We verzamelen inspiratie, tools en ondersteuning voor een doordacht jeugdbeleid. Van jeugdinfrastructuur en participatie tot vrijetijdsbesteding: samen bouwen we aan een sterke, betrokken generatie in onze gemeenten.
Het decreet over open scholen verplicht scholen om hun gebouwen na schooltijd open te stellen voor buurtbewoners, het gemeentebestuur en verenigingen zoals sportclubs en jeugdbewegingen. Deze verplichting geldt voor alle scholen die infrastructuursubsidies aanvragen. Scholen moeten ook de gemeente consulteren over het gebruik van de schoolinfrastructuur.
We vullen op deze pagina participatie in als participeren aan vrijetijdsbeleid, niet deelnemen aan het aanbod. Je participeert als je over informatie beschikt, maar ook als je advies geeft of mee organiseert of beslist. Adviesraden zijn vaak de best gekende vorm van participatie. Daarnaast organiseren gemeenten ook allerlei andere participatie-initiatieven zoals wijkfora, projectparticipatie of reflectiegroepen.
Van zwemles tot dansshow, van jeugdbeweging tot lokaal muziektalent: het lokale vrijetijdsaanbod ontstaat door samenwerking tussen gemeentelijke diensten en verenigingen, zoals sportclubs en jeugdhuizen. Het bestuur ondersteunt, stelt doelen (bijv. inclusie) en regisseert. Gemeenten kiezen: zelf aanbod bieden of vooral verenigingen ondersteunen. Hier bespreken we verschillende vormen van ondersteuning.
Vrijwilligers vind je in elke gemeente. Ze 'vrijwilligen' in verenigingen of zijn actief binnen het lokale bestuur zelf. Ze voeren taken uit in het dienstencentrum, de spelotheek of het cultuurcentrum. De gemeente is het eerste aanspreekpunt voor elke vrijwilliger. Ze biedt specifieke ondersteuning via een vrijwilligersloket, terwijl anderen kiezen voor een breed vrijwilligersbeleid.
Wie Europa zegt, denkt vaak aan Europese subsidies. Lokale besturen kunnen de Europese subsidieprogramma’s gebruiken voor financiële steun aan gemeentelijke projecten of voor samenwerkingsverbanden binnen Europa. VVSG zet in op maximaal gebruik van EU-subsidies voor lokale besturen en informeert, samen met VLEVA, over subsidiemogelijkheden.
Wissel kennis en ervaringen uit met andere vrijetijdscoördinatoren in onze online kennisgroep. Inspiratie, vragen en antwoorden, sneller binnen handbereik én aanvullend op het lerend netwerk. Sluit je aan bij de kennisgroep vrije tijd.
Up to date blijven?
Wil je graag via e-mail op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten over lokaal cultuur-, jeugd-, en sportbeleid? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.