OCMW Mol-36.jpg
Provider image

Soms volg je je verstand, of het goedbedoelde advies van anderen. Vaak is dat maar goed zo. “Ga maar talen leren. Daar kom je het verst mee op de arbeidsmarkt.” Natasja studeert vertaler-tolk; Engels, Frans, Duits, Italiaans. De jobs komen inderdaad als vanzelf; quality manager, dan project manager bij een reus in de logistieke sector.

Maar het knaagt. Er was die andere piste, overwogen maar uiteindelijk niet gekozen, iets met mensen te doen, psychologie, of… maatschappelijk werk. Naast haar voltijdse job doet Natasja inmiddels vrijwilligerswerk. Als ‘buddy’ begeleidt ze gehandicapten, wat haar zeer bevalt. Ze gaat Engels geven in Nepal, ook als vrijwilliger, en steekt bij een telefonische hulplijn mensen een hart onder de riem. “Dit is het soort werk waar mijn hart van gaat zingen,” zegt ze. Een carrièreswitch wenkt.

Terug naar (avond)school. Na drie jaar zwoegen behaalt Natasja haar graduaat Sociaal Werk. Ze doet stages bij verschillende OCMW’s en een opvangtehuis voor vrouwen. Twee jaar later voegt ze er nog een bachelor aan toe. Een plotse zwangerschap kan haar niet afremmen.

Over OCMW’s had ze zoals veel aanstormde Maatschappelijk Werkers niet het beste beeld: bureaucratische rompslomp van start tot finish. “Ok, papierwerk komt er altijd bij kijken, zoals in elke job, in eender welke sector, maar het werk zelf compenseert ruimschoots.” Wanneer ze na afstuderen een job aangeboden krijgt bij een OCMW twijfelt Natasja geen seconde. “Je krijgt heel veel vrijheid in de manier waarop je je dossiers aanpakt. Je kan er je eigen stempel op drukken. Dit is een enorme meerwaarde, vind ik.”

Proactief

Natasja en haar collega’s werken met een beurtrol op onthaal. Hier bieden mensen zich aan met een specifieke hulpvraag. Het verslag hierover gaat dan naar het comité, waarop de hulp, bijvoorbeeld een vervangingsinkomen, of andere financiële steun, al dan niet wordt goedgekeurd. Maar Natasja vraagt verder door om te zien of er andere noden zijn, op alle levensdomeinen. “Misschien heeft iemand zonder het te weten recht op het sociaal tarief elektriciteit, of een huurtoelage. Kinderen in kwetsbare gezinnen kunnen met ‘Rap op Stap’ of steun van het sociaal-cultureel participatiefonds goedkoop op kamp.”

Haar proactieve ingesteldheid creëert een vertrouwensband, waardoor Natasja de mensen nog beter kan helpen. Overdag probeert ze zo veel mogelijk tijd door te brengen met mensen, waardoor ze het admin werk vaak mee naar huis neemt. Omdat dat op lange termijn niet houdbaar is zoekt ze meer en meer een gulden middenweg. “Hoe ik het ook aanpak, ik voel me gesteund door het bestuur.”

Geen copy-paste

Het is intussen een cliché, maar geen enkele dag verloopt hetzelfde op een OCMW. Natasja besluit: “Elke cliënt is anders. Elke situatie vergt een specifieke aanpak. Zonder creativiteit geraak je er niet.”