middenkust.png
Provider image

De regio Middenkust wordt voornamelijk gekenmerkt door de aanwezigheid van de zee (Bredene, De Haan, Middelkerke), in combinatie met de stedelijke omgeving (Oostende, ‘Stad aan Zee’) en de groene hinterlandgemeenten (Gistel, Oudenburg, Ichtegem). Door deze tweedeling ontbrak er in de regio lange tijd samenhang, wat de samenwerking tussen de lokale besturen bemoeilijkte. Hierdoor ontbreekt het de regio ook aan een duidelijke overkoepelende identiteit, in vergelijking met buurregio’s zoals de Westhoek.

Het doorbraakproject had als doel om de referentieregio Middenkust te promoten als een regio met toekomst, een regio waar het goed is om te werken, te wonen, te leven, te vertoeven.  

De sector van de blauwe economie fungeert hierbij als uithangbord: de blauwe economie als economische drijfveer en innovatieve sector om trots op te zijn.  

Concreet wilde het doorbraakproject de regio ‘een smoel’ geven. Op een co-creatieve manier onderzocht het doorbraakproject  wat de blauwe economie kan betekenen voor de lokale besturen, maar ook welke ondersteunende rollen lokale besturen kunnen opnemen voor de blauwe economie.   Daarbij zijn de banden met de verschillende stakeholders in de blauwe economie (beleidsmakers, ondernemers, onderwijs- en onderzoeksinstellingen en burgerinitiatieven) in de regio aangehaald. Een bijzonder speerpunt was: het creëren van werkgelegenheid in de regio én de nood aan werknemers in een groeiende economische sector lenigen, dit via het tegengaan van braindrain en het aantrekken van nieuwe werknemers naar een  toekomstregio om er te werken, te wonen, te leven, te vertoeven. 

Referentieregio Middenkust stelde samen met de verschillende blauwe stakeholders een gedragen ambitienota samen met bijhorend actieplan om de blauwe economie in de referentieregio te stimuleren en te ondersteunen. Daarin staat onder andere: 

  • De 7 lokale besturen namen de leiderschapsrol op zich om deze gezamenlijke ambitienota te formuleren. Ze engageerden zich ook namens het burgemeestersoverleg van de Middenkust om middelen vrij te maken om de lead te nemen bij het coördineren van de realisatie van deze ambitienota, bij het creëren van gestructureerd overleg en bij het opzetten van een community. 
  • Toerisme Oostende is in gesprek met Toerisme Vlaanderen om congressen rond blauwe economie aan te trekken.  
  • Economisch Huis Oostende is volop in gesprek met verschillende Vlaamse kennisinstellingen om te zien hoe de gekende ‘Blue Career Day’ een nieuw elan kan krijgen met de bedoeling om zo beter in te spelen op de bestaande noden.  

 

Partners

  • De partners van de blauwe economie 

  • De lokale besturen regio Middenkust 

  • Streekontwikkelingsintercommunale WVI 

Meer weten?

Veerle Willaert, Beleidscoördinator Blauwe Economie, Stad Oostende 

Line Putseys, coördinator burgemeestersoverleg regio Middenkust, WVI 

Geleerde lessen

  • Stel de verwachtingen scherp!  
  • Interactie met de stakeholders is belangrijk: intern en extern 
  • Kleine deelresultaten kunnen iets groter in gang zetten 
  • Maak regiowerking tastbaar bij zoveel mogelijk collega’s van de lokale besturen. Zorg dat het niet enkel op bestuursniveau blijft hangen of bij collega’s die al vertrouwd zijn met regiowerking, maar informeer en inspireer beleidscoördinatoren en andere collega’s over bestaande en nieuwe initiatieven binnen de regio.   
  • Zorg ervoor dat beleidsmedewerkers van de lokale besturen binnen de regio elkaar persoonlijk leren kennen en zo een persoonlijk aanspreekpunt hebben voor de verschillende beleidsdomeinen binnen de regio, ook voor de beleidsdomeinen waar de regionale samenwerking nog niet zo sterk ontwikkeld is. Dit kan bv. door het organiseren van netwerkmomenten, …