

Welke maatregelen zijn van kracht, wat is hun impact en wat wordt van de lokale besturen verwacht? Blijf hier op de hoogte van de laatste info en richtlijnen.
Covid-19: meest recente epidemiologische gegevens (Sciensano - met geografische spreiding). Zie ook de actuele data in verschillende formats op https://epistat.wiv-isp.be/Covid/
- Ministerieel Besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken
- Gecoördineerde VVSG-versie (versie 29 maart 2021, met alle aanpassingen ten gevolge van onderstaande wijzigingsbesluiten)
- Wijzigingsbesluiten van 1 november 2020, 28 november 2020, 11 december 2020, 19 december 2020, 20 december 2020, 21 december 2020, 24 december 2020, 12 januari 2021, 14 januari 2021, 26 januari 2021, 29 januari 2021, 6 februari 2021, 12 februari 2021, 6 maart 2021, 20 maart 2021 en 26 maart 2021.
- FAQ COVID-19 (Nationaal Crisiscentrum, versie 27 maart 2021)
- Op de website info-coronavirus.be vindt u ook een actuele samenvatting van de maatregelen
- Aanvullende richtlijnen
- Hoe kunnen lokale besturen (burgemeesters en lokale politie) het MB handhaven?
- Ministerieel schrijven van minister Verlinden van 29 november 2020 inzake het beheer van de openbare ruimte met betrekking tot winkels, winkelcentra en winkelstraten
- Modelbesluit burgemeester om mondmaskerverplichting in te voeren in winkelstraten en drukke plaatsen (update 31 juli 2020)
- Opgeheven:
Specifieke informatie voor lokale besturen vind je per sector en thema via het menu hieronder.
- Naar draaiboek lokale uitbraak Covid-19, met FAQ, toolbox, sectorale draaiboeken en praktijkvoorbeelden (vlaanderenhelpt.be)
- Zie ook leidraad voor de zorgraden over het beheersen van Covid-19-heropflakkeringen
Het draaiboek kwam tot stand in samenwerking met het gemeentelijke niveau, de gouverneurs, het Vlaamse en het federale niveau. Het is van toepassing wanneer het Agentschap Zorg en Gezondheid een lokale uitbraak van het Covid-19-virus vaststelt en signaleert aan het lokaal bestuur.
Het draaiboek wordt steeds aangepast op basis van de evolutie van de crisis, ervaringen, nieuwe inzichten en gewijzigd beleid.
Alle crisiscommunicatie over corona naar gouverneurs en lokale besturen vanuit de Vlaamse overheid verloopt via de coördinatiecel crisiscommunicatie van het CrisisCentrum van de Vlaamse Overheid (CCVO). Contact: ccvo@vlaanderen.be
De coördinatiecel crisiscommunicatie bezorgt elke dag een update met de laatste informatie. De coördinatiecel crisiscommunicatie volgt via het CCVO ook de evoluties op federaal niveau op de voet op, zodat de noodzakelijke communicatie naar gouverneurs en lokale besturen snel kan gebeuren.
De VVSG staat in nauw contact met het CCVO.
De coronacrisis heeft een nooit geziene impact op onze samenleving. De VVSG wil haar leden zo goed mogelijk door deze crisis begeleiden, met raad en daad en correcte informatie. De VVSG neemt zelf geen beslissingen over deze crisis. Het is de federale overheid die in de schoot van de Nationale Veiligheidsraad maatregelen treft, die via de provinciegouverneurs naar de lokale besturen komen. De Vlaamse overheid neemt de maatregelen voor zaken die binnen haar bevoegdheid liggen, in het verlengde van het federale beleid. De VVSG zal de actuele informatie voor u vatten en vertalen naar de behoeften op het terrein. Leemtes, onduidelijkheden en tekortkomingen signaleren we aan het Crisiscentrum van de Vlaamse Overheid en het Nationale Crisiscentrum. Op deze coronapagina trachten wij u een antwoord te geven op de meest prangende zaken waar gemeenten nu mee bezig zijn. Aarzel niet om zaken aan ons te signaleren op info@vvsg.be. En houd het gezond!
- Website: https://www.info-coronavirus.be/nl/ (met bijgewerkte FAQ).
- Twitter: @be_gezondheid
- Vragen van overheden voor de FOD Volksgezondheid: via crisiscentrum@ibz.fgov.be, en algemene hulplijn 0800 14689.
- Noodplanning via Crisiscentrum: https://crisiscentrum.be/nl/noodplanning
- Website voor mensen uit de gezondheidssector (Sciensano) : https://epidemio.wiv-isp.be/ID/Pages/2019-nCoV.aspx
- Website VLAIO voor FAQ omtrent coronavirus voor bedrijven https://www.vlaio.be/nl/nieuws/coronavirus-antwoord-op-jouw-meest-gestelde-vragen en hulplijn voor ondernemers: 0800 20 555
- Voor vragen over hulp aan Belgen in het buitenland is er:
- het noodnummer van de FOD Buitenlandse Zaken: 02/501.40.00
- de Facebookpagina https://www.facebook.com/Diplomatie.Belgium/