Outreachers aan de slag voor meer digitale inclusie

Status
Lopend
Startdatum
Einddatum
Budget
Niet bekend

Turnhout, Oud- Turnhout, Kasterlee, Lille, Vosselaar, Beerse en Kordia wilden niemand achterlaten en beslisten om met subsidiemiddelen van POD MI digilab een team outreachers digitale inclusie te vormen.

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Turnhout
Oud-Turnhout
Vosselaar
Beerse
Kasterlee
Lille
Adres

Campus Blairon 200
2300 Turnhout
België

Financiering
Met Europese subsidies

Wat is er gebeurd?

Ons kompas

We lieten ons inspireren door de definitie over outreachend werken van Dewaele, De Mayer en Beelen.

"Outreachend werken is een werkwijze die uitgaat van een actieve benadering en gericht is op het bevorderen van welzijn. De werker vertrekt vanuit de participatieve basishouding en richt zich op kwetsbare doelgroepen die niet of ontoereikend bereikt worden door het huidige dienst-, hulp- en zorgverleningsaanbod. Dit door zich te begeven in hun leefwereld met erkenning van de daar geldende waarden en normen. Met outreachend werken streeft men naar een wederzijdse afstemming tussen de doelgroep, hun netwerk, het maatschappelijk aanbod en de ruimere samenleving". (Dewaele, De Mayer en Beelen, 2012)

Een sterk netwerk als basis

We werken nauw samen met sleutelfiguren in de verschillende lokale besturen, adviesraden en in de wijken. Dit partnerschap creëert een noodzakelijke hefboom om de drempels van het niet weten, niet kennen, niet (durven) vragen of niet voorgesteld worden te overbruggen.

Daarnaast hebben we een klankbordgroep. Daarin participeren ervaringsdeskundigen en middenveldorganisaties die werken met mensen met een verhoogd risico op digitale kwetsbaarheid. Zij signaleren noden en geven feedback op de toegankelijkheid van onze outreachers en de andere digitale initiatieven.

Mensen helpen om de oversteek te maken naar het digitaledoen we volgens de principes van de rechtencirkel. 

De outreachers bereiken burgers op verschillende manieren en plekken. Ze trekken de wijken in, sluiten aan bij evenementen en zijn aanwezig op een divers aantal ontmoetingsplaatsen. Op deze manier hebben ze een heel laagdrempelig en vrijblijvend contact met mensen die vragen hebben of die al het digitale gedoe vreemd of zelfs eng vinden. Om de drempel te verlagen is het team ook telefonisch, per mail, sms of via Whatsapp bereikbaar.

Het team gebruikt de tool IMPACT Track van de sociale innovatiefabriek om hun inspanningen te registreren en de gewenste impact te monitoren. Hierdoor bleef het team gefocust en werd er tijdig bijgestuurd. 

De data uit IMPACT Track zullen gebruikt worden om de lokale besturen ervan te overtuigen dat het project voor zowel de burger als de diensten een meerwaarde is.

Het gesubsidieerde project “reach out for e-inclusion” loopt nog tot einde oktober 2025. 

Om de verduurzaming zo veel mogelijk te ondersteunen, willen we tegen einde oktober 2025 twee ambassadeurs per lokaal bestuur motiveren om het belang van outreach bij e-inclusie levend te houden. 

Wat waren de uitdagingen?

De digitale versnelling is ook voelbaar bij de medewerkers van de eerstelijnsdiensten.  Medewerkers worden ondersteund in hun rol om beter om te gaan met hun uitdagingen rond digitale inclusie. We organiseren hiervoor microvormingen.

Dit uitwerking ervan is een zoektocht geweest die best (tijds)intensief was. Net zoals bij onze contacten met kwetsbare doelgroepen is ook hier het opbouwen van een vertrouwensband essentieel. Er gingen veel individuele gesprekken en overlegmomenten aan vooraf om de juiste aanpak te vinden. 

We kozen er uiteindelijk voor om kleinschalige, praktijkgerichte acties, afgestemd op de dagelijkse realiteit en behoeften van eerstelijnsmedewerkers te gaan organiseren. 

Ze zijn ontworpen om directe impact te hebben en ze zijn afgestemd op de dagelijkse realiteit en werkcontext van de eerstelijnsmedewerkers. Het team maakte een reeks korte webinars gericht op e-inclusiethema’s, zorgde voor een maandelijkse digitale prikkel en ging aan de slag het e-inclusiespel.

De succesfactoren

Onze professionele nabijheid en empathie zorgt ervoor dat mensen zich kwetsbaar durven opstellen en te kennen geven dat het digitale niet altijd hun ding is. We ondersteunen mensen in een traject op maat om hun persoonlijke drempels te overwinnen en digitaal zelfzeker en zelfstandiger te worden. Via onze warme doorverwijzing vinden ze de juiste digitale hulp.

“Mijn vrouw is zwaar aan het dementeren en ik draag bijna alle zorg voor haar. Die digitalisering zorgt voor extra stress en zorgen. Doordat ik een outreacher heb leren kennen die mij de juiste weg kan wijzen, hoef ik me daar minder zorgen over te maken. Het zorgt ervoor dat ik me meer kan focussen op de zorg voor mijn vrouw. Hier ben ik de outreacher heel dankbaar voor. Ondertussen is mijn vrouw al een tijdje overleden maar ik kan nog steeds rekenen op de steun van die outreacher als ik digitale vragen heb.”

Ook de niet-digitale vragen gaat de outreacher niet uit de weg. Door de vertrouwensband voelt de burger zich gesterkt om hiervoor verdere stappen te ondernemen.

Tips voor andere gemeenten

Digitale inclusie is een gedeelde verantwoordelijkheid. Actief outreachend werken, laagdrempelige ondersteuning bieden, drempels signaleren en samenwerken met diverse partners zijn belangrijke sleutels om te zorgen dat niemand in onze digitale samenleving achterblijft.

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op