2021Lokaal10 - Verkozen en dan doen Greet De Bruyn.png
Provider image

Verkozen voor de gemeenteraad of een ander lokaal bestuursorgaan: en wat dan? Lokale mandatarissen bieden je maandelijks een inkijk in hun politiek engagement: welk parcours bracht hen op dit punt, welke concrete uitdagingen gaan ze aan voor hun gemeente, hoe houden ze zichzelf alert, en zijn er al realisaties waar ze trots op zijn?

"Vanuit mijn idealisme wil ik mijn steentje blijven bijdragen aan een gemeente waar iedereen het positieve laat primeren en waar de burger niet meegaat in de negatieve gepolariseerde sfeer die vaak gewekt wordt. Bornem is mooi gelegen aan de Schelde en beschikt over zeer veel troeven; er is voor ieder wat wils en daar ben ik nog steeds fier op! Dit verdient blijvende aandacht en inzet."

Raadslid Greet De Bruyn aan het woord.

Politiek parcours

Voor de verkiezingen in 1994 vroeg ere-burgemeester Jo Van Eetvelt me voor zijn CVP-lijst. Ik was op dat moment als oud-Chiroleidster actief in de Jeugdraad. Ik ben geboren en getogen Bornemnaar. Na wikken en wegen en veel overleg heb ik toegezegd en ik was ook meteen verkozen. Tijdens die eerste legislatuur was ik als gemeenteraadslid actief en bleef ik de Jeugdraad opvolgen, ik was lid van de raad van bestuur van CC Ter Dilft en volgde het milieubeleid via de intercommunale Igemo.

De twee volgende bestuursperiodes was ik schepen van Jeugd, Welzijn en Mondiaal Beleid. Voor de eerste twee bevoegdheden heb ik veel geïnvesteerd in netwerkvorming, inspraak en participatie. Voor een sterk mondiaal beleid, waar in 2000 zelfs nog geen ambtenaar voor was, vond ik de nodige info bij 11.11.11, de VVSG en de Vlaamse en Federale Overheid. In 2012 kon ik mijn werk als schepen van Jeugd en Mondiaal Beleid voortzetten. Daar kreeg ik Sport bij. Op vraag van de sector bleef ik voorzitter van de Welzijnsraad en het Lokaal Overleg Kinderopvang.

Sinds 2018 volg ik het beleid vanuit de oppositie met interesse en aandacht, maar ook frustratie. Het is niet gemakkelijk te moeten afwachten wat een nieuwe beleidsploeg onderneemt.

Belangrijkste realisatie

De jeugdverenigingen kregen ondersteuning bij de bouw van mooie en veilige lokalen. Ook de speelruimte buiten is verbeterd: met de nieuwe regelgeving over speelterreinen hebben we ruim twintig speelpleintjes kunnen behouden en een grote speeltuin in het sport- en recreatiedomein Breeven kunnen aanbieden, en ook een aantal speelbossen. De Jeugddienst heeft streetart geïntroduceerd en bij de verbouwing van CC Ter Dilft is de polyvalente sportzaal zo ingericht dat er nu ook grotere fuiven en evenementen kunnen doorgaan.

Een mooie realisatie binnen mondiaal beleid vind ik nog steeds onze stedenband met Nquthu in ZuidAfrika. Kroon op het werk was de nominatie bij de PLATFORMAwards die de meest innovatieve, duurzame en inclusieve partnerschappen in de kijker zetten en waar we eindigden op een mooie tweede plaats. Ik zorgde mee voor de implementatie van de SDG’s omdat duurzaamheid een prioriteit moet zijn binnen alle beleidsdomeinen.

Uiteraard zijn dit maar enkele opvallende verwezenlijkingen tussen de vele acties en initiatieven waaronder ik samen met de medewerkers mijn schouders gezet heb in de voorbije 27 jaar.

De toekomst

Uiteraard zou ik het mooi vinden dat onze fractie opnieuw in de meerderheid komt, omdat we nog steeds de grootste partij zijn in Bornem en over een groot netwerk beschikken. Een boodschap die ik steeds meegeef aan jongeren om politiek actief te worden is: wanneer je er je hart en ziel in stopt en voor de gemeenschap werkt, dan is het zeer dankbaar werk waardoor je zelf een zeer verrijkende, open blik op de maatschappij krijgt.

Voor Lokaal 10 | 2021