In juni 2022 werden door het VVSG Netwerk Klimaat 5 begeleidingstrajecten opgestart voor de opmaak van lokale warmteplannen:

  1. Temse
  2.  Damme
  3. Hasselt
  4. Beersel en Halle
  5. De 7 gemeenten van het energielandschap Noordertuin: Brasschaat, Brecht, Kapellen, Schilde, Schoten, Stabroek en Wijnegem i.s.m. de provincie Antwerpen

In elk van deze 5 trajecten zal een stuurgroep, onder leiding van een studiebureau, een lokaal warmteplan uitwerken volgens het stappenplan uit de Warmtegids. Dit alles gebeurt met cofinanciering vanuit het VVSG Netwerk Klimaat.

Alle geleerde lessen, tips & tricks en praktijkervaringen worden netjes gedocumenteerd en zullen ook voor alle andere steden en gemeenten in Vlaanderen ter beschikking worden gesteld. We zorgen voor regelmatig voor updates, dus houd deze webpagina zeker goed in de gaten!

1. Het begeleidingstraject van Temse

De gemeente Temse was één van de vijf pioniers die met ondersteuning van Netwerk Klimaat aan de slag ging met de opmaak van een lokaal warmteplan. Als koploper heeft Temse na een intensief traject van een jaar sinds eind februari een goedgekeurd lokaal warmteplan ‘nieuwe stijl’ gebruik makend van de warmtegids.

Bij vele lokale besturen en beleidsmakers leeft nog steeds het idee dat warmtenetten enkel mogelijk zijn wanneer er in de gemeente een grote industriële restwarmte beschikbaar is. Is deze niet aanwezig wordt de optie van collectieve warmte al vaak uitgesloten. Onterecht bewees ook Temse, want collectieve warmte kan gewonnen worden uit verschillende bronnen. Naast industriële restwarmte bieden bronnen zoals geothermie, aquathermie en riothermie ook mogelijkheden om een warmtenet rond op te bouwen.

“Van bij de opstart van ons lokaal warmteplan was het duidelijk dat er op ons grondgebied geen grote industriële restwarmte beschikbaar was maar wie Temse weet liggen weet wel dat het centrum van de gemeente zich naast de Schelde bevindt. Bij de opmaak van ons plan werd het water van de Schelde dan ook meegenomen als een mogelijke bron voor de aanleg van een warmtenet. Er werd zelf niet alleen gekeken naar de stroming van de Schelde ook enkele stilstaande waterplassen werden in kaart gebracht als potentieel om kleinschalige warmtenetten rond op te bouwen.” – Ellen Ongena, verantwoordelijke duurzaamheid gemeente Temse

Bekijk het lokaal warmteplan van Temse

Meer weten over het traject van Temse? Je leest er alles over in ons magazine Lokaal in april