Context

Op 27 januari organiseerde de VVSG in het kader van 'Expeditie data' een webinar rond datavisualisatie en -analyse.

Lokale overheden beschikken over een massa aan data in allerlei digitale toepassingen, databanken en bestanden. Daarnaast zorgde de komst van het Internet of Things voor nieuwe databronnen: allerlei geconnecteerde apparaten zoals camera’s en sensoren capteren en generen een stortvloed aan data en dat aantal blijft exponentieel groeien. Al deze data zijn erg bruikbaar om projecten, dienstverlening of interne processen te monitoren, optimaliseren of het beleid bij te sturen. Data-analyses helpen ook om beleidskeuzes en beslissingen vorm te geven, motiveren en evalueren of om lokale uitdagingen preciezer te definiëren. Ze worden niet voor niets aanzien als de grondstof van slimme steden en gemeenten.

De technieken om data te analyseren en te visualiseren zijn toegenomen en dit biedt heel wat kansen voor lokale besturen.  Zogenaamde “business intelligence tools” kunnen een handig hulpmiddel zijn. Ze helpen om data te visualiseren en inzichten te delen binnen je organisatie, of je kan de data insluiten in een app of website. Op basis van verschillende databronnen kan je bovendien visueel aantrekkelijke rapporten maken.

Programma

  • Welkom & inleiding: door Nathalie Dumarey, programmamanager innovatie en digitale transformatie van de VVSG
     
  • Het COVID-19 dashboard en digitale rapportage in Sint-Niklaas: Els Podevyn en Jolien De Boodt (stad Sint-Niklaas) lichten toe hoe ze de eerste stappen zetten in Power BI. Krijg onder andere een blik op het rapport dienstverlening, het rapport opgemaakt in het kader van het programma ‘Veilig en leefbaar Sint-Niklaas’ en een mogelijke aanpak voor de toekomst. Daarnaast komt de werkwijze en meerwaarde van hun Covid-19 dashboard in ‘Sint-Niklaas in cijfers’ aan bod. Dit dashboard bouwden ze in samenwerking met Genk en Gent uit, met gedetailleerde corona- en vaccinatiecijfers voor iedereen beschikbaar.
     
  • Vinger aan de pols houden in de interne organisatie en budgettering in Harelbeke: Filip Hellyn toont in enkele korte demo’s hoe Harelbeke gebruik maakt van power BI om data te ontsluiten en visualiseren voor zowel intern als extern gebruik. Zo kunnen medewerkers van de organisatie een power BI rapport consulteren om budgetten op te volgen. Ook personeelsgegevens kunnen op die manier gevisualiseerd en geanalyseerd worden. Daarnaast wordt getoond hoe Harelbeke enkele kerncijfers ter beschikking stelt van de burger via de website (Harelbeke in cijfers).
     
  • Door data beter inzichten in dienstverlening in Roeselare: In de stad Roeselare worden gegevens van meldingen van burgers die binnenkomen via het meldingskanaal 1788 gestructureerd en gevisualiseerd in een digitaal Power BI dashboard. Hierdoor kan de stad haar dienstverlening verbeteren. Wouter De Spiegelaere en Benny Meyns vertellen hoe ze aan de hand van dit dashboard monitoren hoe vragen en meldingen van burgers doorheen de organisatie stromen, welke doorlooptijden ze hebben, rond welke onderwerpen de meeste vragen komen, op welke plaatsen in de stad... en welke impact dit heeft gehad op hun organisatie en dienstverlening.
     
  • Q&A: De vragen en antwoorden zullen spoedig aan deze pagina worden toegevoegd. 

Presentatie

Download hier de presentatie.