Toolkit - Veiligheids- en opvolgingsplan.png
Provider image

Een degelijk veiligheidsplan is een belangrijke bouwsteen voor een cyberveilig lokaal bestuur. Een opvolgings- of actieplan kan helpen om de opvolging van het veiligheidsplan te faciliteren.

Via het doordacht opmaken van een veiligheidsplan kan je als lokaal bestuur proactief nadenken over de stappen die je met je lokaal bestuur kan zetten om gekende zwakheden (door een risicoanalyse, audit of andere) weg te werken en tegmoet te komen aan geldende normen en richtsnoeren. Het uitgewerkt sjabloon hieronder kan houvast bieden bij dit proces.

Natuurlijk mogen aanbevelingen geen aanbevelingen blijven, en moeten deze ook vertaald worden naar acties om de cyber- en informatieveiligheid werkelijk te verhogen. Het aangereikte sjabloon opvolgingsplan kan hierbij helpen. In dit plan kleef je verantwoordelijken aan verschillende acties, met een duidelijke timing, 

Heb je feedback bij deze plannen op basis van gebruikservaringen binnen je lokaal bestuur? Stuur deze input dan zeker door via mail, zodat we de aangehaalde punten kunnen meenemen bij toekomstige updates.