Regio's aan het woord.png
Provider image

In deze praktijkenbank vind je interessante voorbeelden van regio's die al enkele stappen hebben gezet. Je kan hier inspiratie opdoen en van elkaar leren.

Deel je ook graag je praktijkervaring met collega's? We zijn steeds op zoek naar innovatieve voorbeelden om te delen. Beschrijf kort je case en bezorg het aan eliene.rijcken@vvsg.be.

Regio Midwest

Sinds 2004 zorgt het Midwestoverleg voor intergemeentelijke samenwerking in regio Midwest. In deze maandelijkse bijeenkomsten zijn de 16 Midwest-besturen vertegenwoordigd door de burgemeester. Naast de burgemeesters, nemen ook de gedeputeerde van de provincie West-Vlaanderen, de algemeen directeur van WVI, een algemeen directeur van één van de Midwest-besturen en de algemeen directeur van Midwest deel. De deelnemende besturen zijn Ardooie, Hooglede, Ingelmunster, Izegem, Ledegem, Lichtervelde, Meulebeke, Moorslede, Oostrozebeke, Pittem, Roeselare, Ruiselede, Staden, Tielt, Wielsbeke en Wingene.

Dit leidde eind 2017 tot de oprichting van de dienstverlenende vereniging (DVV) Midwest. Midwest streeft naar een nog sterkere samenwerking tussen deelnemende besturen om hen te ondersteunen, de bestuurskracht te verhogen en de ontwikkeling van de streek te versterken.

Benieuwd naar meer?

Regio Westhoek

In 1994 werd het Westhoekoverleg opgestart, in 2017 de DVV Westhoek. Beleidsvoorbereiding is de taak van het Westhoekoverleg, de uitvoering ervan gebeurt door DVV Westhoek. De DVV zorgde er bijvoorbeeld al voor dat de bestaande samenwerkingen efficiënter en transparanter georganiseerd werden. Ze herleidden de samenwerkingsverbanden van 45 naar 26! Lopende samenwerkingen zijn:

  • Economisch masterplan 2020-2025: Westhoek Impulsplan POM West-Vlaanderen;
  • Strategisch beleidsplan ‘Toerisme en Recreatie’ 2018-2024: Westtoer;
  • Meerjarenplan Regionaal Landschap ‘Westhoek’ 2020-2025: RLWH;
  • Gebiedsgerichte inzet provincie West- Vlaanderen 2020-2025.

Benieuwd naar meer?

  • Aan de hand van deze presentatie stelde de Westhoek hun werking onlangs voor aan Minister Somers.

 

Regio Kempen

 

Reeds 60 jaar werkt men binnen de Kempen regionaal samen. Er is niet alleen een actief burgemeestersoverleg. Ook binnen andere fora (van schepenen van welzijn, algemeen directeurs, korpschefs politie, gemeentelijke experten omgeving, GIS, huisvesting…) gebeurt afstemming en samenwerking op divers domeinen. Enkele werven die momenteel worden aangepakt zijn:

  • Smart Region
  • Afbakening werkingsgebieden woonmaatschappijen
  • Ruimtelijk kwaliteitsbeleid
  • Regionaal mobiliteitsbeleid

In vergelijking met veel andere regio’s is De Kempen een zeer coherente regio: veel samenwerkingen spelen zich af binnen de regio met relatief weinig “rafelige randen”. Omdat de Kempen met meer dan 25 gemeenten ook een vrij grote regio is, loopt momenteel een oefening om te komen tot subregio’s. Een van deze regio’s is Neteland. Aan de hand van deze presentatie stelde deze subregio zich onlangs voor aan Minister Somers.