2021Lokaal78 - Nieuwe infrastructuur.png
Provider image

In het groene sport- en recreatiepark Sportpark Haspengouw opende op 1 mei het zwemparadijs LAGO Sint-Truiden Bloesembad. De stad SintTruiden en LAGO-zwemparadijzen sloten een dertig jaar durende publiek-private samenwerking met één doel voor ogen: sport en plezier toegankelijk maken voor alle inwoners van Sint-Truiden, maar ook van ver daarbuiten.

Haast elke Truienaar associeert van oudsher het stadsgedeelte Sint-Pieter met zwemmen. Al in de jaren dertig was er een groot openluchtzwembad, het Broek, dat in 1976 plaats maakte voor het zwembad Sint-Pieter. Na meer dan veertig jaar was dat zwembad verouderd en zat er in verschillende delen betonrot. De stad keek aan tegen een enorme renovatie of de bouw van een nieuw zwembad. De weloverwogen keuze ging uiteindelijk naar een nieuw zwembad in samenwerking met een private partner met kennis van zaken. De ambitie lag meteen hoog: een modern, duurzaam en veelzijdig sportpark.

 

Duurzaam en toegankelijk

Tijdens de ontwerp- en bouwfase werd gekozen voor duurzame materialen en ging alle aandacht naar veiligheid, toegankelijkheid en zo goed als energieneutraal bouwen. Zo worden de zwembaden ’s nachts leeggelaten om energieverlies tegen te gaan, warmte wordt gerecupereerd uit lucht en water, zwembad- en regenwater worden herwonnen, de elektriciteitsproductie verloopt via zonnepanelen. Alle inspanningen samen leveren een jaarlijkse besparing van 500 ton CO2 op in vergelijking met een gemiddeld zwembad. Het plaatje is compleet met een groendak waarover je kunt wandelen om het zwemparadijs van bovenaf te bewonderen en van een prachtig panoramazicht over het park te genieten.

 

 

Waterpret voor jong en oud

Tegenover de uitgave van 30 miljoen euro staat 4000 m2 waterpret voor jong en oud. Bert Thijs, centrummanager van LAGO Sint-Truiden Bloesembad, geeft een rondleiding: ‘Voor ouders met jonge kinderen is er een aparte waterspeeltuin. De echte wateravonturiers leven zich uit in het golfslagbad, de wildwaterbaan en de spectaculaire duoglijbaan waar je tegen elkaar kunt racen. De bandenglijbaan, waarop je met een virtualrealitybril een avontuurlijke tocht kunt maken, is een primeur in België. Een ritje op een houten rollercoaster, een ruimtereis tussen planeten of een afdaling in een sneeuwlandschap staan op het keuzemenu. Zowel binnen als buiten is er een terras waar je iets kunt eten of drinken aan het zwembad. We hopen dan ook dat de coronacrisis snel achter de rug is, zodat iedereen weer volop waterpret kan beleven en de Truiense kinderen hun verjaardagsfeestje in het zwemparadijs kunnen geven.’

Op de site bevond zich vroeger al een visvijver. Die wilde de stad absoluut behouden. Er kwam een grote ecologische zwemvijver. Die is om hygiënische redenen afgescheiden van de visvijver, net als het verwarmde kleuterbad buiten.

 

Sint-Truiden zorgstad

Als zorgstad hecht Sint-Truiden enorm veel belang aan de levenskwaliteit van zijn inwoners. Dit merk je aan de wellnesszone met warme lagune, sauna en stoombad. Het paradepaardje van het Bloesembad is het zoutbad waarin je gewichtloos blijft drijven. Om zwemmen toegankelijker te maken voor zorgbehoevenden werd het Bloesembad voorzien van een apart doelgroepenbad met een beweegbare bodem tot 1,60 meter. Het sportbad, dat tot op een diepte van drie meter kan worden ingesteld, leent zich ook perfect voor zwemlessen. Daarnaast is er een 25 metersportbad met tien trainingsbanen dat is uitgerust met het hoogtechnologische AngelEye-drenkelingendetectiesysteem dat de redders alarmeert, wanneer een persoon te lang op de bodem stil blijft liggen. In de gloednieuwe Nina-sporthal kunnen Truienaars in clubverband of individueel trainen en aan hun gezondheid werken. Er zijn aparte zalen voor dans en gevechtssporten en buiten vind je velden voor hockey, beachvolley en petanque. Op de site opent weldra ook LAGO Club, een fitness met een uitgebreid aanbod groepslessen en fitnessformules.

De volledige site is toegankelijk voor rolstoelgebruikers, dat vonden ze in SintTruiden echt een vereiste en het is ook een van de redenen waarom de stad ook bij Sport Vlaanderen een subsidiedossier goedgekeurd kreeg.

 

Publiek-private samenwerking

De stad koos voor een publiek-private samenwerking volgens een DBFMO-formule; design, build, finance, maintain en operate. Om een hedendaags zwembad te bouwen heb je sterke en specifieke kennis van zaken nodig. Daarnaast had de stad specifieke vereisten zoals een zoutbad en een zorgbad. Schepen van Sport Jurgen Reniers licht toe: ‘We gingen de Europese markt op en na onze procedure belandden we bij LAGO. Dit is hun tiende complex. In onze gunningsleidraad legden we een verplicht programma op, maar het stond de privépartner vrij hier een eigen aanbod naast te leggen. Zo omvat het complex nu ook een fitnesszone van twee verdiepingen en een abonnement dat fitness en zwemmen kan combineren.’

De publiek-private samenwerking betekent niet dat het stadsbestuur geen inspraak meer heeft over de werking van het zwembad. ‘Maandelijks zitten we samen over de opvolging van de exploitatie en door onze financiële inbreng als lokale overheid bedongen we onder andere zeer scherpe prijzen voor onze inwoners, scholen en verenigingen,’ besluit schepen Reniers. •

Katrien Gordts is redacteur van Lokaal
Voor Lokaal 07-08 | 2021