​Deze leidraad kwam tot stand in het kader van het VVSG-project: ‘Uitbouw dienst economie en gemeentelijk aanspreekpunt voor ondernemers’. Dit project kreeg de steun van het Agentschap Ondernemen en de Europese Unie in het kader van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). 

De leidraad is een praktisch werkinstrument die de lokale besturen inzicht geeft over welke processen moeten worden doorlopen om de dienstverlening naar ondernemers te organiseren.  Tevens wordt ruime aandacht besteed aan de inbedding van de dienst economie in gans de gemeentelijke organisatie, een proces van vallen en opstaan. De tekst bevat ook heel wat voorbeelden van concrete realisaties en werkwijzen.  

In de periode 2011-2013 werden 17 gemeenten begeleid bij het opzetten van een dienst economie en/of een aanspeekpunt voor ondernemers. De begeleiding van de gemeenten werd verzekerd door medewerkers van de VVSG en van IDEA Consult. Het traject dat met de lokale besturen werd doorlopen hield rekening met de specifieke economische situatie van elke gemeente, de mogelijkheden en ambities van het bestuur en de verwachtingen van de ondernemers ter plaatse.

De deelnemende gemeenten in de periode 2011-2013 waren: Aalter, Beringen, Beveren, Hamont-Achel, Harelbeke, Herenthout, Kortenberg, Maldegem, Mechelen, Middelkerke, Mol, Ninove, Olen, Puurs, Sint-Katelijne-Waver, Stekene en Wetteren.

In een eerdere projectperiode (2009–2011) werden 19 gemeenten  begeleid: Aalst, Boom, Bornem, Buggenhout, Deerlijk, Deinze, Essen, Haacht, Hasselt, Keerbergen, Koksijde, Lanaken, Merchtem, Oudenaarde, Riemst, Roeselare, Sint-Niklaas, Vosselaar en Zedelgem.