Doelstelling 

"Toegang tot de activiteiten van een energiegemeenschap operationaliseren voor 1 per 500 inwoners voor einde 2025."

Inspiratie voor het aanwenden van de subsidie

Lokale overheden die via een externe dienstverlener de opstart van energiegemeenschappen of projecten rond energiedelen (zoals gedefinieerd in het Energiedecreet) willen faciliteren - in functie van het beleidskader dat hieromtrent in ontwikkeling is - kunnen hiervoor hun trekkingsrecht inzetten.

Volgende acties komen in aanmerking voor subsidiëring:

  • Facilitatie energiegemeenschappen (zoals gedefinieerd in het Energiedecreet): afbakening nuttige zone en socio-economische selectie, identificeren potentiële projecten (bv. in het eigen patrimonium), analyse energieprofielen, onderzoek potentieel voor energieproductie, opslag, laadinfrastructuur, vraagzijdebeheer, enz.
  • Facilitatie energiedelen (zoals gedefinieerd in Energiedecreet): participatietraject met bewoners/inwoners, analyse energieprofielen, ontwikkeling businesscase,  begeleiding opstart, enz.

De aangestelde dienstverlener stelt een projectverslag op volgens een aangereikt sjabloon (beschrijving proces, stakeholders, resultaat, hindernissen, beleidsaanbevelingen). Concrete resultaten (bv. studie) worden gedeeld met de Vlaamse overheid. VEKA reikt een sjabloon aan dat gemeente via digiloket ABB kan downloaden bij de aanvraag. 

Financiële opvolging

Art. 6 BVR - De gemeente rapporteert over de uitgaven die gebeurd zijn voor de projecten waarvoor deze subsidie wordt aangevraagd door ze in de jaarrekening te koppelen aan de code ABB-LEKP-2021.