Ardooie.jpg
Provider image

De gemeente Ardooie heeft een goed afgestemd en uitgebreid aanbod van buitenschoolse kinderopvang en activiteiten voor kinderen van 2,5 tot en met 14 jaar. Dit door een goede samenwerking tussen de diensten kinderopvang, cultuur, jeugd en sport en tijdens de vakantieperiodes ook met externe partners. Kinderen kiezen zelf aan welke activiteiten ze deelnemen. Door een goede communicatie van het aanbod via de website, sociale media en een brochure en een eenvoudig inschrijvingsbeleid is het aanbod laagdrempelig.

Aanpak en resultaten

De gemeente Ardooie ging jaren geleden van start met een interne werkgroep na het vaststellen dat er een overbezetting was in de buitenschoolse kinderopvang. De diensten kinderopvang, cultuur, jeugd en sport vormen samen de interne werkgroep. Door het aanbod op elkaar af te stemmen en elk hun eigen accenten te leggen, kunnen ze een heel divers aanbod aanreiken aan de verschillende leeftijdsgroepen.

Voor bepaalde activiteiten moet vooraf worden ingeschreven, voor andere niet. Daardoor kunnen kinderen vrijwel altijd ergens terecht om hun vrije tijd op een leuke manier te beleven. De ouders kunnen hun kinderen afzetten aan de opvang wanneer het hen uitkomt. Op die manier maken ze hun aanbod zeer laagdrempelig voor de kinderen en de ouders.

Tijdens vakantieperiodes werkt de gemeente ook samen met externe partners en organisaties. Ze vertrekken van het bestaand aanbod van de gemeente zelf, ze behouden wat goed was en zoeken naar uitbreiding of een nieuwe aanpak voor wat beter kan. Ze werken hiervoor samen met externe partners  en kunnen zo snel een uitgebreid aanbod verwezenlijken.

Het aanbod van deze activiteiten is terug te vinden op de gemeentelijke website. Aan de hand van een mooi overzicht per leeftijdsgroep, zien ouders en kinderen aan welk aanbod ze kunnen deelnemen. De kinderen kiezen zelf aan welke activiteit ze meedoen. Volgens hun leeftijdsklasse kunnen ze van de ene activiteit ‘springen’ naar de andere, met uitzondering van de sport-,  kleuter- en kidskampen, die per week georganiseerd worden. 

Op het einde van de vakantie heeft de buitenschoolse opvang een “Best-off week”. Dan beslissen de kinderen zelf welke activiteiten ze op het einde van de vakantie graag terug zien komen. De diensten organiseren samen een “Summer kick of” om de vakantie te starten, en een “Summers’ out” om te eindigen. Op de terreinen van de speelpleinwerking, naast de sport - en evenementenhal, komen alle kinderbegeleiders, speelpleinmonitoren, vrijwilligers, sportanimatoren en verantwoordelijken samen om een groot feest voor heel veel kinderen op poten te zetten. Zo maken zowel kinderen als ouders ook kennis met het volledige aanbod in de gemeente.

Sterktes en succesfactoren

  • Door een goede onderlinge samenwerking in de werkgroep met de diensten kinderopvang, jeugd, cultuur en sport kunnen ze een zeer groot aanbod uitwerken voor de kinderen tijdens vakantieperiodes.
  • Er is een goede samenwerking tussen de gemeente en zijn externe partners, sportclubs, jeugdverenigingen, … . Soms werken verschillende partners samen waardoor kinderen gemakkelijk van de ene activiteit ‘springen’ naar de volgende.
  • Kinderen die al een lange tijd naar de buitenschoolse kinderopvang en activiteiten gaan, kunnen als ze 16 jaar zijn zelf vrijwilliger of monitor worden bij de speelpleinwerking. Bij sommige jongeren leeft er veel enthousiasme om op een dag zelf vrijwilliger te worden voor de jonge kinderen.
  • Door hun aanbod toegankelijk te maken voor iedereen, hebben kwetsbare gezinnen ook toegang tot de opvang en activiteiten. Ze houden de tarieven bewust laag, zodat echt zoveel mogelijk kinderen een leuke vrije tijd kunnen beleven tijdens de vakantie. In bepaalde gevallen passen ze ook een sociaal tarief toe.
  • Door de fusie van de verschillende diensten (helikoptervisie) is het globale systeem transparanter, meer op maat en goedkoper.
  • De globale kwaliteit verhoogt, omdat de ‘best practices’ van de diverse initiatieven doorgetrokken worden naar de andere initiatieven.

Knelpunten en uitdagingen

  • De gemeente werkt voor de buitenschoolse opvang niet met voorinschrijvingen, daardoor is het soms moeilijk om in te schatten hoeveel kinderen ze kunnen verwachten. Ze kunnen dan moeilijk voorspellen hoeveel begeleiders er nodig zullen zijn voor de opvang. De jaarlijkse statistieken helpen wel bij het inplannen van de personeelsleden.  Als het een activiteit op verplaatsing is, werken ze wel met een maximum aantal inschrijvingen.
  • Doordat diensten soms fusioneren verminderen de keuzemogelijkheden voor ouders en kinderen en verliezen ze een deel van hun eigen karakter.
  • Momenteel worden de ouders nog weinig bevraagd in het aanbod kinderopvang en activiteiten. Er is nog geen algemene bevraging uitgevoerd, al kunnen ouders wel ideeën geven bij activiteiten.

Meer weten?