente vorm geeft.

Wat was je eerste politieke daad (in de ruimste betekenis)? Als OCMW-voorzitter heb ik er samen met de administratie voor gezorgd dat het dossier voor de nieuwbouw van ons woonzorgcentrum eindelijk gerealiseerd kon worden. Het juridisch kluwen ontwarren, iedereen op één lijn krijgen en een oud klooster tot tijdelijk wzc verbouwen was een uitdaging. Daarna konden we starten met de afbraak en de nieuwbouw.

Kom je uit een politiek nest? Niet echt. Er werd wel over politiek gepraat en als ik me goed herinner, zijn alle partijen bij ons thuis over de vloer geweest om aan mijn vader te vragen om op hun lijst te staan. Tevergeefs echter…
Verder terug in de tijd heb ik wel een betovergrootvader die burgemeester is geweest van Loonbeek, een deelgemeente van Huldenberg. Wat ik wel heb meegekregen is een zeer groot rechtvaardigheidsgevoel en de behoefte mijn steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Wat zie je als je grootste prestatie? Kleine projecten die mensen samenbrengen, zijn zeker zo belangrijk voor mij als grotere. Een mooi voorbeeld hiervan waren de burgerinitiatieven naar aanleiding van het WK wielrennen in 2021. En ik ben fier dat ik onze gouverneur heb kunnen overtuigen om onze visie, de Druivenstreek, te volgen wat betreft de regiovorming. Ik zie een enorm potentieel in de regio’s.

Neem je dit ambt mee naar huis? Absoluut. Natuurlijk heb ik ook ontspanning nodig, daarom ga ik vier keer in de week lopen, maar ook dan staat mijn brein niet stil. Vaak zeg ik bij thuiskomst: ‘Vlug, pen en papier, want ik heb iets gezien’ of ‘Ik heb een idee’.

Heb je vrienden in de politiek? Ik heb zelfs vrienden dóór de politiek, omdat we samen een parcours hebben afgelegd waaruit een vriendschap is ontstaan. Met de meeste van mijn collega’s heb ik een professionele band.

Met wie overleg je het eerst als je een belangrijke politieke beslissing moet nemen? Met de algemeen directeur. We zijn het niet altijd eens, maar ik waardeer zijn mening enorm en hij stelt de juiste vragen om tot een correcte beslissing te komen.

Wat vind je zelf je meest uitgesproken positieve eigenschap? Eerlijkheid en veerkracht. Met mij weet je wat je mag verwachten. En als ik een tegenslag te verwerken krijg, dan leer ik eruit en is het toch niet voor niets geweest.

Welke eigenschap bij jezelf betreur je het meest? Soms reageer ik te emotioneel. Maar naarmate ik langer burgemeester ben, kan ik daar beter mee omgaan.

Welke eigenschap waardeer je het meest bij een oppositielid? Respect, dan is elk onderwerp bespreekbaar, hoe ver de meningen ook uiteen liggen.

Met welke historische figuur identificeer je je het meest? Ik weet niet of jullie hem een historische figuur vinden, maar ik in elk geval wel: Willy Kuijpers.

Wie zijn je huidige helden? Iedereen die zich op een of andere manier belangeloos inzet om onze samenleving beter te maken.

Waar zou je nu het liefst zijn? Waar ik ben, in Overijse. Hier ben ik thuis.

Welk woord of welke zin gebruik je te vaak? ‘Als het dat maar is.'

Wat koester je het meest? Mijn drie kinderen en mijn man, maar ook mijn ruimere familie en vrienden.

Wat is volgens jou de diepste ellende? Je kind verliezen.

Wat is je favoriete bezigheid? Ik doe veel dingen graag: met de familie of vrienden op stap, in de tuin werken, wandelen, fietsen. Uren keuvelen op een feestje in onze gemeente. En ik moet bekennen dat ik verslaafd ben aan lopen en het liefst volgens een schema om een marathon voor te bereiden.

Ga je nog af en toe op café in de gemeente? Uiteraard. Dat hoort bij het sociale leven in Vlaanderen. Door corona zijn deze spontane momenten om met onze inwoners te babbelen schaars geworden. Dat mis ik.

Wat is je motto? Geen ellebogenwerk maar sterke schouders om op te steunen.

Aan wie geef je de estafettestok door? Aan Lieven Janssens, burgemeester van Vorselaar. –

 

Voor Lokaal 03 | 2022