Een stap verder dan wijkgesprekken is het traject Wijk in de Kijker dat momenteel bijvoorbeeld in Sint-Niklaas loopt. Hierbij wordt niet in elke wijk dezelfde methode toegepast (een wijkgesprek, bijvoorbeeld), maar gebruikt het bestuur maatwerk om per wijk een  traject op te zetten dat rekening houdt met de plaatselijke context en noden.

Sint-Niklaas werkt via Wijk in de Kijker op wijkniveau aan een structurele vorm van participatie. Met Wijk in de Kijker wilt Sint-Niklaas een overlegplatform uitbouwen in de 20 stadswijken. Daar komen bewoners, bestuur en stadsdiensten in verschillende stappen tot een realistisch en gedragen actieplan om het leven in de wijk aangenamer te maken.

De stad koos voor een combinatie van online en offline participatiemogelijkheden. Zo zullen ze per wijk voorstellen verzamelen. Via stemrondes worden dan acties gekoppeld aan de voorstellen, die in samenwerking met de bewoners uitgevoerd worden. Een tweede verschil met wijkgesprekken zien we dus in de uitvoeringsfase: bij Wijk in de Kijker worden de wijkbewoners ook daar bij betrokken. Een voorbeeld is de wijk Priesteragie. Lees meer over dit traject op de gemeentelijke website.

Wijk in de Kijker lijkt een beloftevolle methodiek om de vinger aan de pols te houden in de verschillende wijken, buurten of deelgemeenten. De flexibiliteit in deze methodiek laat het bovendien toe om per wijk een uniek traject op te zetten. Dit maakt maatwerk mogelijk, rekening houdend met de eigenheid en de noden van elke wijk.