202103 nieuwe infrastructuur 1 kennisnetwerk.png
Provider image

Het politiekantoor van politiezone Westkust is al een ruime twee jaar een architecturaal staaltje van moderne politiezorg, zowel voor de agenten zelf als voor de burgers en verdachten van misdrijven.

Jarenlang zaten de agenten van politiezone Westkust van de gemeenten Koksijde, De Panne en Nieuwpoort krap behuisd. Daar kwam verandering in, toen ze een ruime twee jaar geleden konden verhuizen naar het nieuwe politiekantoor midden in het centrum van Koksijde, vlak bij het sociaal huis. Het project kostte uiteindelijk zestien miljoen euro en het werd betaald door de politiezone, Koksijde, De Panne en Nieuwpoort. De grond is van de gemeente Koksijde die hem voor 99 jaar in opstal heeft gegeven aan politiezone Westkust.

Toen de bouw op het al jaren braakliggende terrein begon, bleek er onder de grond én boven op een Romeinse site een belangrijke Merovingische begraafplaats van de zevende en achtste eeuw te liggen. Uiteindelijk werden zeker vijftig lichamen opgegraven met munten, juwelen en andere kostbaarheden. Al deze relicten zullen na een grondig onderzoek later te bezichtigen zijn in het Abdijmuseum Ten Duinen.

Het ontwerp van het tienduizend honderd vierkante meter grote politiekantoor is van het Gentse architectenbureau Achtergael. Het gebouw is ingedeeld in een ruimte voor de burger, een voor de arrestant en een voor de politie.

Als burgers komen wij het gebouw binnen via de ingang aan de linkerkant van het gebouw op straatniveau. We melden ons aan achter het kogelvrije glas en lopen dan tot bij het onthaal.

Het personeel komt aan de rechterkant binnen. De werknemers nemen hun draagbare computer mee en kiezen waar ze willen werken. Het nieuwe politiekantoor is groot genoeg voor 300 personeelsleden. Een deskcontrole-app kan na vijftig minuten zitten het werkblad de hoogte in laten gaan, zodat je tien minuten per uur rechtop staat te werken. Naast opleidingslokalen is er een cocoonruimte en een mooie eetruimte voor de ontspanning, tenminste als corona het leven niet bepaalt. Ook de picknicktafel buiten lonkt op mooie dagen. Binnen is dit gebouw bestand tegen corona, het ventilatiesysteem zuigt doorlopend alle lucht weg en vervangt die door verse. Zonnepanelen leveren dan weer de nodige elektriciteit.

Maar het meest trots is zonechef Nico Paelinck op het RTIC (Real Time Intelligence Centre) waar uiteraard videoconferenties mogelijk zijn, maar waar agenten op een groot scherm ook in real time alle beelden kunnen volgen die de drones, bodycams en helikopters uitzenden, niet alleen van de gemeenten uit de eigen politiezone maar in geval van ramp of nood ook die van de zones Polder, Riho en Vlas. Als er een kind op het strand verloren loopt, gaat dankzij deze hulpmiddelen geen kostbare tijd meer verloren, meteen vertrekken de drones op zoektocht over het strand. Bodycams zorgen dan weer voor betere bewijsvergaring, minder betwisting op de rechtbank, minder geweld op politie en ook minder uitschuivers van de politie zelf.

Verdachten worden door de politieagenten meteen tot in de kelders gereden, waar ze eerst gefouilleerd worden en waar een scan plaatsvindt van de iris. Daarna volgt het verhoor en uiteindelijk de cel. Er zijn acht individuele cellen, twee voor minderjarigen en één collectieve cel voor vijftig mensen. Ze zijn allemaal uitgerust met een camera en audioopnameapparatuur.

In de andere ondergrondse verdieping is de parkeergarage van de politievoertuigen. De 38 plaatsen hebben allemaal een oplaadpunt voor elektrische voertuigen, want het is de ambitie van politiezone Westkust om over enkele jaren volledig elektrisch te rijden. •

 

Marlies van Bouwel is hoofdredacteur van Lokaal
Voor Lokaal 03 | 2021