Proeftuinen voor Mechelse starters, of kortweg Mest. Zo heet de vzw die Mechelaars met jonge ondernemersplannen aanmoedigt om de stap naar ondernemerschap te zetten. Tegelijk wil Mest ook de leegstand in het winkelcentrum aanpakken met een tijdelijke invulling van panden.​

De Onze-Lieve-Vrouwestraat in Mechelen kampte met heel veel  leegstand en dat was ook de handelaars in de straat niet ontgaan. Daartegenover waren enkele jonge ondernemers op zoek naar een plek om hun concept in de binnenstad uit te testen. De stad heeft er toen als facilitator voor gezorgd dat  deze jonge ondernemers tijdelijk hun intrek konden nemen in een leegstand pand.

Vanuit deze succesvolle eerste ervaring met tijdelijke invulling van leegstaande handelspanden, heeft de stad Mechelen samen met enkele ondernemers verder nagedacht op welke manier dit soort tijdelijk gebruik vaker kon gefaciliteerd worden. Na enkele constructieve vergaderingen is hieruit de (niet-stedelijke) vzw Mest ontstaan.

 

Leegstandsreglement

De stad Mechelen heeft daarop haar leegstandsreglement aangepast en voorziet in een vrijstelling van 1 jaar voor tijdelijk gebruik. De leegstandsbelasting is een minimaal bedrag van 4.056 euro die verdubbelt na 2 jaar en verdriedubbelt na 3 jaar.

Wanneer de eigenaar gebruik maakt van deze vrijstelling voorzien in het leegstandsreglement, neemt de vzw Mest het pand in beheer en laat hierin een startende ondernemer zijn/haar concept testen tegen een verlaagde vergoeding.

Sinds de opstart in september 2013 faciliteerde de vzw Mest 45 pop-up winkels  en kregen 25 leegstaande panden een invulling. Vanuit deze werking kreeg de vzw Mest ook heel wat vragen van creatieve ondernemers, kunstenaars en horecastarters. Na overleg met de stad heeft de vzw Mest beslist om 2 deelprojecten op te starten.

 

Artenova & De Proeftuin

In het project Artenova vinden creatieve ondernemers en kunstenaars een plek om hun ondernemende en creatieve plannen waar te maken en elkaar te ontmoeten. Een creatieve hub van maar liefst 3000m².

Bij de Proeftuin (gelegen op de Korenmarkt) ligt de nadruk op horecaconcepten en cross-overs tussen horeca en handel. Deze horeca-incubator biedt startende horecaondernemers nog tot eind mei 2019 gedurende maximaal drie maanden (kan ook op maandbasis) de kans om hun culinair concept in de praktijk af te toetsen met de markt en ervaring op te doen. Het interieur van het vroegere café werd hiervoor volledig vernieuwd met de nodige voorzieningen om een horecazaak uit te baten.

Meer weten?