Door de hoge werkgelegenheidsgraad is er meer kinderopvang nodig, de toenemende vergrijzing zet de zorg onder druk. Ondanks de stijgende investeringen in het zorgaanbod kampen verschillende zorgsectoren met wachtlijsten of uitgestelde zorg. Een goede geplande uitbreiding van het zorgaanbod is nodig, gecombineerd met een meer intense lokale samenwerking tussen zorgaanbieders en over de zorgtypes heen.
De laatste jaren groeiden de personeelstekorten in alle welzijns-, zorg- en gezondheidssectoren: door werkdruk, onvolwaardige statuten, weinig aantrekkelijke loon- en arbeidsvoorwaarden. Daarnaast is er natuurlijk de algemene krapte op de arbeidsmarkt. Om de oorzaken van de personeelstekorten weg te werken is een betere financiering nodig, maar ook de inzet op zij-instroom en opleidingen op de werkvloer. Het bestaande zorgaanbod heeft ook nog vaak onbedoelde drempels voor bepaalde doelgroepen: mattheuseffect, niet-opname rechten en dus gemiste kansen op maatschappelijke participatie.
De zorg vraagt ook een andere benadering , met meer nadruk op preventie en nabijheid. Lokale besturen kunnen – samen met alle partners - zorgzame buurten uitbouwen om de zorg en ondersteuning nabij en toegankelijk te organiseren.
Dit alles kan bijdragen aan een positieve beeldvorming over de (publieke) zorgsector.