201007aalter01 kennisnetwerk.png
Provider image

Het nieuwe Kunstencentrum aan het station van Aalter heeft de klinkende naam Art A’A. Naast de Academie voor muziek, woord en dans, huizen hier sinds september de Academie voor beeldende kunst (KUMA), de bibliotheek, het documentatiecentrum van de gemeente en de cel cultuur en toerisme.

Het Aalterse architectenbureau Basil mocht zich in de plannen uitleven. Het heeft de verschillende onderdelen van het nieuwe Kunstencentrum niet netjes naast elkaar gezet, maar ze geïntegreerd doorheen het gebouw geplaatst. Hiermee hoopt het architectenbureau op een kruisbestuiving tussen de gemeentelijke diensten, de verenigingen, de amateurkunstenaars en ook de bezoekers die van het gebouw gebruik maken. Bovendien wordt dit een open huis waar elke Aalternaar en bezoeker van negen uur ’s morgens tot negen uur ’s avonds vrij in en uit kan lopen en waar het zal bruisen van de activiteiten, want je kunt er studeren, vergaderen, muziek maken, lezen of voordragen.

Omdat elk leslokaal grote vensters heeft, zie en voel je al dat leven als je door het gebouw wandelt. Maar je komt het gebouw natuurlijk binnen via de onthaalbalie op de begane grond. De gele spiraalvormige trap ernaast bestaat uit vier delen van anderhalve ton elk die ter plaatse aan elkaar gelast werden. De ruimte waarin de trap zich bevindt, werd volledig gescand met een 3D-scanner om de trap op de juiste plaats in te tekenen. De trapleuningen in het gebouw zijn allemaal gemaakt uit messing, of geelkoper. Een knipoog van de architecten naar de koperblazers van de muziekacademie, maar messing blijkt ook nog eens antibacterieel te zijn, en dat is in coronatijden een groot voordeel.

Achter de onthaalbalie zit op de benedenverdieping de volwassenenafdeling van de bibliotheek, vol domotica en multimedia. Naar de jeugdafdeling, een verdieping lager, kan het jonge volk met de glijbaan, wat een bibliotheekbezoek pas echt avontuurlijk maakt. Die jeugdbibliotheek is in knalgeel geschilderd en heeft ook een voorlees- en een multimediahoek. In het Trefpunt kun je bij het lezen van een boek of de krant ook genieten van een koffie of een glas water uit de automaat. Op de eerste verdieping zit de kunstacademie, met onder meer een pianoruimte vol glaspartijen, meer dan twintig lokalen, twee danszalen met spiegels en speciale acteerzalen.

Verschillende muzieklokalen zijn een ‘box in de box’, het lokaal is losgekoppeld van het gebouw zelf. Vooral van belang voor de drumklas, buiten de klas hoor je niets van het drumgeweld binnenin. De plafonds zijn allemaal akoestisch absorberend. Een verdieping onder de jeugdbibliotheek zijn er in het mooie auditorium 130 zitplaatsen. Je hebt er niet het gevoel dat je diep onder de grond zit, want er komt zelfs daglicht tot deze diepte. Nog dieper in de grond zit een warmtepomp op basis van geothermie. Die zorgt in de zomer voor verkoeling, en in de winter voor verwarming uit de grond. Hiervoor waren 24 geothermische boringen nodig, met een diepte van 150 meter. Op het gebouw ligt ook een zonnedak met 150 zonnepanelen. Art A’A heeft 15 miljoen euro gekost, voor 5000 vierkante meter binnenruimte en de mooie buitenruimte. •

 

Marlies van Bouwel is hoofdredacteur van Lokaal