Hoe is het idee ontstaan?
Geraardsbergen is gekend voor de muur, de mattentaarten en Manneken Pis. De Geraardsbergse mattentaarten zijn een erkend streekproduct. De matten die gebruikt worden om de mattentaarten te maken moeten in Lierde of Geraardsbergen geproduceerd zijn en de mattentaarten moeten in Geraardsbergen of Lierde gebakken zijn.
Het traject om matten te maken is heel arbeidsintensief. Steeds minder boeren laten dit vallen omdat het niet voldoende rendabel is. Momenteel zijn er in Geraardsbergen en Lierde maar 7 boeren meer die matten produceren.
De Dender zorgt voor heel veel klaver in de dendervallei in Geraardsbergen waardoor de melk vetter is en je makkelijker matten kan maken en een betere smaak bekomt. De Dendervallei is overstromingsgevoelig waardoor je er bij wijze van spreken enkel koeien kan opzetten.
Geraardsbergen is ook bezig met de afbakening van stedelijk gebied. Ruimtelijk plan wordt herbekeken in samenwerking met de provincie. Hieruit blijkt dat 54% van de grond in Geraardsbergen landbouwgrond is. In dit kader is nagegaan hoe de grond een meerwaarde kan zijn voor de stad. Zo ontstond het idee om een voedselhub te creëren waar ze kunnen experimenteren met voedsel.